14 smuglere arresteret: Nordjysk fly hjælper i spansk kystmission
Foto: Forsvaret
Her ses speedbåden, der blev beslaglagt med flere tons hash ved den spanske kyst. Den er fotograferet af Challenger-flyet.
Et Challenger-fly fra Flyvestation Aalborg har i marts stoppet en smuglerbåd med 2,2 tons hash i Ibiza. I alt 14 smuglere er arresteret.
To både og flere tons hash blev i begyndelsen af marts beslaglagt på Ibiza ved hjælp af en indsats fra fly og besætning fra Flyvestation Aalborg. De to beslaglagte både og den store mængde hash har en samlet værdi på cirka 100 millioner kroner.
- De spanske myndigheder har tilkendegivet, at de synes, vi har bidraget med en god støtte og har hjulpet dem til at kunne skride ind over for det. Det er selvfølgelig vigtigt at få stoppet det her, siger Morten Valentin, der er presseofficer ved Air Transport Wing på Flyvestation Aalborg.
Besætningen ser en speedbåd, der giver den fuld gas langt ude på havet, og det undrer selvfølgelig
Morten Valentin, Flyvestation Aalborg
Challenger-flyet er torsdag fløjet hjem fra Malaga og forventes at lande på flyvestationen i Aalborg omkring klokken 13. Det er en stolt besætning, der vender hjem efter missionen i Spanien:
- Det er klart, de er lige blevet en centimeter højere, for de ved, at det, som de er dygtige til, det har været med til at stoppe kriminalitet, siger Morten Valentin.
14 personer arresteret
Det er et dansk Challenger-fly fra Flyvevåbnet, der i februar og marts har patruljeret over Middelhavet som en del af EU’s grænse- og kystbevogtning, det såkaldte Frontex-samarbejde.
Besætningen vælger at skygge den i et stykke tid frem mod Ibiza for at se, om der er flere både eller andet mistænkeligt
Morten Valentin, Flyvestation Aalborg
Den store hash-beslaglæggelse skete 2. marts. Her fik besætningen på flyet øje på noget mistænkeligt efter en times flyvning fra Malaga Lufthavn. En speedbåd i høj fart var på vej med kurs mod den spanske kyst.
- Det er noget, der afviger fra normalbilledet. Besætningen ser en speedbåd, der giver den fuld gas langt ude på havet, og det undrer selvfølgelig, for det kan ikke være behageligt at sejle på den måde, fortæller Morten Valentin fra Air Transport Wing.
Besætningen på Challenger-flyet holder øje med båden og indsamler informationer via flyets sensorer. Undervejs videregiver de informationerne til de spanske myndigheder.
- Besætningen vælger at skygge den i et stykke tid frem mod Ibiza for at se, om der er flere både eller andet mistænkeligt. På Ibiza støder en anden båd til med flere folk. Det resulterer i, at de spanske myndigheder kan arrestere 14 personer, siger Morten Valentin.
Samarbejde siden 2015
Danmark har assisteret med en række forskellige bidrag til Frontex siden 2015. Denne gang bidrog Flyvestation Aalborg med et Challenger-fly og 10 personer, der har hjulpet de spanske myndigheder med blandt andet kystvagtsfunktioner og grænseoverskridende kriminalitet.
Danmark løser Frontex-missioner cirka en til to gange om året, og det er med forskelligt udgangspunkt alt efter, hvor der er et behov for assistance. Tidligere har det været Grækenland, Italien og den engelske kanal ved Frankrig, der har fået assistance fra Danmark.
- Vi hjælper, hvor der er behov for et særligt fokus. Det har gennem de sidste år særligt været i forbindelse med flygtningestrømme, menneskesmuglere og andre former for smuglere, siger Morten Valentin.
Han ved ikke, hvornår Flyvestation Aalborg igen skal med på en Frontex-mission, men der er ikke planlagt flere i 2022. Det kan dog nå at ændre sig:
- Der er ikke planlagt mere i år, men dermed ikke sagt, at det ikke kan ske. Det handler om, hvad behovet er, og hvordan udviklingen er. Der er en løbende forhandling, om hvad der er behov for, og hvilke lande, der kan hjælpe.