Ballade i Alternativet er nøgle til at forstå stor Mette F.-beslutning, siger politisk redaktør
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Striden mellem Theresa Scavenius og Alternativets folketingsgruppe kommer ikke som et chok, fortæller kommentator og politisk redaktør.
Det kommer ikke som den store overraskelse, at der er udbrudt krig i Alternativet, hvor folketingsgruppen prøver at komme af med klimaordføreren, Theresa Scavenius.
- Det var en forventet historie, konstaterer politisk kommentator Hans Engell.
- Theresa Scavenius har altid været en meget kontroversiel, meget offensiv og nogen vil sige polemisk type, som aldrig har lagt skjul på, hvad hun mener. Derfor vil hun have meget svært ved at passe ind i noget som helst politisk parti.
Anarkistisk tilgang
Hvis nogen kunne rumme en som Scavenius, så havde det været Alternativet, mener Hans Engell. Men det står nu klart, at folketingsgruppen har forsøgt, men givet fortabt.
Derfor er der indledt en proces, der kan lede hen mod eksklusion.
Selvom Alternativet oprindeligt ville være et anderledes parti på Christiansborg, så er det ifølge Hans Engell ved at udvikle sig til et mere normalt grønt parti, der indgår i forlig og kompromiser som alle andre.
- Det er klart, der kan Scavenius ikke være med. Hun er ret anarkistisk i sin tilgang, så det er slet ikke hende, siger Hans Engell.
Processen mod eksklusion
Et medlem af Alternativet kan ifølge partiets vedtægter ekskluderes, hvis det "vedvarende modarbejder Alternativet".
Derfor har hovedbestyrelsen nu indledt en fase, der i øjeblikket betyder, at der forsøges med mægling i folketingsgruppen.
Derefter skal parterne se, om de kan nå hinanden.
Kan de ikke det, skal hovedbestyrelsen tage den endelige beslutning om, hvorvidt Theresa Scavenius skal ekskluderes.
Kilde: Alternativets landsvedtægter, maj 2023
På Christiansborg er Theresa Scavenius også blevet bemærket for en stil, hvor hun kommer på kant med mange.
Hun har fortalt til Berlingske og DR, at hun føler sig udsat for voksenmobning i blandt andet Klima- og Energiudvalget.
Og hun har ved gentagne lejligheder ytret hård kritik af sine kolleger i Folketinget. Både politiske modstandere og dem, som egentlig burde være samarbejdspartnere i den grønne agenda.
Hvis Mette Frederiksen havde benyttet sig af det røde flertal, så havde hendes regerings liv jo vaklet i de her dage
Hans Redder, TV 2s politiske redaktør
For nylig har hun også offentligt talt imod Alternativets linje om forbuddet mod koranafbrændinger.
- Hvis man har fulgt mange af hendes indlæg i medierne, så er hun jo en slagsbror. Hun er jo en, som går meget hårdt til sine kritikere. Så det her kommer ikke som det helt store chok, siger Hans Engell.
Skrøbeligt rødt flertal
Statsminister Mette Frederiksen (S) og toppen af Socialdemokratiet havde også set det her scenarie komme, fortæller TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.
- Det her er en nøgle til at forstå, hvorfor Socialdemokratiet lagde sig så meget i selen for at få en bred regering i stedet for at benytte det røde flertal efter valget, siger han.
- Hvis Mette Frederiksen havde benyttet sig af det røde flertal, så havde hendes regerings liv jo vaklet i de her dage.
Han spoler tilbage til valgaftenen i november, hvor der udbrød jubel hos socialdemokraterne, da det sidste mandat tippede til rød blok. Dermed var det beseglet, troede mange, at der ville komme endnu en rød regering.
- Men de overvejelser, der var i toppen af Socialdemokratiet i dagene efter valget, gik i høj grad på, at shit, det ser usikkert ud, det røde flertal. Det tør vi simpelthen ikke basere et flertal på, siger Hans Redder.
Med de nordatlantiske mandater kunne rød blok lige præcis tælle til de afgørende 90 mandater. Dermed ville en rød regering være meget sårbar. Selv de mindste skvulp i et lille støtteparti ville kunne tippe hele båden.
For regeringen er det her bare beviset på, at de gik efter det rigtige
Hans Engell, politisk kommentator
Mette Frederiksen sagde allerede inden valget, at hun gik efter at danne en bred regering henover midten. Men det skrøbelige røde flertal afgjorde, at man kastede alle kræfter ind i at få det til at lykkes.
Selv efter at Jon Stephensen har forladt Moderaterne og er blevet løsgænger, har SVM-regeringen stadig 92 mandater.
Scavenius blev nævnt
Socialdemokratiet havde ifølge Hans Redder også noteret sig den nedsmeltning, der skete i Alternativet i sidste valgperiode, som efterlod partiet med bare et enkelt medlem i Folketinget.
Det gjorde partiet – med en række nye, uprøvede navne– til et usikkert fundament at basere en regering på, var analysen. Og folk omkring Mette Frederiksen havde særligt ét navn i tankerne.
- Jeg husker i hvert fald, at Theresa Scavenius var et navn, der fyldte en del også i den socialdemokratiske tops bevidsthed i dagene efter valget. Man havde meget lidt lyst til at basere en regering på, at hun hver eneste dag kunne sidde med regeringens liv i sine hænder, siger Hans Redder.
Hans Engell er "fuldstændig enig" i udlægningen.
- Det var lige præcis udsigten til, at Theresa Scavenius eller en af de typer kom til at sidde på det 90. mandat. Det ville Mette Frederiksen ikke bygge en regering op omkring. Så for regeringen er det her bare beviset på, at de gik efter det rigtige, siger han.
Fejrede gruppen med kage
Foruden Theresa Scavenius består Alternativets folketingsgruppe i øjeblikket af den politiske leder Franciska Rosenkilde, gruppeformand Helene Liliendahl Brydensholt, Sascha Faxe, Christina Olumeko og Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, der er stedfortræder for Torsten Gejl, som er sygemeldt med stress.
Så sent som i sidste uge fejrede de sig selv med kage.
- For første gang nogensinde har vi i Danmark en folketingsgruppe bestående udelukkende af kvinder, skrev partiet på Instagram flankeret af et billede med seks glade kvindeansigter.
Men bag kulisserne var stemningen tilsyneladende ikke så god. Partiet er i øjeblikket i en proces med mægling.
Theresa Scavenius' seneste Instagram-opslag er fra 3. juli. Det var en bid fra en tale, hun indledte med ordene:
- Man rykker ikke noget ved at være pæn og kedelig.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Theresa Scavenius. Hun vil først udtale sig, når hovedbestyrelsens proces er færdig, skriver hun til TV 2.
Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Franciska Rosenkilde eller partiets hovedbestyrelse.