Borgere i strid om højhusbyggeri - nu skal parterne mødes
Foto: Jørgen Frandsen, Danske Vandtårne.
34 lejligheder skal efter planen opføres omkring byens vandtårn.
Naboerne mener, byggeriet er for højt og vil skabe støj. Tirsdag holdt bygherre og naboernes arbejdsgruppe dialogmøde.
Et nyt byudviklingsprojekt i Aars med 34 lejligheder i fire etager har skabt splittelse i Aars.
På den ene side står bygherren og kommunens plan om udvikling. På den anden står naboerne, der frygter det høje byggeri, og det støj og den trafik, de forventer, følger med.
Mandag skrev TV2 Nord om sagen, der foreløbigt har fået flere end 100 borgere og institutioner til at afgive høringssvar mod byggeriet. Tirsdag var der så indkaldt til dialogmøde, og det var såmænd parterne selv, der havde arrangeret det.
- Finn (bygherren, red.) har rettet henvendelse til os i arbejdsgruppen for naboerne og spurgt, om vi ville gå i dialog, og det har vi takket ja til, siger Morten Holm, der er nabo til det nye planlagte byggeri.
På mødet var bygherre Finn Hovalt Mathiesen og fire naboer fra arbejdsgruppen. Begge parter fortæller, at mødet foregik i ro og fordragelighed.
- Jeg er glad for, at vi fik snakket med Finn, det er vi alle. Vi kan godt forstå ham. Han udfylder jo bare de rammer, kommunen har sat. Det er kommunen, der er mellem os, siger Morten Holm.
- Jeg kan bekræfte, at vi havde et godt møde, siger Finn Hovalt Mathiesen.
Ingen løsning på problemet
For naboerne er et af de store stridspunkter, at byggeriet skal være i fire etager, for de frygter, at beboerne vil kunne kigge direkte ned i naboernes haver.
I kommuneplanen er det også kun lovligt at bygge i tre etager, men byrådet arbejder på at indføre en lokalplan, der netop i det berørte område tillader fire etager.
Selvom dialogen på tirsdagens møde var god, ser det ikke ud til, at det har kastet de store løsninger af sig.
- Håbet er, at jeg har flyttet nogle grænser, men jeg har jo ikke løst alle deres udfordringer. Jeg har for eksempel tilbudt at lukke for gennemkørsel eller skilte imod det, hvis det bliver til gene for naboerne. Mine forslag kommer jeg også til at præsentere for kommunen, men vi lagde os ikke fast på noget i dag, siger Finn Hovalt Mathiesen.
- Finn kom med nogle muligheder, men der er ikke nogle drastiske ændringer. Vi kan ikke tillade os at gå i forhandling på vegne af den store gruppe naboer, der nu er med, så vi kommer stadig til at indgive høringssvarene, siger Morten Holm, der anerkender, at de overordnede rammer er svære at flytte på, fordi de vil ødelægge projektet for Finn Hovalt Mathiesen.
Høringsperioden slutter 9. december, hvorefter byrådet skal behandle forslaget.