Biavlerkrise går ud over landbruget
Danske biavlere risikerer at lukke på grund af billig honning fra udlandet. Det går ud over danske landmænd, der er afhængige af bier til at bestøve deres afgrøder.
De danske biavlere brænder inde med tonsvis af honning. Honningprisen er i øjeblikket så lav, at de danske biavlere ikke kan dække deres produktionsomkostninger, hvis de skal sælge til en pris på 17 kroner kiloet, som er en halvering af, hvad de før kunne sælge deres honning til.
Den lave pris skyldes øget konkurrence fra importeret honning, som kan sælges langt billigere end den danske. Derfor risikerer mange danske biavlere at lukke i den nærmeste fremtid. Sådan lyder det fra Dansk Biavlerforening.
Som virksomhed kan vi ikke få det til at løbe rundt. Vi er begyndt at lukke enkelte bigårde, fordi vi er klar over, at vi skal ned i antal.
Poul Bach Sørensen, biavler, Hobro
Skulle de danske biavlere lukke får det også konsekvenser for danske landmænd og frugtavlere. De arbejder nemlig sammen med biavlerne i blomstringsperioderne, hvor biavlere stiller bistader ud ved marker og frugtplantager så bierne kan bestøve blomster.
- Hvis jeg ingen bier har, så bliver der ikke bestøvet, siger Finn Brix Mikkelsen, som driver Brovejens Frugtplantage ved Aalestrup i det sydlige Himmerland.
- Vi regner med cirka 10 til 30 procent mere i avl ved at der er bier, siger han.
Hans træer bliver også bestøvet og fluer og andre insekter, men det kan ikke måle sig med biernes evne til at bestøve.
En tredjedel af danske bifamilier risikerer at forsvinde
Derfor arbejder han sammen med biavlere, som stiller bistader ud på hans plantage, når træerne blomstrer. En af dem er biavler Poul Bach Sørensen fra Hobro. Når han stiller bistader ud på frugtplantager, producerer hans bier mere honning, men da han har svært ved at sælge sin honning til en pris, der kan dække hans produktionsomkostninger, risikerer han at lukke.
- Som virksomhed kan vi ikke få det til at løbe rundt. Vi er begyndt at lukke enkelte bigårde, fordi vi er klar over, at vi skal ned i antal, siger Poul Bach Sørensen.
Poul Bach Sørensen er ikke den eneste biavler, der risikerer at lukke.
- Vi snakker om, at måske en tredjedel af de bifamilier, der er i Danmark, vil forsvinde med de store biavlere, siger Rune Havgaard Sørensen, der er sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening.
For at vende udviklingen kræver det ifølge Poul Bach Sørensen, at danskerne vælger den danske honning frem for den udenlandske, når de står i supermarkedet. Han mener, at det i øjeblikket er for svært at kende forskel på den danske og den udenlandske honning. Derfor efterlyser han politisk handling.
- På længere sigt må vi ad politisk vej få skærpet opmærkningsreglerne omkring produkternes oprindelse, så forbrugerne ikke er i tvivl, når de står i supermarkedet, siger Poul Bach Sørensen.