Fisk, kaffe og ris: Lær at overleve på en dåse tun
En dåse tun. Det er alt der skal til for at lave et "festmåltid" bestående af lun fisk, ris og skoldhed kaffe.
Nu skal det handle om tun.
I syvende afsnit af ’Udfordringen – Kampen om Kilimanjaro’ får deltagerne udleveret en dåse tun af chefinstruktør Jon ’Vildmarks-Jon’ Lindberg.
De får besked om, at det både er deres aftensmad og bål på samme tid.
- Det er en lidt sjov detalje. Det bedste er at spise olien for at få kalorierne, men hvis man ikke har andet at gøre med, så kan det her olie jo brænde også. Og så kan man stille sin kop ovenpå og koge vand, kaffe eller ris, siger Vildmarks-Jon.
Vildmarks-Jon og Robert Bedsted har sammen lavet en række videoer, der viser, hvordan man selv kan komme i gang med outdoor-livet eller løse de opgaver, deltagerne bliver stillet i programmet.
- Så med den her dåse tun kan vi få varm tun og koge os en kop kaffe? spørger tilrettelægger og vært på Udfordringen, Robert Bedsted.
- Det kan vi, forsikrer chefinstruktøren.
Sådan gør du
- Åbn dåsen ved at fjerne låget
- Læg et stykke toiletpapir eller køkkenrulle hen over tunen. Papiret suger olien og beskytter tunen.
- Placer dåsen mellem to stykker brænde.
- Lav en opsætning med et stykke bøjet metal, der ligger ovenpå de to stykker brænde, så koppen kan stå over dåsen, men ikke ovenpå.
- Tænd papiret mens det ligger på dåsen.
- Stil koppen med vand på metallet og vent til det koger.
- Brug eventuelt det kogende vand til ris eller kaffe.
- Fjern papiret fra dåsen.
- Nyd den varme tun.