Ombudsmanden går ind i sag om ejendomsvurderinger
Foto: TV2 Grafik / Maiken Bang
Areal, kvadratmeterpris, beliggenhed og eventuelle særlige forhold spiller ind på de foreløbige ejendomsvurderinger.
Boligejere har ikke fået en forklaring på, hvorfor deres vurderinger ser ud, som de gør. De har heller ikke kunnet klage. Det skal nu undersøges.
Folketingets Ombudsmand, hvis opgave er at beskytte borgernes rettigheder, går ind i sag om kritiserede ejendomsvurderinger, står der i pressemeddelelse.
- Folketingets Ombudsmand har i dag bedt Vurderingsstyrelsen om at redegøre for de processer og den kvalitetssikring, der er gået forud for anvendelsen af modelberegningerne som grundlag for de foreløbige ejendomsvurderinger, herunder de overvejelser, styrelsen har gjort sig om kvaliteten af data, der indgår i beregningerne, lyder det i pressemeddelelsen.
Det fremgår desuden, at ombudsmanden også har modtaget en række klager fra borgere over vurderingerne.
Vurderingsstyrelsen har nu fire uger til at redegøre for, hvilke processer, vurderingerne bygger på, og hvordan man har sikret sig, at modellerne er korrekte.
Ombudsmand Niels Fenger hæfter sig særligt ved, at beregningerne er sket automatisk og "uden efterfølgende manuel behandling".
Et årti med problemer
Historien om de problematiske ejendomsvurderinger går mere end et årti tilbage.
I 2013 kritiserede Folketingets vagthund, Rigsrevisionen, vurderingerne for at være så forkerte, at de udgjorde et reelt problem. Ejendomsvurderingerne danner nemlig base for boligskatterne i Danmark, og når vurderingerne er forkerte, betyder det også, at danskerne bliver beskattet forkert.
I første omgang valgte Folketinget at sætte systemet på pause, mens man arbejdede på en anden løsning. Da Vurderingsstyrelsen i starten af sidste uge kunne løfte sløret for cirka 1,7 millioner boligers foreløbdige 2022-vurdering, var det dermed første gang siden 2011, at de offentlige ejendomsvurderinger blev opdateret.
Siden da er kritikken dog langt fra forstummet. I takt med, at flere har tjekket deres nye vurderinger, er forskellige skrækeksempler blevet udlagt i pressen.
Tidligere på ugen tog Vurderingsstyrelsen til genmæle, da de på baggrund af otte anonymiserende eksempler forsøgte at forklare parterne bag det nye ejendomsskattesystem, hvorfor boligerne havde fået den vurdering, de havde.
TV 2 har beskrevet de otte eksempler og talt med flere af boligejerne de seneste dage.
Det gælder blandt andet Jette Brams fra Djursland, der ifølge Vurderingsstyrelsen kan bygge et stort antal sommerhuse i sin baghave og Marianne Sørensen fra Esbjerg, der kan udstykke sin grund i 130 dele.