Borgere skal have fri adgang til genbrugspladsens guld – det er et problem, mener bestyrelsesformand
Regeringens Klima- og affaldsaftale får konsekvenser for tre nordjyske kommunale affaldsselskaber, der driver egne genbrugsbutikker. For med den nye aftale kan der opstå klunseri på pladserne.
Når man kører på genbrugspladsen med møbler, elektronik, køkkenudstyr eller andet, som man stiller til genbrug, skal organsiationer og borgere fremover have førsteret til sagerne ude på genbrugspladserne.
Det fremgår af den nye klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulærøkonomi.
I dag har flere af de nordjyske genbrugspladser egne butikker, hvor genbrugssagerne kommer til salg, men med den nye lov kan velgørenhedsorganisationer og andre borgere slå til, før genbrugspladsen kan sælge dem.
- Hvis det er som, det står, kan der godt komme nogle udfordringer i forhold til klunseri. Hvis folk kommer og læsser af, og andre må tage det lige bagefter, så kan det næsten tages ud af traileren, som det var i gamle dage, hvor klunserne kommer og hjælper med at læsse af. Det er jo ikke det, der er meningen, siger Jens Lauritzen, der er bestyrelsesformand for Vesthimmerlands Forsyning.
FAKTA
I aftalen, der er indgået mellem S, V, R, SF, Ø, K, LA og Å, fremgår det at:
Genbrugspladserne vil fremadrettet fortsat være et centralt led i at sikre så meget genbrug og genanvendelse som muligt, og kommunerne vil fortsat skulle drive genbrugspladserne. Flere kommuner har allerede i dag et område, hvor borgerne kan stille ting til genbrug. Fremadrettet forpligtes alle kommunale genbrugspladser til at stille et sådant område, container el. lign. til rådighed, hvor borgerne kan levere genstande til direkte genbrug. Genstandene skal først gøres tilgængelige for private aktører, herunder frivillige organisationer og borgere. De genstande, som ikke afsættes, må kommunerne afsætte i kommunale genbrugsbutikker eller til socioøkonomiske virksomheder. Kommunerne forpligtes til at inddrage de frivillige organisationer i den lokale kommunale udmøntning af initiativet.
Kilde: Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi.
Borgere kan blive skræmt væk
Det er altså kommunernes egne genbrugsbutikker, der er de sidste til at vælge mellem tingene, der er sat til genbrug. Og det kan være problematisk, mener Jens Lauritzen.
- Vi har jo i tidernes morgen oprettet genbrugsbutikken for at være fri for det klunseri, der var på pladserne. For at få styr på det her. Butikken sætter genbruget i system, forklarer han.
Men det skræmmer ikke de borgere på genbrugspladsen, som TV2 Nords reporter talte med.
- Jeg kan egentlig ikke rigtig se problemet i det. Hvis du kan bruge tingene, så bliver det jo brugt igen - det er vel også godt for miljøet, tænker jeg.
Jens Lauritzen derimod frygter, at den nye aftale vil have den modsatte effekt - nemlig skræmme borgerne væk fra genbrugspladserne, fordi der vil være klunsere, som selv sælger sagerne videre.
- Vi har i hvert fald oplevet, at der var folk, der ikke kom på genbrugspladsen, dengang der var klunseri, fordi det ikke kommer andre ved, hvad man smider ud.