Vil ikke være nabo til solcelle-park: - Bare fordi de har mange penge, så kan de tromle os ned
Jens Back frygter at hans ejendom bliver omringet af solceller.
Vesthimmerlands Kommune er lige nu oversvømmet af ansøgninger fra energiselskaber, der vil lave projekter i kommunen.
Der er udsigt over gule rapsmarker fra Jens Backs ejendom og barndomshjem tæt på Havbro i Vesthimmerland.
Men den udsigt risikerer at blive erstattet af en solcellepark 200 meter fra huset.
- Det er en total katastrofe. Jeg fatter ikke, at der er nogen, der kan finde på at gøre det ved vores område. Bare fordi de har har mange penge, så kan de komme og tromle os ned, siger Jens Back.
Firmaet BioCirc har søgt Vesthimmerlands Kommune om at opføre 610 hektar solceller og 18 vindmøller, der er 200 meter høje i et projekt, der også omfatter produktion af biogas og eMethanol, der skal bruges i transportindustrien.
- De allertætteste naboer får man aldrig derhen, hvor man står med hænderne over hovedet og siger, at det er fedt, at man får solceller i baghaven, siger direktør for BioCirc Bertel Maigaard.
Fordele for lokalsamfundet
BioCirc lokker med, at projektet vil give overskudsvarme, som de vil forære til de lokale fjernvarmeselskaber, så folk i lokalsamfundet fremover vil få billigere fjernvarme.
De vil også donere penge til lokale almennyttige projekter, og lave en grøn fond på mindst 40 millioner kroner, som kommunen skal administrere.
- Den mængde overskudsvarme, der er, er nok til at opvarme hele fjernvarmenettet i kommunen, lover Bertel Maigaard.
Jens Back mener ikke, at han får glæde af overskudsvarmen, for hans ejendom er ikke på fjernvarmenettet.
Til gengæld spår han, at hans ejendom vil falde markant i værdi, hvis der kommer solceller og vindmøller rundt om den.
- Vi er nogle stykker herude, der betaler hele prisen for, at byerne får billigere strøm og fjernvarme, siger Jens Back.
Jeg synes simpelthen, at det er mafiametoder
Jens Back, husejer
Jens Backs ejendom er en udstykning af en tidligere herregård. Nu har naboerne dannet en forening, og de mødes hver uge til socialt samvær.
Hvis projektet bliver en realitet bliver flere af ejendommene revet ned, og naboerne flytter. Det naboskab og foreningsliv kan gøres op for penge, lyder det fra Jens Back.
Vi skal have mere grøn energi, og der er nogen, der skal være naboer til det. Er det ikke bare sådan det er?
- Selvfølgelig er der nogen, der skal være naboer. Men hvem skal erstatte det her? Det kan ikke erstattes, siger Jens Back.
Drukner i ansøgninger
Vesthimmerlands Kommune er lige nu oversvømmet af ansøgninger fra energiselskaber, der vil lave projekter i kommunen.
Forvaltningen, der kun har to medarbejdere, der håndterer energiprojeker, har modtaget 12 ansøgninger om milliardprojekter, som i alt indeholder svimlende 2850 hektar solceller og 81 vindmøller.
Det er langt over det, politikerne vil tillade, og derfor skal der nu sorteres i dem. Byrådet vil nu holde et temamøde med energieksperter, der skal klæde politikerne på til at tage beslutningerne om, hvilke af projekterne der skal arbejdes videre med.
- Det er som om, energiselskaberne smider en lottokupon ind i byrådet for at se om ”går den, så går den”. Det er min helt klare fornemmelse, at byrådet slet ikke kan se for sig, at der bliver opført 81 vindmøller og 2850 hektar solceller i Vesthimmerland på nuværende tidspunkt, siger borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen (V).
Udskældt tavshedsklausul
BioCirc har allerede lavet forhåndsaftaler eller direkte opkøbt 13 ejendomme. Flere fortæller til TV2NORD, at de har fået mere end det dobbelte af, hvad ejendomvurderingen lyder på.
Samtidig har de skrevet under på en tavshedsklausul, og derfor tør de ikke sige noget til citat. De må ikke udtale sig nagativt om projektet.
Har du et godt tip?
Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.
Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.
- Jeg synes simpelthen, at det er mafiametoder, siger Jens Back.
BioCirc kalder det en loyalitetsklausul, og Bertel Maigaard siger, at det er standard i den her type kontrakter. Alligevel vil han nu overveje, om klausulen skal skrives ud af kontrakterne.
- Vi skal være klar til at lytte til kritik og de følelser, der er fra folk. Hvis det giver anledning til, at der er mange føleser omkring det, så må vi jo revurdere, om det (klausulen, red.) kun skal gælde fra vores side og ikke fra husejerens side, siger Bertel Maigaard.
BioCirc har endnu ikke forhandlet med Jens Back. Men de vil tilbyde ham gratis strøm de næste 30 år som kompensation. De vil også gerne købe hans ejendom, men Jens vil ikke sælge sit barndomshjem.
- Jeg bliver boende. Jeg vil ikke herfra. Jeg VIL ikke herfra, slår Jens Back fast.
Se mere om sagen i videoen her: