Handelslivet i store dele af Vesthimmerland er på barrikaderne
Kommunen har undersøgt muligheden for at lukke administrationsbygninger i Aars, Løgstør og Aalestrup. Frygten er, at det kan få store konsekvenser for lokalsamfundene.
- Det er lidt en copy/paste af de ting, der er sket tidligere; at der er ting og aktiviteter, der er fjernet fra byen, som vi mener er en uheldig udvikling.
Sådan siger Torben Frederiksen, der er formand for Løgstør Handler. Han er gået sammen med andre lokale kræfter i et forsøg på at råbe politikerne op.
- Det er politikerne, der må træffe en beslutning. Vil du centralisere, eller vil du ikke centralisere? Og det er sådan set et forholdsvis simpelt spørgsmål, lyder det fra Leif Christensen, der er bestyrelsesmedlem i Løgstør Handler.
Baggrunden for kritikken er, at kommunen vil samle medarbejderne fra administrationsbygningerne i Aars, Løgstør og Aalestrup i rådhusbyen Aars.
Konkret drejer det sig om 250 kommunale arbejdspladser, som kan blive flyttet fra de tre byer. Tidligere er også arbejdspladser på psykiatrisk botilbud rykket fra Limfjordsbyen, ligesom en landspolitisk beslutning sendte lokalpolitiet til Aars, selvom det før har haft hjemme i Løgstør.
- Når du fjerner faciliteter og arbejdspladser fra en by, så fjerner du også udviklingen. Det er noget bedre at holde fast i det, man har, siger Leif Christensen
Med i opråbet mod centralisering er også handelslivet i Farsø og Aalestrup.
- En god Vesthimmerlands Kommune, er, hvor det går godt i alle fire byer, siger Karl William Carlsen, der er formand i Aalestrup Handelsstandsforening.
Med læserbreve og borgermøder i næste uge, håber repræsentanter for de tre byer, de kan overbevise politikerne om, at centralisering i kommunens største by er dårligt for det samlede Vesthimmerland.
- De kræfter, der ønsker at italesætte, at vi centraliserer Vesthimmerland, det er jeg ikke enig i. Jeg mener, vi prøver at dele det ligeligt, siger borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Lauersen (V).
Her fremhæver borgmester Per Bach Laursen, at byrådet har givet over 60 millioner kroner til et nyt havneprojekt i Løgstør.
Hvis man ikke får noget af det ene, men til gengæld noget af det andet, går det så ikke op?
- Nej, sådan ser vi det ikke. Det må handle om sag til sag, og hvad betyder det for de tre omtalte byer, siger formanden for Løgstør Handler, Torben Frederiksen.
Hvis der kan være en økonomisk gevinst, hvorfor skal man så ikke gøre det?
- Det er jeg i princippet enig i, men det hjælper ikke, hvis man taber mere, end man vinder, og det tror jeg vil være konsekvensen af det her
Til gengæld erkender Per Bach Laursen, at en samling formentlig kommer på tale - som følge af for eksempel mere hjemmearbejde.
- Jeg tror ikke, der er ret mange, der synes, vi skal have tomme administrations, når vi kommer ti år længere frem, så det handler om, vi skal se ind i en fremtid, hvor vi nok ser reduktioner.
Det var et enigt økonomiudvalg, der sidste år besluttede at få undersøgt blandt andet muligheden for at samle administrationen. Det er også besluttet, af sagen først skal færdigbehandles i 2025.
Se hele indslaget her: