Nu har 300 sommerhusejere fået nok: - Vi troede, det var lovligt!

Foto: TV2 Nord

Flere sommerhusejere i Trend har ulovlig beklædning på deres sommerhuse. Kan koste pensionister op mod 200.000 kroner at udbedre.

For snart 15 år siden skiftede Bo og Inger Lise Hjort facadebeklædningen på deres sommerhus i Trend. Her blev træfacaden skiftet ud med hardieplanker.

- Det er sådan noget dejligt, vedligeholdelsesfri materiale, siger Inger Lise Hjort om valget.

Plankerne minder om træ i udseende, men kræver meget lidt vedligeholdelse, og derfor har det ikke været nødvendigt for parret at male deres hus siden.

Men nu er det slut, for materialet er nemlig ulovligt.

Vi skal passe på med ikke at få lavet et samfund, hvor ting bliver godkendt, bare fordi der er flere, der laver ulovligheder

Allan Ritter (K), udvalgsformand, teknik- og miljøudvalget, Vesthimmerlands Kommune

I Vesthimmerlands Kommunes lokalplan fremgår det nemlig, at sommerhusene i Trend-området skal være opført som træhuse eller i teglsten med træbeklædning, pudset eller vandskuret mur.

- Vi havde set andre i området der havde det, så vi troede det var lovligt, forklarer Inger Lise Hjort.

Vil ændre lokalplan

Og de er ikke de eneste, hvis sommerhuse nu har en ulovlig beklædning.

Ni sommerhusejere i området er uforvarende endt i samme suppedas, fordi de i god tro har købt sommerhuse, der er beklædt med det ulovlige materiale.

Og flere af dem har ansøgt kommunen om dispensation, så de ikke skal skifte facade.

De har dog alle fået afslag.

- Vi håber, at vores ansøgning bliver godkendt, så vi kan bibeholde det, der er på nu, siger Inger Lise Hjort.

Se hele indslaget her.

Sommerhusejerne i området har indtil videre samlet 300 underskrifter ind i håb om at ændre lokalplanen.

Parret estimerer, at det kommer til at koste dem 200.000 kroner at skulle skifte tilbage til en træfacade. Og det er ikke et ubetydeligt beløb, for det er et flertal af pensionister, som ejer de berørte huse.

Underskrifter gør indtryk

Sommerhusejerne har flere argumenter imod påbuddet.

I området ligger der et sommerhus, hvis facade består af kunstige brædder. Sommerhuset fik sin tilladelse for 20 år siden af den nu hedengangne Løgstør Kommune.

Men det er materialer, der i dag er bandlyste.

Derudover kendte man tilbage i 2002, da lokalplanen blev udformet, ikke til hardieplanker eller andre trælignende facader.

De 300 indsamlede underskrifter gør indtryk på formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Allan Ritter (K).

- Jeg vil forhold mig til, når sagen kommer ind, hvad jeg synes om det, siger udvalgsformanden.

Det virker lidt barokt?

- Det kan man jo sagtens have en holdning til. Man kan modsat sige, at vi skal passe på med ikke at få lavet et samfund, hvor ting bliver godkendt, bare fordi der er flere, der laver ulovligheder, slutter den konservative udvalgsformand.

Politikerne i Vesthimmerlands Kommune får overrakt de indsamlede underskrifter 30. oktober.


Ingen adgang til dokumenter for tidligere bestyrelsesmedlemmer

Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

De tidligere medlemmer af Frederikshavn Havns bestyrelse og direktion skal ikke have adgang til en portal med alle dokumenter i havnesagen, lyder det nu.

De tidligere bestyrelsesmedlemmer kræver forud for deres interview til den advokatundersøgelse, som kommunen har i sat i gang, adgang til portalen med blandt andet bestyrelsesreferater og kommunikation mellem kommunen og havnen.

Af et skriftligt svar fra Frederikshavn Kommune til TV2 Nord, som er udarbejdet af senioradvokat hos Bech-Bruun, Poul Gade fremgår det, at det Bech-Bruun, som har truffet beslutningen, og at den følger kommunens linje i sagen.

Svaret til TV2 Nord er sendt efter det tidligere medlem af Frederikshavn Havns bestyrelse Leif Midtgaard Pedersen tirsdag på TV2 Nord kritiserede Frederikshavn Kommune for at nægte de tidligere bestyrelsesmedlemmer adgang til bestyrelsesportalen, og som en følge af det nægter de tidligere bestyrelsesmedlemmer og den tidligere havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen deltage i advokatundersøgelsen.

- Der er jo ikke nogen af os, som tror på, at de fremlægger alle dokumenter. Det her er ligesom et puslespil, hvor man har 25 brikker, og så får vi lov til at se de fem. De 20 andre har de fravalgt, så det er klart, at det kan man ikke have tillid til, sagde Leif Midtgaard Pedersen tirsdag til TV2 Nord.

Af det skriftlige svar fra Bech-Bruun forklarer advokatfirmaet, at de som led led i den igangværende undersøgelse haft et ønske at tale med de tidligere bestyrelsesmedlemmer og den tidligere direktion for at få alle aspekter af hændelsesforløbet omkring havnen klarlagt bedst muligt.

Følger advokatrådets vejledning

Derfor har de fulgt den fremgangsmåde, der er beskrevet i Advokatrådets vejledning om advokatundersøgelser, og har tilbudt dem, som er inviteret til at deltage i undersøgelse, at de kan få et spørgeskema tilsendt på forhånd, ligesom de vil få mulighed for at gennemgå de dokumenter, herunder bestyrelsesmateriale med mere, der vurderes at være relevante.

De tidligere bestyrelsesmedlemmer mener, at de bør have adgang til alle dokumenter på portalen, da de frygter, at det er kommunens historie om, hvad der er foregået på havnen, som der kommer frem.

I følge det skriftlige svar fra Bech-Bruun, så ønsker man ikke at opfylde det ønske.

'Vi har umiddelbart vurderet, at det vil være for vidtgående, og vi har forstået, at Frederikshavn Kommune ligeledes har anset det for mindre hensigtsmæssigt, da der dermed vil blive givet adgang til alle dokumenter fra havnebestyrelsen, herunder også dokumenter uden relevans for undersøgelsen. Det er derfor blevet meddelt de pågældende, at der ikke vil blive givet en sådan generel adgang. Det bemærkes, at det er Bech-Bruun, der har truffet beslutning om processen, herunder om det materiale, der kan gives adgang til', skriver senioradvokat hos Bech-Bruun Poul Gade.

De tidligere bestyrelsesmedlemmer var inviteret til at deltage i interviews til undersøgelsen i november, hvor den også ventes afsluttet.


Onsdag dukkede der flere præventive metalklodser op i det centrale Aalborg.

De seneste dage har der været maskiner i alle ender af Jomfru Ane Gade. Og selvom man måske kunne tro, at det bare var klargøring til J-dag, handler det i denne omgang ikke om pynten.

Lige nu sættes der runde metalklodser op ved indgangene til Gaden. Det handler om generel terrorsikring.

- Vi har fokus på områder og miljøer, hvor der færdes og opholder sig mange mennesker, siger Henrik Skals, politiinspektør ved Aalborg Politi.

Video: Per Frank Paulsen

Metalklodserne hedder pullerter, og de er også til for at sikre mod vanvidskørsel. Det er dog primært en fremtidssikring, mere end det er en aktuel trussel.

- Opsætningen af pullerterne tager udgangspunkt i den generelle trusselsvurdering, der er i Danmark, siger Henrik Skals.

Der vil være adgang i tidsrummet 05:00 til 11:00 mandag til lørdag så vare- og renovationsbiler kan færdes der.


Spritnye tal: Nordjyderne handler mest på kontroversiel hjemmeside

Foto: TV2 Grafik

Region Nordjylland er den landsdel, der shopper allermest på den kinesiske handelsplatform.

Det er de ældste forbrugere herhjemme, der bruger den kinesiske shoppingplatform Temu allermest.

Det viser en ny analyse af danskernes onlinekøb fra Dansk Industri.

Af tallene kan man se, at det er aldersgruppen med forbrugere over 55 år, der foretager flest køb på Temu.

Onlineshoppen er generelt blevet en populær handelsplatform herhjemme og indtager lige nu andenpladsen over de mest benyttede webshops i Danmark – kun overgået af tøjplatformen Zalando.

Der er dog væsentlig forskel på, hvor meget de forskellige aldersgrupper bruger shoppingsiden, fortæller Mie Bilberg, der er seniorkonsulent i e-commerce hos Dansk Industri.

- Det er helt tydeligt at se forskellen på generationerne, når det kommer til Temu, fortæller hun.

De yngste er mere kritiske

I gennemsnit foretog 3,9 procent af de danske onlineforbrugere deres seneste køb på Temu ifølge Dansk Industris status for onlinesalget i tredje kvartal.

Sammenligner man den ældste gruppe forbrugere på over 55 år med de yngste, der er mellem 18 og 30 år, er der dog stor forskel på, hvor meget de har handlet på siden. De ældste handler mest på Temu, mens de yngste tager sidstepladsen.

- På Temu køber man ofte ting til boligen, køkkenudstyr, hobbyartikler og haveprodukter, hvor unge i højere grad køber tøj, som de finder på andre platforme, fortæller hun.

En anden årsag kan ifølge Mie Bilberg være, at de unge forbrugere ofte er mere kritiske over for de webshops, de handler på.

Det skal særligt ses i lyset af, at Forbrugerrådet Tænk flere gange har advaret mod farlige produkter fra Temu.

- De unge forbrugere ved i højere grad, at de skal være kritiske, når de handler på webshops, fordi de som udgangspunkt er oplært i at begå sig online, siger seniorkonsulenten.

Jeg kan slet ikke forstå alt det, der bliver skrevet om Temu

Elisabeth Pertos, folkepensionist


- Jeg tænkte bare 'wow'

73-årige Elisabeth Pertos fra Lystrup er en af dem, der flittigt handler på Temu. Faktisk bliver det gerne til flere køb om måneden, fortæller hun TV 2.

Indkøbene dækker over alt fra kunstige blomster og køkkenudstyr til sengetøj, make-up og sko.

- Jeg faldt første gang over Temu, da jeg så en reklame på min telefon. Da jeg så kom i gang med at kigge på app'en, tænkte jeg bare 'wow', lyder det fra Elisabeth Pertos.

Hun fortæller, at det særligt er prisen, der gør det attraktivt for hende at handle på shoppingplatformen. Desuden mener hun, at varerne er "helt fantastiske".

- Jeg kan få en masse ting, jeg som folkepensionist ellers ikke ville have haft råd til. Det giver mig en kæmpe glæde, siger hun.

Ifølge Elisabeth Pertos selv køber hun 'alt' på Temu. Foto: (Privatfoto)

Forbrugerrådet Tænk har jo advaret mod at købe produkter derfra. Lytter du ikke til det?

- Jeg kan slet ikke forstå alt det, der bliver skrevet om Temu. Jeg læser altid, hvad varerne indeholder, og har kun købt ting i god kvalitet og aldrig sendt noget retur, siger hun.

Elisabeth Pertos tilføjer, at der også er mange af hendes jævnaldrende naboer og bekendte, som er glade for at gøre deres indkøb på Temu.

Det samme gør sig gældende for de unge hjemmesygeplejersker, der dagligt kommer i hendes hjem, siger hun.

En region stikker ud

Ifølge Mie Bilberg er det ikke kun i Danmark, at de ældste forbrugere handler mest på Temu.

- Det er et billede, der også tegner sig på markederne i andre lande, fortæller hun.

Herhjemme har forbrugerne over 55 år siddet på førstepladsen som Temu-forbrugere i Dansk Industris analyser de seneste seks måneder.

Også Retail Institute Scandinavia har lavet en analyse på baggrund af danskernes adfærd på Temu. Her ligger seniorerne dog ikke i front på samme måde. Om end, at de 60-69-årige indtager førstepladsen sammen med de 30-39-årige.

- Men det er ikke nok til at sige at sige, at der er en markant forskel, siger Dorte Wimmer, forbrugerekspert ved Retail Institute Scandinavia, som derfor ikke mener, at man kan give en dybere forklaring på, hvorfor det forholder sig sådan.

Både Dansk Industri og Retail Institute Scandinavia har kigget på, hvordan antallet af Temu-køb fordeler sig ud på landsdele. Og her er begge analyser enige om, at det er onlineforbrugerne i Region Nordjylland, der er allermest begejstrede for Temu.


Ida og Gustav tog fra Aalborg til USA: Ikke som på TV!

Elever og undervisere var sendt afsted fra Aalborghus Gymnasium til både Washington og New York.

Det er ikke længe siden, at de to samfundsfagsinteresserede elever, Ida Nørtoft Olesen og Gustav Lund, vante klasselokaler blev skiftet ud med ture i to amerikanske delstater.

- Vi besøgte både New York og Washington på vores studietur for at opleve det amerikanske valg helt tæt på, fortæller Ida Nørtoft Olesen, der er 19 år gammel.

Det var noget af en overraskelse, der mødte dem, da de kom rundt i de to stater, der traditionelt stemmer blåt (Demokraterne, red.) på valgdagen 5. november.

- Valgkampen ser slet ikke ud, som den vi får vist på TV. Vi så den nærmest ikke i gadebilledet, lyder det fra Gustav Lund på 18.

Begge elever oplevede, at der slet ikke var valgkamp over det hele i hverken New York eller Washington, men at alt fokus lå på de såkaldte svingstater - hvor det ikke et til at spå om, hvem der vinder af de to kandidater Donald Trump og Kamela Harris.

Et crash-course i amerikansk politik

Det var vigtigt for deres lektor Almedina Boskailo, at eleverne lærte, hvor valgkampen reelt set foregår, og hvilken betydning, det har, for de danske elever, når en amerikansk præsident vælges.

- Det har jo en kæmpe indflydelse på de emner, som de unge interessere sig for. Og så er det godt for dem at vide, hvordan det fungerer med stemmetal og valgmændende i USA, som jo er meget anderledes fra det danske, lyder det fra Almedina Boskailo, lektor i samfundsfag og tysk på Aalborghus Gymnasium.

De to unge samfundsfagsinteresserede er dog ikke alene om den store nysgerrig på det amerikanske valg.

Stor valgfest på gymnasiet

Tirsdag 5. november afholder Aalborghus Gymnasium nemlig deres årlige valgfest, som Almedina Boskailo står i spidsen for.

- Det er jo vildt fed for eleverne, at de kan opleve sådan et valg her live. Dengang chokket med Hillary Clinton kom, da hun ikke blev valgt, var det jo et vildt historisk øjeblik, som eleverne var vidne til.

De seneste otte år har Aalborghus Gymnasium afholdt valgfest til amerikanske valg.Foto: Almedina Boskailo

I år kan et lignende, historisk scenarie udspille sig, når Kamala Harris og Donald Trumps præsidentkampagne rammer sit klimaks. Og eleverne glæder sig til at deltage i arrangementet.

- Det er et godt initiativ, at gymnasiet gør det til et socialt arrangement, hvor vi alle sammen kan mødes - og så får vi også indsigt i, hvordan resultatet får indflydelse på Danmarks fremtid, fortæller Ida Nørtoft Olesen.

I alt er der allerede nu tilmeldt 115 elever til arrangement, og Gustav Lund glæder sig også.

- Det giver altså noget, at man følger det på egen hånd uden for undervisningslokalet. På studieturen lærte vi allerede om, hvordan en Harris og en Trump fremtid hver i sær kunne se ud. Det bliver sjovt at se til arrangementet.

Tidligere har blandt andet den tidligere minister, Rasmus Prehn(S), holdt oplæg til arrangementetFoto: Almedina Boskailo

Undervisningen forstærker interessen

Både Ida Nørtoft Olesen og Gustav Lund bliver undervist af Almedina Boskailo i Samfundsfag, og det har været med til at gøre amerikansk politik endnu mere spændende for dem.

- Vi har jo valgt samfundsfag på A-niveau, så vi har jo interessen. Men efter vores studietur er jeg virkelig blevet bevidst om, hvor meget Amerika påvirker Danmark, fortæller Ida Nørtoft Olesen.

Begge elever har også brugt god tid på at følge valgkampen, der afgøres om lidt - og hvis de nu kunne stemme, havde de sat den samme sted.

- Kamala Harris. Jeg tror, det er mest fordelagtigt for Danmark og verden. Særligt hvis man går op i klimaet og vores verdensorden, som vi kender den i dag, siger Gustav Lund.


Fan i oprør: - Jeg følte mig utryg efter Superliga-kamp

En gåtur tilbage til bilen efter kamp på Jysk Park føltes utryg for Flemming Skalls og flere AaB-fans.

Flemming Skall følte sig utryg, da han som AaB-fan forlod Jysk Park fredag aften. 

Sammen med resten af AaB’s fans skulle han bevæge sig tilbage til sin bil. En tur, han ikke mener er en Superliga-klub værdig.

- Udfordringen er, at den vej, vi skal gå ned til vores biler, går gennem et skovområde på en jordsti. Når det så er en aftenkamp, så er det bælgravende mørkt og der var helt mudret, fortæller Flemming Skall og tilføjer:

- Det er ikke særlig trygt.

Flemming Skalls bekymring er ikke for hans egen skyld. Han talte med andre fans, der også var utrygge. 

- Jeg gik med en mand, der gik med stok. Hvad er hans mulighed? Han var ganske utryg. Det er en ærgerlig afslutning på at gå på stadion.

Her ses et udsnit af den tur, Flemming Skall og de øvrige udebanefans gik. Foto: Google Maps

Det mindste man kan forvente

Forud for Silkeborgs kamp mod AaB blev udebanefansene anvist et bestemt sted at parkere. Det har Flemming Skalls det fint med.

- Som minimum kan vi så forlange, at det er oplyste områder, så vi ikke skal gå igennem mørke områder og mudderpøle, siger han.

Udebanefansene skulle gå 1,1 kilometer fra parkeringspladsen, men det er lige meget for Flemming Skall. Det handler om respekt for holdene indbyrdes.

- Vi skal være gode værter for hinanden, når vi kommer på stadion, og så tilbyder man os en mudret sti. Det eneste, de får ud af det, er, at så finder klubberne en anden parkeringsplads. Så er det, det hele jo lige meget, pointerer han.

- Det er kommunens ansvar

TV MIDTVEST har spurgt Silkeborg IF, om de forhold, som udebanefansene har haft. De skriver i et skriftligt svar, at ansvaret ikke er deres.

-Stien, vi anbefaler udefans at parkere på, er netop en anbefaling. Det er noget, vores sikkerhedschef og politiet har anbefalet udefans af sikkerhedsmæssige årsager. Det er ligeledes hurtigste og nemmeste vej ind og af JYSK park med bil, skriver Silkeborg IF og tilføjer:

-Vi skal beklage, der er mørkt og mudder på stien, men det ligger under Silkeborg Kommune at vedligeholde stien. Han skal være velkommen til at parkere, lige hvor han vil, men vi holder af sikkerhedsmæssige årsager fuldt fast i vores anbefalinger for udefans. Vi anbefaler i øvrigt også parkering ved Silkeborg Ungdomsskole.

Der kommer lys

Hos Silkeborg Kommune er der planer om belysning på den strækning, hvor Flemming Skall skulle gå i mørke. 

- Der er lavet en helhedsplan for området, hvor der er taget hensyn til trygheden ved Søholt. Det omfatter blandt andet at få belysning og belægning gennem strædet, (strækningen, de gik på, red.), fortæller Anders Helledi, idræt- og fritidskonsulent i Silkeborg Kommune. 

Men udebanefans må væbne sig med tålmodighed, til der er lys til og fra stadion. 

- Det bliver først gjort efter svømmecenteret står færdigt i 2028, fordi ellers risikerer vi, at ødelægge belægningen og lys med de store maskiner, der skal til for at bygge det, lyder meldingen fra Anders Helledi.