Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis 'Badehotellet'-fans mærker tomhed, så er der en god forklaring, siger hjerneforsker

Foto: Mike Kollöffel / TV 2

'Badehotellet' rullede over skærmen for første gang i 2013.

At sige farvel til en tv-serie kan sammenlignes med at sige farvel til virkelige relationer, mener to eksperter.

I søndags fik 45-årige Helle Sindberg et sug i maven. For der slog det hende.

Nu kunne hun ikke længere holde sandheden på afstand ved at tænke: Ej, men der er jo stadig fire afsnit tilbage. Eller tre afsnit. Eller to afsnit.

- Nu er det nu. Nu kommer det sidste afsnit virkelig, siger hun.

Den tv-serie, som betyder så meget for Helle Sindberg og mange andre, får sit endegyldige punktum søndag aften. ‘Badehotellet’ slutter efter ti sæsoner.

Og Helle Sindberg kommer i dén grad til at savne serien, som hun beskriver som “sit åndehul”.

- Det bliver eddermame mærkeligt, siger hun.

Og Helle Sindberg er ikke den eneste, der har det sådan.

Faktisk vil mange af seriens millioner af seere kunne føle et stort tab, når det hele slutter i denne weekend. Sådan lyder det fra en hjerneforsker, TV 2 har talt med.

Karaktererne er blevet som familie

I løbet af det seneste årti føler Helle Sindberg nærmest, at hun er blevet en del af ‘Badehotellet’. Som var hun selv en gæst, der tjekkede ind på hotellet år for år.

- Det er en følelse af, at man glæder sig til at komme på ferie igen for at se dem alle sammen, siger hun.

Derfor er det også, som om alle karaktererne fra ‘Badehotellet’ er blevet en slags familie for hende.

Helle Sindberg og sønnen Sander på otte år var taget hele turen fra Hammershøj i Midtjylland for at være med til den store gallapremiere på den sidste sæson af ’Badehotellet’ – for Sander er også glad for ’Badehotellet’ ligesom sin mor. Foto: Privatfoto

23-årige Anne Ravn beskriver præcis den samme følelse. Og hendes veninde, 21-årige Maja Silvia Øgård Pedersen, har også et specielt bånd til karaktererne.

For ‘Badehotellet’ har fulgt hende gennem halvdelen af hendes liv.

- Jeg er vokset op med serien. Så det er en æra, der slutter, siger Maja Silvia Øgård Pedersen.

De to arbejder i den samme Spar-butik i Aalborg sammen med deres tredje veninde Malou Amalie Wärnstrøm Frederiksen, og her begyndte de alle tre hurtigt at tale om deres fælles passion for ‘Badehotellet’.

Så i den tiende og sidste sæson har de mødtes hver søndag for at se ugens afsnit.

Her ses veninderne Malou Amalie Wärnstrøm Frederiksen, Anne Ravn og Maja Silvia Øgård Pedersen, der hele denne sæson har haft ’Badehotellet’ som et fast samlingspunkt hver søndag. Foto: Privatfoto

De svarer da også i kor, at det bliver “sørgeligt”, når det sidste afsnit ruller over skærmen.

- Måske falder der en tåre, siger Maja Silvia Øgård Pedersen.

- Eller to, siger Malou Amalie Wärnstrøm Frederiksen.

- Ja, det tror jeg også. Det bliver meget underligt, lyder det fra Anne Ravn.

Og selvom der “bare” er tale om afslutningen på en tv-serie, så kan de triste følelser til en vis grad godt sammenlignes med ægte sorg, lyder det fra to eksperter.

Farvel til en relation

Forklaringen er simpel: Når vi ser en tv-serie, vi godt kan lide, frigives hormonet dopamin i vores hjerne.

Det er et fastholdelses- og et belønningshormon, som giver os en række gode følelser. Og disse følelser bliver vi afhængige af.

- Derfor opleves det som et tab, når den afhængighed ikke bliver opfyldt længere, siger Albert Gjedde, der er professor i neurobiologi ved Københavns Universitet.

Han kalder karaktererne i en tv-serie for “effektive erstatninger” til vores relationer i den virkelige verden.

- Og sorg er jo tabet af nogle påvirkninger – typisk tabet af andre nærtstående mennesker, som har en virkning på en. Så det er en tilstand, der på mange måder er lignende med sorg, siger han.

Kulturjournalisten Frederik Dirks Gottlieb, der er vært på podcasten 'Stream Team' og en af Danmarks førende serieeksperter, er enig.

Frederik Dirks Gottlieb mener også, at lokationen i en tv-serie kan være med til at skabe et stærkt bånd til den. Mange forbinder eksempelvis en ferie på et badehotel med noget positivt, som man gerne vil være en del af. Foto: Mike Kollöffel / TV 2

Ifølge ham er det især langstrakte tv-serier, der har evnen til at krybe ind under huden på os. Og han mener til en vis grad, at man kan sammenligne et farvel til en elsket tv-serie med at afslutte en uddannelse.

For alle de mennesker, man har studeret med, kommer man aldrig til at se igen på samme måde.

- Det er jo karakterer, som man har holdt af i årevis og på en eller anden måde er mere i kontakt med, end man nogle gange er med sine virkelige venner og familie, siger han.

Derfor tror han også, at mange af de psykologiske faktorer, der er i spil, kan sammenlignes med det, der sker, når vi giver slip på relationer i den virkelige verden.

Rammer for alvor næste år

Helle Sindberg tror, at der kan blive tale om en ægte sorg for hende, når vi rammer januar næste år. Her er hun nemlig så vant til, at der kommer en ny omgang ‘Badehotellet’.

- Det har nærmest været årets højdepunkt, siger hun.

Så måske er det faktisk først der, det går rigtigt op for hende, at der altså ikke kommer mere ‘Badehotellet’. Og dér tror hun, at hun vil mærke et tomrum.

- Altså selvfølgelig kan jeg sætte dvd’en på. Det er et plaster på såret, men det er bare ikke det samme. For jeg har altid glædet mig til, at der kom en sæson mere og en sæson mere, og nu kommer der ikke flere, siger hun.

Hvis det var vhs-bånd, havde jeg slidt dem op

Helle Sindberg, 'Badehotellet'-fan om sine dvd'er

Hos venindeflokken fra Aalborg tror de også, at de “vil mangle serien lidt” til næste år – og de synes heller ikke, at det er det samme at starte forfra på dvd.

- Man kan godt se serien om og om igen, som vi har gjort. Men man vil jo gerne have, at den bare fortsætter. Og det gør den ikke, siger Anne Ravn.

Alligevel skal Helle Sindberg have fat i den sidste sæson af ‘Badehotellet’, når den udkommer på dvd.

Godt med en reserve

Faktisk har hun set ‘Badehotellet’ nærmest hver dag det seneste år, for serien har været en pause fra hendes til tider ensomme dage som førtidspensionist.

Derfor har hun heller ikke tal på, hvor mange gange hun har set hver sæson på dvd.

- Men hvis det var vhs-bånd, havde jeg slidt dem op, det er jeg sikker på, siger hun.

‘Badehotellet’ har så stor betydning for Helle Sindberg, at hun fik lavet en tatovering på benet for et år siden. Hun kalder den en skjult hyldest til ‘Badehotellet’, til yndlingskarakteren Edward Weyse og til skuespilleren bag, Jens Jacob Tychsen. Tatoveringen er nemlig hans allerførste replik i serien: “Er det her, man kan få rødspætter?”. Foto: Privatfoto

Og for Helle Sindberg stopper ‘Badehotellet’ ikke helt, selvom sidste afsnit snart er sendt i tv.

Hun har nemlig en række oplevelser at se frem til i efteråret.

Flere gange skal hun til onemanshow og foredrag med skuespilleren Jens Jacob Tychsen, der spiller Edward Weyse – hendes yndlingskarakter i 'Badehotellet'.

Derudover skal hun også til foredrag med Ulla Vejby, der spiller stuepigen Edith.

Og selvom hun allerede har de første ni sæsoner af 'Badehotellet' derhjemme på dvd, håber hun, at alle sæsonerne kommer som en boks.

Én grund er, at hun gerne vil have det samlede værk. En anden er, at boksen også kan fungere som en reserve.

- For tænk nu, hvis mine dvd’er lige pludselig gik i stykker, og man ikke kan købe dem mere. Det ville være frygteligt, siger hun.

Ja, så kunne man nok for alvor snakke om sorg.

Se det allersidste afsnit af 'Badehotellet' søndag klokken 20 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.


Offer lå og blødte kraftigt, da politiet kom: Nu er to mænd varetægtsfængslet

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Offerets tilstand er alvorlig, men han er uden for livsfare, oplyser politiet.

De to mænd er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

To mænd på henholdsvis 20 og 22 år er blevet varetægtsfængslet i fire uger ved Retten i Aalborg for grov vold og groft røveriforsøg, samt en overtrædelse af knivloven.

Det oplyser anklager Mathias Nysom Petersen.

De to mænd blev anholdt efter en episode i Kærby efter midnat onsdag, hvor en 20-årig mand blev stukket i underkroppen og på benene på Davids Alle.

Den 20-årige blev også udsat for flere spark på kroppen, ligesom han blev frarøvet sin mobiltelefon.

Det fik Nordjyllands Politi til at sende al ledig mandskab afsted mod Kærby, og de fandt hurtigt frem til de to mænd, der var i umiddelbar nærhed af en machete og en kniv, som de ifølge sigtelsen også er blevbet sigtet for at være i besiddelse af.

De to mænd er blevet varetægtsfængslet i fire uger af hensyn til efterforskningen, men også fordi, at der kan være medgerningsmænd på fri fod.

Derfor søger politiet også fortsat vidner i sagen.

- Vi efterforsker bredt og kan ikke udelukke, at der kan have været flere gerningspersoner med til at forøve røveriet. Det skal efterforskningen være med til at kaste lys over, siger politikommissær Kenneth Rodam.

Offerets tilstand er alvorlig, men han er uden for livsfare, oplyser politiet.

De to sigtede nægtede sig begge skyldige i anklagerne.


Han blev hyldet af ornestationens sønner: - Jeg har fået sagt stort tak

Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

- Det var en rigtig god oplevelse, siger Andreas Markussen om sønnernes optræden i TV MIDTVEST-programmet.

Selv om sønnernes sang gik tæt på, var Andreas Markussen meget glad for at blive overrasket på sin store dag.

Tusindvis af midt- og vestjyder så med, da Andreas Markussen fra Ornestation Mors blev overrasket af sine fire sønner med en humoristisk, men også meget personlig sang i programmet Få Det Sunget.

Nu er der gået nogle dage, siden programmet blev sendt, og morsingboen har haft tid til at tænke det hele igennem.

- Det var en rigtig god oplevelse, og jeg er overrasket over, hvor mange der har set det. Jeg har lige været ved tandlæge, og der mødte jeg en, der sagde: "Det er jo ham fra fjernsynet", siger han.

Det var under en fest på Hotel Pinenhus i Glyngøre, at sønnerne Johnny, Thomas, Michael og Kenneth tog fusen på deres far.

Der var tale om en storstilet afskedsreception i forbindelse med, at Andreas Markussen trak sig tilbage og overlod driften af ornestationen til sine sønner. Og at drengene hyldede ham med en sang sammen med TV MIDTVESTs Anders Bro havde han slet ikke set komme.

- Jeg blev meget rørt. Det gjorde jeg i hvert fald, og selv om vi i vores familie ikke snakker så meget om følelser, kan du tro, at jeg bagefter har fået sagt stort tak til dem.

Sådan så det ud, da de fire sønner tog fusen på deres far.

Gik tæt på - men ikke for tæt

Sangen handlede blandt andet om Andreas Markussens hjertesygdom, der var tæt på at koste ham livet.

- Der er flere, der bagefter har sagt, at de ikke var klar over, at jeg var så syg. Sangen gik tæt på, men ikke for tæt, synes jeg. Det var rørende at høre, hvordan drengene har oplevet min sygdom, og jeg har også kun fået positive reaktioner. Folk har sagt, at det var en alletiders udsendelse, siger han.

Ornestation Mors blev grundlagt for 50 år siden af Andreas Markussens far Martin. Andreas har været med gennem alle årene i forskellige roller. Nu er gået fra at være manden med det øverste ansvar til at være bestyrelsesformand - og pensionist.

- Som bestyrelsesformand blander jeg mig ikke så meget. Drengene kan sgu godt selv. En gang om ugen kører jeg op og får en kop kaffe, og så kører jeg ellers hjem igen, siger Andreas Markussen.

Du kan se Ornestationens Sønner på her.


Slut efter 61 år samme sted?: - En ordentlig pille at sluge

Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord

Omkring 850 patienter i Lægehuset Sæbygårdvej skal fra 1. februar næste år have en ny praktiserende læge.

- Det var godt nok en ordentlig pille at sluge.

Sådan tænkte Anne Grethe Justesen fra Lyngså, da hun onsdag læste en besked i sin e-boks.

Her fik hun besked om, at Lægehuset Sæbygårdvej i Sæby, som hun har været tilknyttet siden 1963, reducerer antallet af patienter fra de nuværende 4850 til cirka 4000. Det betyder, at omkring 850 patienter fra 1. februar næste år skal have en ny praktiserende læge.

- Det er næsten håbløst, hvis jeg skal udenbys. Når man har min alder, så har man brug for en læge, siger Anne Grethe Justesen.

Lægehuset i Sæby har siden årsskiftet manglet en læge, og det er ikke lykkedes at ansætte en. Derfor ser man nu ingen anden udvej end at skære på patienttallet.

- Vi har haft mange arbejdstimer igennem lang tid, og vi må bare indse, at det er for stor en opgave, fortæller Janni Kristensen, som er en af de tre fasttilknyttede læger i lægehuset.

'Ikke til at holde ud at tænke på'

Lægehusets patienter kan i den kommende tid give udtryk for, om de ønsker at forblive patienter i lægehuset, eller om de vil tilknyttes en anden praktiserende læge.

- Der er jo ikke andet at gøre end at stille sig i kø, siger Anne Grethe Justesen.

Pladserne i lægepraksissen på Sæbygårdvej vil blive fordelt efter 'først til mølle'-princippet.

- Det eneste, man kan gøre, er at håbe. Det er jo mange, der skal skifte, siger Anne Grethe Justesen, som frygter ikke at være blandt de 4000 patienter, der får lov at blive i lægehuset.

- Det er slet ikke til at holde ud at tænke på, siger hun.


Bentes søn døde efter ulykke - kæmper for andre ikke lider samme skæbne

21-årige Oliver døde, da han faldt i havnen i 2022.

Det er snart tre år siden, at Bente Ibæk Lunds søn Oliver døde i en tragisk ulykke. Han faldt i Limfjorden og omkom.

Siden da har Bente Ibæk Lund kæmpet for at få styrket sikkerheden ved Aalborg Havn for at forhindre andre i at lide samme skæbne som Oliver.

- Jeg synes, det gik godt. De virkede meget interesserede og lyttede, siger hun til TV2 Nord.

Tirsdag var hun til møde med Aalborg Kommunes rådmand for By og Land, Jan Nymark Thaysen (V). Her talte de om havnesikkerhed, og om hvordan en forebyggende indsats - som eksempelvis et hegn på de mest risikable steder - kunne være en fordel.

Udover mødet, synes du så, at der bliver gjort nok for at lave havnesikkerhed i Aalborg?

- Nej ikke lige nu, men jeg håber, at det der kommer ud af det er, at vi får fokus på forebyggelse, for det er ikke kun de unge, der falder i havnen.

Hegn er ikke den eneste løsning

En ting er i hvert fald sikkert, Bente Ibæk Lund bliver ved med at kæmpe sin sag. Hun vil have, at der skal gøres noget forebyggende, så færre personer falder i havnen.

- Jeg bliver ved, til jeg ser, at der for alvor sker noget, eller indtil at antallet af drukneulykker er reduceret væsentligt, siger Bente Ibæk Lund til TV2 Nord.

Der drukner i gennemsnit 60 personer om året ved ulykker i Danmark. I perioden fra 2001 til 2020 omkom i alt 276 personer, hvoraf 255 var mænd, og 21 var kvinder, som følge af drukneulykker i danske havne. Det viser Trygfondens Nationale Druknestatistik.

Det særlige ved faldulykker i havne er, at de oftest sker ved et uheld, hvor folk ikke har haft en intention om at skulle i vandet - modsat en badeulykke. 

Bente Ibæk Lund har de seneste år læst alle rapporter om havnemiljøer og havnesikkerhed, og selvom hun synes idéen med hegn enkelte steder langs havnen er en fin idé, har hun flere andre forslag.

- Hegn er ikke den eneste løsning. Der er masser af andre ting, man kan gøre. Jeg synes, Aalborgs havn er ret grel nogle steder, hvor man som borger bliver nudget til at gå tæt på havnen, hvor der er stier. Der kan man eksempelvis sætte et gelænder, så man ikke risikerer at falde i, hvis man snubler, forklarer hun og fortsætter:

- Der er også mange steder, det vil hjælpe med belysning, så man ikke kommer for tæt på kanten af havnen.


Sender ærgerlig besked: 850 patienter tvunget til at finde ny læge

Foto: Grafik / TV2 Nord

Lægehus i Sæby kan ikke skaffe det nødvendige personale, og det får konsekvenser for patienterne.

850 borgere i Sæby-området skal have ny praktiserende læge.

Det er konsekvensen, efter at Lægehuset Sæbygårdvej har sendt besked ud til sine cirka 4850 patienter om, at lægehuset fra 1. februar næste år reducerer antallet af tilknyttede patienter til 4000 på grund af lægemangel.

- Vi har haft mange arbejdstimer igennem lang tid, og vi må bare indse, at det er for stor en opgave, fortæller Janni Kristensen, som er en af de tre fasttilknyttede læger i lægehuset.

'Vi har forsøgt at undgå dette udfald, men det har ikke været muligt,' siger læge Janni Kristensen. Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord

'Først til mølle'

Lægehuset har siden årsskiftet manglet en læge, og det er ikke lykkedes at ansætte en. Derfor ser man nu ingen anden udvej end at skære på patienttallet.

- Vi har ledt med lys og lygte, men det er ikke lykkedes at finde en ekstra læge, siger Janni Kristensen og fastslår:

- Vi ønsker ikke at lade patienter i stikken, og vi har forsøgt at undgå dette udfald, men det har ikke været muligt.

De omkring 4850 patienter, der er tilknyttet Lægehuset Sæbygårdvej, kan i den kommende tid give udtryk for, om de ønsker at forblive patienter i lægehuset, eller om de vil tilknyttes en anden praktiserende læge.

Pladserne i lægepraksissen på Sæbygårdvej vil blive fordelt efter 'først til mølle'-princippet.