Studerende i klemme i ny pandemilov
Udenlandske studerende på Ranum Efterskole College kan ikke få behandlet deres sag om fornyelse af visum, efter at en ny pandemilov er trådt i kraft.
På Ranum Efterskole College er eleverne netop vendt tilbage, og der er fryd og gammen på skolen. Næsten da. For en god håndfuld elever har faktisk været på skolen siden det sene efterår, men nu kan det være slut.
Det drejer sig om elever fra hele verden, som egentlig er en del af det internationale United World Colleges-program, hvor man tager en international studentereksamen på udenlandske uddannelsesinstitutioner. Ranum Efterskole College samarbejder med flere af disse institutioner, og da corona har lukket uddannelserne ned, tilbød efterskolen at tage imod eleverne, så de kunne færdiggøre deres eksamener under trygge rammer i deres egen lille efterskoleboble. Det drejer sig om i alt 16 elever, og heraf er de seks nu kommet i en rigtig frustrerende knibe.
Eleverne er nemlig i Danmark på turistvisa, som i denne tid skulle fornys og erstattes med studievisa, så eleverne kunne gøre deres eksamener færdige i Ranum i løbet af de kommende måneder.
Men den netop vedtagede pandemilov har sat en stopper for det. Ti af eleverne nåede at få deres visum forlænget, inden lovgivningen trådte i kraft, mens de resterende seks nu har fået besked om, at man afviser alle visumansøgninger, og at de derfor ikke engang kan få behandlet deres sag.
- Det er frustrerende, og jeg synes, det er urimeligt, siger Ephrata Mebrat Tadesse fra Etiopien.
Hun og de andre elever er med ganske kort varsel blevet bedt om at rejse til deres hjemlande, da de altså ikke kan få deres visum forlænget. Hvis de ikke når at rejse hjem inden fristen, risikerer de indrejseforbud i Schengen i to år.
Hvis der omvendt rejser hjem og måske ikke får taget deres eksamen, eller får gennemført med dårlige resultater som følge af den usikre situation, er deres uddannelsesmæsige fremtid på spil.
Mange af eleverne har nemlig allerede fået tilbudt pladser på europæiske eller amerikanske universiteter, og flere af den har endda fået legater og stipendier, som finansierer hele studiet. Gennemfører de ikke deres afsluttende eksamener tilfredsstillende, kan universitetsdrømmene gå i vasken.
- Hvis jeg klarer mine eksamener dårligt og får dårlige karakterer på baggrund af al den usikkerhed, vi oplever, kan det amerikanske universitet, som jeg har fået legat til, vælge at afvise mig alligevel, siger Ephrata Mebat Tadesse.
Hendes medstuderende, nicaraguanske Brandon Gustavo Villalta Lopez, går med samme frygt.
- Jeg har allerede fået tilbud fra flere amerikanske universiteter, men de kan vælge at trække deres tilbud tilbage, hvis mine eksamenskarakterer ikke er tilfredsstillende. Og de har indskærpet, at det er vigtigt at være virkelig fokuseret på de kommende eksamener. Hvis det glipper, skal jeg vente et år med at søge igen, eller også skal jeg studere i mit hjemland, hvor jeg vil have meget mere begrænsede muligheder, siger den 19-årige mellemamerikaner.
Efterlyser politisk handling
På Ranum Efterskole College er frustrationen også stor. Her har man ikke lyst til at sende unge mennesker ud i en pandemihærget verden, når de kunne blive i deres trygge boble. Samtidig ønsker man at lade dem færdiggøre deres eksamener i ro og mag, så de kan udnytte de muligheder, de indtil videre har knoklet for at opnå.
- Vi kan godt forstå intentionen med loven, og vi har respekt for, at politikerne skal kunne handle. Men man kan ikke behandle unge mennesker sådan. Det er simpelthen ikke i orden, siger forstander Olav Storm Johannsen.
Han har nu taget kontakt til sundhedsminister Magnus Heunicke for at få klargjort, om der kan være undtagelse fra loven, som kan komme de studerende til gode.
Indtil videre har to elever, en amerikaner og en peruvianer, forladt Ranum og er rejst til deres hjemlande.