Boligpriserne bløder – men i to nordjyske kommuner går det frem
Foto: TV2 Grafik / Maiken Bang
Siden sidste år er der blevet skåret hundredetusindvis af kroner af danskernes friværdi, fortæller økonomer.
Kun i 13 af landets kommuner blev boligerne mere værd sidste år. Men der er flere prisfald i vente, forudser økonomer.
I december blev huse i Danmark 2,7 procent mindre værd, mens lejlighedspriserne faldt med 1,8 procent.
Det viser nye tal fra Boligsiden.
Boligpriserne er siden foråret faldet fra rekordhøje niveauer, og faktisk har priserne de seneste måneder taget de største månedlige dyk nogensinde registreret i Boligsidens statistik.
Det kan godt føles som lidt af en øv-situation
Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom ved Nordea
Siden sidste års toppe er huspriserne faldet med samlet 9 procent, mens lejlighedspriserne er skrumpet 10 procent.
Ifølge privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer er boligmarkedet blevet ramt af ”en helt ny virkelighed”.
- Vi skal dog huske på, at de kraftige fald kommer efter en periode med kraftige stigninger. Aktuelt er boligpriserne sendt tilbage til omegnen af det, som de var ved indgangen til 2021, siger han.
Så meget er boligpriserne faldet
Graferne viser den gennemsnitlige kvadratmeterpris på landsplan
En kvart million barberet af friværdien
Alligevel har de styrtblødende boligpriser barberet en solid luns af de fleste danskeres friværdier gennem de seneste måneder.
Siden toppen sidste år er der ifølge Brian Friis Helmer blevet skåret godt 230.000 kroner af prisen på et gennemsnitligt hus i Danmark. Lejligheder er faldet endnu mere, og her er friværdierne i gennemsnit dykket med 290.000 kroner.
I nogle områder er tabene ifølge privatøkonomen helt oppe imod en million kroner.
Så selvom de danske boligejere set over flere år har tjent ”en fin gevinst” på deres bolig, er prisfaldene de fleste steder til at føle på.
Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, som er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea.
- Det kan godt føles som lidt af en øv-situation at være boligsælger i det nuværende marked. Igennem flere år har vi vænnet os til, at priserne steg måned efter måned, men det sidste halve år, har den modsatte tendens gjort sig gældende.
I 13 kommuner er priserne steget
Der er dog nogle få steder i landet, hvor boligerne generelt set er blevet mere værd.
Samlet set er priserne nemlig "kun" faldet i 74 ud af 98 kommuner, og dertil kommer 11 kommuner, hvor der ikke har været nok handler til at opgøre prisudviklingen.
Det betyder med andre ord, at kun 13 kommuner har oplevet stigende huspriser i 2022.
Hvilke, der er tale om, kan du se på kortet herunder. De er markeret med grønt.
Sådan har boligpriserne udviklet sig i 2022
Jammerbugt noterer sig for 0,4 procent, mens Frederikshavn er helt oppe på 11,8 procent.
Priserne vil fortsætte ned i 2023
Ifølge de to økonomer skal forklaringen på det haltende boligmarked først og fremmest findes i, at priserne på nærmest alt andet stiger.
De seneste måneders rekordhøje inflation har nemlig fået centralbanker verden over til at skrue renterne i vejret i et forsøg på at bremse prisstigningerne.
Men en højere rente betyder også, at det bliver dyrere at låne penge til en ny bolig, så nogle købere må drømme lidt mindre, mens andre helt må opgive boligkøbet.
- Den høje rente og de stigende priser på blandt andet energi og fødevarer dræner købernes økonomi, og kombineret med udsigten til yderligere prisfald, får det mange potentielle købere til at holde igen og vente på bedre tider, forklarer Lise Nytoft Bergmann.
Hos Nordea er forventningen, at priserne vil fortsætte med at falde i 2023 – men ”knap så voldsomt” som gennem det seneste halve år.
Den analyse er Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank i store træk enig i.
- På landsplan forventer vi, at huspriserne står overfor yderligere fald på 5-10 procent, mens lejlighedspriserne kan falde yderligere 10 procent eller mere. Prisfaldet vil især være udtalt i og omkring de større byer, siger han.