Træer må lade livet i vindmøllernes navn
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det sydvestlige dele af testcentret vil inden længe være fri af træer (arkivfoto).
146 hektar skov skal fældes ved Østerild for give bedre måleresultater for vindmølleproducenterne. Til gengæld skal der rejses 250 nye hektar skov.
I disse dage er det ikke kun vindmøllernes summen, der fylder i vinden ved vindmølletestcentret i Østerild.
I skoven vest for vindmøllepladserne seks, syv, otte og ni er Naturstyrelsen i gang med motorsave og maskiner for at fjerne 146 hektar træer.
- Vi er ved at fælde skoven, så vi kan opnå en større målenøjagtighed. Det er vigtigt, når man arbejder med prototyper af nye vindmøller, forklarer Peter Hjuler Jensen.
Han er viceinstitutdirektør hos Danmarks Tekniske Universitets afdeling for vindenergi, der driver anlægget, hvor vindmøllerproducenter udvikler fremtidens havvindmøller på land.
- Når man udvikler vindmøller skal man måle betydningen af de ændringer, man laver. Hvis man har et vindfelt, der er for kompliceret, så kan det være svært at se, om det er vindretningen eller ændringer, der spiller ind. Det er én af årsagerne til, at vi rydder skov, forklarer Peter Hjuler Jensen.
Om Testcenter Østerild
- Testcentret gør det muligt for vindmølleproducenter at teste nye havvindmøller på land.
- Det er muligt at teste møller på op til 330 meters højde.
- I 2019, er der kommet to nye teststande, efter Regeringen valgte at udvide testcentret.
- Centret tæller i dag ni teststande.
- Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Thisted Kommune, Realdania, Wind Denmark og Naturstyrelsen Thy står bag etableringen og driften af testcentret samt Besøgscenter Østerild.
- Det Nationale Testcenter i Østerild blev til ved lov 4. juni 2010. Bag aftalen står Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti.
Rejser mere skov, end man fjerner
I den lov, som lægger til grund for testcentret, er det præciseret, at det er tilladt at fjerne træer i et vist omfang.
Til gengæld skal DTU sørge for, at der bliver rejst træer et andet sted. Det sker i forholdet 1 til 1,7.
Derfor skal Naturstyrelsen rejse omkring 250 hektar ny skov på enten statslig eller privat grund.
Peter Hjuler Jensen understreger, at vindmøllerproducenterne i lang tid regnede med, at man kunne lave præcise målinger, selvom skoven i den sydlige ende af testcentret havde fået lov at stå.
- Det er ikke fordi, vi ikke har forsøgt med metoder til at måle med tilstrækkelig nøjagtighed, men det viser sig, at vindfeltet foran møllerne bliver for kompliceret med skoven, siger han.
Derfor har man besluttet sig for at fjerne skoven ved de fire vindmøllepladser, der i dag ligger ved skov.
- Vi kan se, at nøjagtigheden er større på de møller, hvor vi allerede har ryddet træerne, forklarer Peter Hjuler Jensen med henvisning til områdets nordligste testpladser, der har været uden træer siden testcentrets begyndelse i 2012.
Skovbåndet med løvtræer langs Gammel Aalborgvej vil ikke blive rørt af træfældningen, der efter planen er gennemført i begyndelsen af det nye år.
Flere artikler fra TV MIDTVEST