Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Koldfront med regn på vej ind over Danmark

Foto: Arne Prip / Privatfoto - arkiv

Usædvanlig lun start på dagen onsdag med op til 16-17 grader flere steder.

Onsdag venter der en klassisk efterårsdag over Danmark med blæst og forbigående regn.

En koldfront er på vej fra nordvest, og den vil give regn og efterhånden koldere luft.

Danmark smager ellers fra morgenstunden på den europæiske varme med temperaturer, der ligger på 15-17 grader – og det er særdeles varmt for midten af oktober.

De fleste steder er det tørt i morgentimerne, men på Bornholm kan der kortvarigt opstå lidt byger.

Dagen igennem kan du følge regnvejret her eller i TV 2 VEJRETs app under fanen Radar & Kort.

Koldfront med regn trækker ind over Danmark fra nordvest. Foto: TV 2 Vejret

Smager alligevel af efterår

Regnen er onsdag i de tidlige morgentimer på vej fra nordvest, og den vil trække ind over Nordvestjylland frem mod klokken 9.

Solen forventes ikke at komme til at bidrage til oplevelsen onsdag.

Frem mod frokost vil koldfronten nå det meste af Jylland, og hen ad eftermiddagen vil regnen nå Fyn og Sjælland.

Regnen når Fyn og Sjælland ud på eftermiddagen, i Nordvestjylland klarer det op. Foto: TV 2 Vejret

Selvom luften er lun, vil onsdagen altså smage af efterår. Det er blæsende, og det vil mange steder regne i et par timer.

Bornholm er det sidste sted, hvor regnen når frem.

På bagsiden af koldfronten vil en opklaring brede sig fra nordvest, i det nordlige Jylland vil der komme lidt kig til solen ud på eftermiddagen.

Regnen hænger over de sydøstlige egne i aftentimerne. Foto: TV 2 Vejret

Vinden vil friske op fra vest, og ud på aftenen bliver det meget blæsende i Nordjylland. Her kan man i aften og i nat få vindstød af stormstyrke.


Det vrimlede ind med kunder, som betalte i Vejgaard-dollars

Foto: Hans Christian Lauritsen / TV2 Nord

I Vejgaard mener de nemlig, at de deler valuta med Trump og Harris, så derfor solgte flere butikker ting til den nette pris af en Vejgaard-dollar.

Måske kender du allerede udtrykket 'Vejgaard-dollaren'.

Men hvis du som jeg, ikke er fra Aalborg, gør du nok ikke. Det er nemlig særlig Aalborg-slang for en 50'er.

I anledning af valgdag i USA har flere forretninger i dag pyntet op og reklameret med varer til den nette sum af en Vejgaard-dollar. Og det har faktisk skabt en hel del handel i bydelen.

Faktisk er de lokale mere entusiastiske omkring Vejgaard dollaren end kampen mellem Harris og Trump. Hos forretningen P&P stod folk og ventede fra morgenen, og flere havde spurgt, om de kunne reservere tøj på forhånd.

- Indtil nu har jeg solgt 21 par bukser, og det er helt overvældende. Det er mere, end jeg plejer at sælge på flere dage, lyder det fra indehaver af P&P Søren Sørensen.

Tror Trump vinder

Og kunderne, de var såmænd også glade for de gode tilbud. For det er ikke hver dag, man kan få et par bukser til den nettesum af 50 kroner - eller en Vejgaard-dollar, om man vil.

- Jeg synes, det er lækkert. Det er dejligt. Det har vi råd til så, siger Tove Christiansen fra Gug.

Hvem tror du vinder præsidentvalget i USA?

- Det gør Trump. Det er ikke fordi, jeg ønsker, han skal vinde, men jeg tror han vinder, sagde hun, inden hun gik ud af butikken med en pose med sine nye bukser i hånden.


Prisvindende journalistik i Frederikshavn: De læste tusindvis af dokumenter

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Mandag aften løb to af TV2 Nords journalister med en pris for det bedste undersøgende lokaljournalistik. Det krævede både tid og benhårdt arbejde at nå dertil.

Det har taget dem over et år at grave sig ned i skandalen om Frederikshavn Havn.

Ikke desto mindre var det det, de to journalister Henriette Maj Pedersen og Jesper Christiansen fra TV2 Nord gjorde.

- Det startede med en ganske almindelig journalistisk undring, fordi der var fire erhvervsfolk i bestyrelsen, der gik af på samme tid. Og så begyndte vi at undersøge det, fordi vi tænkte, at der er et eller andet, der ikke stemmer her, og så tog det ene det andet, forklarer Jesper Christiansen og uddyber:

- Det andet er, at vi har fået aktindsigt på aktindsigt, og har jo haft mange tusind siders dokumenter, som vi har læst igennem igen og igen, siger han.

Til det tilføjer Henriette Maj Pedersen:

- Det har været nogle meget intense måneder.

Folk har turdet stole på os

Nu har de modtaget hæder, en pris, et diplom og intet mindre end 100.000 kroner for deres store arbejde med projektet.

- Det er så fantastisk at få den anerkendelse fra nogen i branchen for det, vi har udrettet, siger Jesper Christiansen.

De har mødt megen modstand undervejs i processen, og sommetider har projektet nærmest stået stille. Det har krævet, at de blev ved med at klø på, selvom de mødte en mur. Det har også krævet, at finde nogle mennesker, der har været villige til at fortælle dem historien.

- Så det er jo også på grund af dem, at vi står med det her og har været i stand til at lægge de her historier frem. Det er jo nogle folk, der har troet og stolet på os, siger Jesper Christiansen.

Ved siden af nikker Henriette.

- Og det har krævet tålmodighed, og det har også krævet, at vi også kunne være der, når historien har været der. Sådan er det jo selvfølgelig i vores fag, men særligt i den her historie, siger hun.


De er i skole hele natten: - Præsidentvalget er ikke kun vigtigt i USA, siger læreren

Der summer her til aften af liv på Aalborghus Gymnasium.

Der er nemlig inviteret til valgaften, og nogle af eleverne er særligt interesserede i valget. 27 af dem var nemlig for nylig på studietur i New York og Washington for at følge valget på allernærmeste hold.

Og i aften kulminerer det så.

Hvorfor er det så spændende?

- Jamen, jeg tror, at det er fordi, at det har virkelig stor påvirkning på hele verden. Ja, det synes vi bare er virkelig spændende, og så har vi jo været derovre på studietur her for et par uger siden, hvor vi også har fulgt nogle journalister og nogle forskellige folk, der vidste en masse om det. Så vi har jo rigtig meget viden indenfor det, lyder det fra eleven Camilla Møller.

Meget afhænger af den kommende præsident

En af dem, der står bag planlægningen af aftenen er samfundsfagslærer Almedina Boskailo.

Hvorfor gør I så meget ud af det her?

- Jamen, simpelthen fordi, at det amerikanske præsidentvalg er ikke kun vigtigt for USA, men altså også for resten af verden. Det er jo sådan, at især for Danmark, der er det jo en af vores største handelspartnere.

Men vi tænker også meget udenrigspolitisk, fordi vi er jo også allieret med USA. Så bliver det Trump, hvad sker der så med udenrigspolitikken? Bliver det Harris, hvad sker der så? Så det er meget spændende, hvem det er, der ender med at vinde præsidentvalget, siger hun.


Mimi og Tina vil ikke have, at børn skal kigge forgæves under juletræet

Foto: Simon Mølgaard / TV2 Nord

I Vesthimmerlands Kommune kan trængte familier få hjælp af det såkaldte ønsketræ til at give deres børn en julegave.

Det er ikke alle børn, der er opvokset i familier, hvor budgettet rækker til at give julegaver hvert eneste år.

Men i Aars har Mimi Haubro Larsen og Tina Frost Petersen sat sig for at gøre deres for, at langt de fleste børn alligevel kan pakke en gave op den 24. december.

For seks år siden plantede de for første gang det såkaldte ønsketræ, der skal være med til at hjælpe børn i hele Vesthimmerlands Kommune med få nogle af deres juleønsker opfyldt.

Tirsdag blev ønsketræet pyntet hos Vesthimmerlands Ungdomsskole i Aars, og her kan familier, hvor pengene er små, hænge et ønskehjerte med tre gaveønsker på træet. Ønskerne kan blive opfyldt af alle, der skulle have mulighed for det. Det kræver, at man henter et ønskehjerte fra ønsketræet og selv køber en af de tre ønsker.

- Der er så mange andre børn i børnehaver og skoler, der får mange gaver, og så er der de familier, hvor der ikke rigtig er nogen, så kan en ekstra gave varme noget mere, siger Mimi Haubro Larsen, der sammen med Tina Frost Petersen er tovholder for ønsketræet.

Flere og flere ønskehjerter

Ønskerne på ønskehjerterne må ikke overskride 200 kroner, men ellers kan børn og unge mennesker ønske sig alt, hvad de kan finde på. Tidligere har det været alt fra legetøj til gymnastiksko, men også hverdagstøj og skoletasker har været på ønskelisten.

- Det bedste er jo helt sikkert, når de kommer og henter deres pakker, og man kan se, hvor taknemlige de er, og børnene er jo også helt oppe at køre over, at de får en pakke, siger Tina Frost Petersen.

Da ønsketræet første gang opfyldte ønsker for seks år siden overgik det de to tovholderes forventning, da 60 børn fik deres ønsker opfyldt.

Siden har kun flere benyttet sig af muligheden for at få en pakke under juletræet, og i år forventer Mimi Haubro Larsen og Tina Frost Petersen, at i nærheden af 200 ønskehjerter kan komme på ønsketræet i håbet om at forsøde den svære juletid.

- Der skal man ikke underkende, at det faktisk betyder rigtig meget for forældre at kunne give deres børn en julegave eller for børn at få en julegave. Om den er lille eller stor, har ikke den store betydning, men bare det med, at der er nogen, der tænker på en, siger Tina Frost Petersen.

Afhængig af næstekærlighed

Tidligere år er det lykkes at opfylde mindst et ønske på alle ønskehjerter, og det er også forventningen til i år. Men det hele afhænger af alle de næstekærlige vesthimmerlændinge, der kunne have mulighed for at opfylde et ønske fra hjertet.

- Vi håber, at den ekstra julegave, de får, varmer lidt mere, for der er andre folk, der tænker på dem, og gerne vil hjælpe dem, siger Mimi Haubro Larsen.

I år har Svømmecenter Vesthimmerland også valgt at spæde til gavekurven, så de giver to billetter til alle, der hænger et ønskehjerte på ønsketræet.


Efter 68 års ægteskab vil kommune skille ægtepar ad

Foto: (Privatfoto)

De vil gerne tilbringe den sidste tid sammen, men den mulighed mener familien ikke, at parret reelt får.

I 68 år har Ella og Thorkild Andersen været gift. De er begge blevet 91 år, og nu driller deres helbred i en sådan grad, at det er nødvendigt for dem at komme i plejebolig.

Desværre er det ikke helt så let.

Frederikshavn Kommune vil nemlig skille parret ad, fordi der ikke er en ledig plejebolig med plads til to. I stedet vil kommunen give dem hver deres plejebolig på samme plejecenter - og prisen bliver væsentligt højere.

- Det vil formentlig tage livet af dem over kort tid. Det vil jeg tro, siger sønnen Ib Andersen til TV2 Nord.

Et dyrt og dårligere alternativ

Ægteparret har klaret sig selv i egen bolig til de var 89 år. Men nu er de på grund af demens og fysisk dårligt helbred blevet visiteret til plejebolig. Det blev de faktisk tilbage i februar.

Men løsningen, som Frederikshavn Kommune tilbyder dem, er ganske enkelt en løsning, det ældre ægtepar ikke har råd til. De er nemlig blevet tilbud en bolig hver, hvor der kan åbnes op mellem værelserne. Men det kommer til at koste for to boliger - nemlig 12.305 kroner per person inklusiv mad, vand, varme, el og rengøring.

Det giver ægteparret et underskud på godt 5000 kroner hver måned.

Ifølge botilbudsvejledningen fra Social - og Boligministeriet har forældrene krav på at kunne bo sammen. Såfremt kommunen har visiteret en borger, der ønsker, at bo sammen med sin ægtefælle, samlever eller registreret partner til en plejebolig, skal kommunen inden for to måneder tilbyde en plejebolig, der er egnet til to personer.

I Frederikshavn Kommune mener de ikke, at de har overtrådt nogle regler.

De har kun få større plejeboliger, og de er alle optaget.

Det skriver Kommunen

Vi har 5 boliger, som er noget større end de andre. Dem har vi fortrinsvis anvendt til ægtefæller.

Det er en udfordring hvis en borger visiteres til en plejebolig og flytter ind sammen med en rask ægtefælle, fordi den raske ægtefælle kan blive boende i plejeboligen mange år efter, at den visiterede borger er død. På den måde kan disse boliger hurtigt blive fyldt op.

Desværre kan jeg ikke udtale mig om den konkrete sag, men jeg kan sige, at hvis vi ikke rådgiver om frit valg af plejebolig, så er det fordi borgerne selv giver indtryk af, at de allerede er klar over det frie valg.

Henrik Hugo Pedersen, Centerchef for Social- og Sundhedsområdet samt konstitueret centerchef for Handicap og Psykiatri, Frederikshavn Kommune

Mistet tillid til kommunen

Senest har Frederikshavn Kommune nu tilbudt, at forældrene kan flytte ind i en plejebolig på Abildvej.

Den er ganske enkelt for lille. I grundlæggende er det en i soverummet, der er for lille, fordi personalet ikke mener, at de kan gå rundt omkring og servicere og løfte dem ud af en af sengen.

Ifølge botilbudsvejledningen har forældrene ret til at komme i en plejebolig sammen i en anden kommune på Frederikshavns Kommunes regning.

Det har kommunen pligt til at vejlede om, men ifølge Ib Andersen er det ikke sket.

- Der er selvfølgelig slået store skår i vores tillid til kommunen, siger han.

Forældrenes helbredssituation er så dårlig, at Ib Andersen frygter, at de aldrig når at komme i en plejebolig sammen.