Eksministre vil i Folketinget igen: - Mit partis ageren i minksagen var ikke altid inden for skiven
Tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach er bekymret over, at der ikke er flere, der engagerer sig i politik.
Fortiden er tilsyneladende fremtiden, når man kigger ned over listen af folketingskandidater i Nordjyllands Storkreds.
Her kan to tidligere ministre skimte et comeback i horisonten.
Jeg fik et vink med en vognstang under mit partis krise om, at der var brug for mig.
Christian Friis Bach, folketingskandidat for Radikale Venstre
Den ene er Det Konservative Folkepartis Jakob Axel Nielsen, der er advokat og direktør i et ejendomsudviklingsselskab.
Som politiker var han først landets kortest siddende transportminister i tre måneder og siden sundhedsminister i 2,5 år under Anders Fogh Rasmussen og VKO-flertallet i 00'erne.
- Et vink med en vognstang
Den anden er Christian Friis Bach fra Radikale Venstre, der kom kørende i sin miljøvenlige ellert, da han blev præsenteret i Helle Thorning Schmidts S-R-SF-regering i 2011. Her nåede han to år som udviklingsminister, indtil en sag om urigtige oplysninger til Folketinget fik ham til at trække sig.
Ellerten har Friis Bach stadig, og med den fræser han Nordjylland tyndt til vælgerarrangementer. Når han ikke stiller op til valg, arbejder han som landmand og købmand.
TV 2 møder de to eksministre på Aalborg Teater inden en kulturpolitisk debat til en snak om den politiske kultur, og hvorfor de vil tilbage på Christiansborg i en tid, hvor halvdelen af danskerne har "generelt lav tillid" til politikerne.
- Jeg fik et vink med en vognstang under mit partis krise om, at der var brug for mig. Og da jeg stod og pakkede mandler fra Afghanistan, spurgte mine venner, om jeg ikke kunne bruge mine evner lidt anderledes, siger Christian Friis Bach, der sælger varer fra konfliktfyldte områder som Afghanistan og Burkina Faso.
Det er noget andet, der trækker i Jakob Axel Nielsen. Han savner nerven i politik.
- Og så har jeg 23 års erhvervserfaring, jeg gerne vil bidrage med, siger han.
Hellere karriere end karrierepolitikere
Begge håber de, at erhvervserfaringen gør dem til bedre politikere.
Jeg er gammel advokat, og jeg kunne aldrig finde på at råbe på rigsret, før jeg vidste, at der var kød på sagen.
Jakob Axel Nielsen, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti
Jakob Axel Nielsen tror, at det giver en ro hos en politiker, hvis han ikke er bange for at ryge ud af Folketinget. De risikerer ikke at klæbe til taburetterne, siger han:
- Om man er postbud eller slagtermester, er ligegyldigt, men at have noget at falde tilbage på giver en frihed til at mene noget – også det, der er tilstrækkeligt upopulært.
Christian Friis Bach er enig og understreger, at han vil bevare både sin virksomhed og sine køer hjemme på sin gård, selv hvis han skulle blive valgt.
For "det er sundt at have noget andet end politik", mener han. Han vil dog ikke sige, at der er for mange karrierepolitikere på Christiansborg.
- Politik er også et håndværk, man bliver bedre til, jo længere tid man arbejder med det.
Med magten følger også ansvaret.
Christian Friis Bach, folketingskandidat for Radikale Venstre
Minksag og mistillid
Det var de radikales trussel om et mistillidsvotum til regeringen, der udløste folketingsvalget i kølvandet på minksagen.
Netop regeringens håndtering af den sag, tror Christian Friis Bach, skaber mistillid:
- Med magten følger også ansvaret, og hvis ikke alvorlige fejl får alvorlige konsekvenser, skaber det mistillid, så statsministeren skulle have erkendt de alvorlige fejl.
Kommissionen kom i sine konklusioner med en sønderlemmende kritik af både regeringen og embedsværket.
Men Jakob Axel Nielsen erkender også, at ikke alt var "inden for skiven" i de konservatives kritik af minksagen.
- Jeg er gammel advokat, og jeg kunne aldrig finde på at råbe på rigsret, før jeg vidste, at der var kød på sagen, bedyrer han.
De konservative støttede et borgerforslag om en rigsret mod statsministeren, inden Minkkommissionen havde undersøgt forløbet.
- Man råber jo heller ikke på domstolene, før politiet har lavet et anklageskrift. Jeg er ikke stolt af, at mit parti har medvirket til at sige rigsret, før sagen var undersøgt til bunds, siger den konservative kandidat.
Han håber fortsat på en advokatundersøgelse, selvom han tror, at statsminister Mette Frederiksen (S) handlede simpelt uagtsomt og dermed ikke strafbart.
Friis Bach erkender, at Radikale Venstre håndterede partiets MeToo-sager uheldigt. En måned inden Morten Østergaard trak sig, tordnede partiet mod Christiansborgs rådne MeToo-kultur.
- Det er klart, at hvis man siger et og gør noget andet, skaber det mistillid, siger han.
Tonen er et problem
Ovennævnte episoder bidrager til politikerleden, men andre faktorer spiller også ind, lyder dommen fra de to.
Christian Friis Bach har registreret, hvordan tonen på hans Facebook er positiv, når han taler om sit firma, men barsk og hård, når han skriver om politik.
Det skal man kunne holde til, siger han. Men han tror også, at det bunder i, at der er blevet for langt mellem vælgerne og Christiansborg.
Få er medlem af partierne, og færre er involveret.
- Vi er alt for få politikere, og det er meget bekymrende. Det er meget sværere at angribe noget, hvis man selv har været med til at lave det, men tonen skræmmer folk væk fra politik, lyder det fra den radikale kandidat.
Jakob Axel Nielsen ser særligt ét problem i de mange åbne samråd, der kan udvikle sig til et slags politisk teater.
- Antallet af samråd er eksploderet, og der er så mange sager, hvor man skal vise falsk handlekraft. Det bliver enkeltsag på enkeltsag, lyder budskabet.