TV2 Nord Masterclass: Unges uddannelsespres under lup
Indslaget om uddannelsespres er produceret af Kasper Aastrøm og Amalie Andersen.
To unge TV2 Nord Masterclass-elever har set nærmere på det pres, unge føler i forbindelse med deres ungdomsuddannelse.
Det kan være et stort spring for unge studerende at gå fra folkeskole til ungdomsuddannelse, og flere studerende oplever et pres i forhold til at få gode karakterer og vælge den rigtige uddannelse.
Den problemstilling valgte skoleeleverne Kasper Aastrøm og Amalie Andersen at undersøge nærmere, da de deltog i TV2 Nord Masterclass for 8. og 9. klasses elever i uge 41.
Idéen er endt ud i et nyhedsindslag, som indgår i en længere nyhedsudsendelse produceret af de syv Masterclass-elever. Her har eleverne selv stået i spidsen af projektet fra idéudvikling til færdigt produkt. Indslaget kan ses i toppen af artiklen.
Konkurrence om karakterer
Kasper Aastrøm og Amalie Andersen besøgte Dronninglund Gymnasium for at se nærmere på problemet med karakter- og uddannelsespres. På gymnasiet kender flere elever til problemet, og de fortæller, at karaktererne kan blive en intern konkurrence mellem eleverne.
Vi vil gerne prøve at tage presset af midlertidigt. Vi kan jo ikke løfte hele samfundspresset væk, men vi kan gøre det et stykke,
Lars Jørgensen, rektor, Dronninglund Gymnasium
- Det bliver sådan noget med, hvem der har fået den højeste karakter. “Har jeg klaret mig bedre end mine veninder, hvad med ham der, jeg ikke kan li - har han fået en dårligere karakter end mig?” - bare sådan for at kunne slå dem. Så det bliver sådan noget konkurrenceminded, og det synes jeg er super ærgerligt, siger Petrea Frellsen, der går i 2.C på Dronninglund Gymnasium.
Studievejleder og underviser på Dronninglund Gymnasium Pernille Sørensen fortæller, at man i studievejledningen også møder elever, der oplever et karakter- og uddannelsespres. Her er første tegn ofte, at elever, der normalt afleverer sine ting til tiden, kommer bagud med afleveringer.
Manglende relationer øger presset
Studievejleder Pernille Sørensen mener, at presset kan hænge sammen med ensomhed, fordi nogle elever i gymnasiet kan have mangel på relationer.
- Mange kommer lige fra efterskole, og i den alder dropper flere også idrætsaktiviteter og andet ved siden af skolen. Dermed mister man nogle af de faste fællesskaber, og samtidig er det ikke sikkert, at man får skabt relationer fra start i gymnasiet.
- Hvis man ikke har de relationer, så bliver man nødt til at hænge sin identitet, altså hvem er jeg, op på noget andet end fællesskaber, og så er der måske kun karaktererne tilbage, siger Pernille Sørensen.
Ingen karakterer i begyndelsen
Rektor på Dronninglund Gymnasium, Lars Jørgensen, mener, at en del af presset på eleverne også skyldes generelle samfundskrav som for eksempel karakterkrav på videregående uddannelser.
På Dronninglund Gymnasium har man derfor forsøgt at fjerne en del af presset fra eleverne ved først at give karakterer til nye 1.G’ere efter et halvt år.
- Vi vil gerne prøve at tage presset af midlertidigt. Vi kan jo ikke løfte hele samfundspresset væk, men vi kan gøre det et stykke. Men så længe vi har de adgangskrav, så vil det presse de unge mennesker. Det er der ingen tvivl om, siger Lars Jørgensen.
Fra 2015 til 2018 var frafaldsprocenten på Dronninglund Gymnasium 12,2 procent.