Stor forvandling undervejs: Gammel købmandsgård skal huse kostbare kunstværker
En gammel købmandsgård i Thy er slet ikke egnet til at huse kostbare kunstværker, men det bliver den efter en stor transformation til langt over 100 millioner kroner.
Gulvet er skævt, og der trænger fugt ind mellem væggene. Der er mange vinduer og lavt til loftet. Det er ikke ligefrem et oplagt sted til et kunstmuseum.
Alligevel har Statens Museum for Kunst set muligheder i Doverodde Købmandsgård fra 1854 i Thy, hvor det siden 2018 har haft en afdeling.
Fordi det er svært at sikre og skabe de helt rigtige klimaforhold for kunstværkerne har der hidtil nu kun været udstillet videoinstallationer og kunst lavet til stedet.
- Det er meget utæt, og der kommer fugt mellem væggene. Det er svært at hænge kunst på væggene, og fordi der er vinduer og døre alle vegne, er det ikke muligt at fragte værkerne ind på forsvarlig vis. Der skal meget til, før vi kan få hele samlingen til Thy, forklarer Emilia Nykjær Isaksson, der kunstformidler i både afdelingen i Thy og København.
Statens Museum for Kunst holder til i København. Her har de Danmarks største kunstsamling på over 260.000 værker - også værker med tilknytning til Thy.
- Efter Enevældets fald overgik kunstsamlingen til Staten, så det er din kunst og min kunst, og derfor skal det til Thy, så flere får adgang til den her store kunstskat, fortæller kunstformidleren.
Tages ned sten for sten
En rundtur på museet giver en fornemmelse af, hvad det kræver, hvis kunst fra nationalgalleriet skal udstilles i Thy.
Takket være donationer fra blandt andre A.P. Møller Fonden skal pakhuset nu tages ned sten for sten og bygges op igen.
- Museet i Thy skal være gearet til at vise de værker, vi også viser på museet i København. Det er alt fra grafik, fotografi, skulptur og maleri til installationskunst, siger Emilia Nykjær Isaksson.
Sammen med genopbygningen af pakhuset bliver resten af købmandsgården også renoveret. Et projekt til langt over 100 millioner kroner.
- Det er fantastisk og svimlende. Vi skriver historie her, så det gibber lidt i mig, for vi har forelsket os i købmandsgården, som den er. Men den skal transformeres, så vi kan udstille hvad som helst, og det kommer vi til. Det bliver stort, fortæller kunstformidleren.
Nedtagningen af det gamle pakhus begynder til november og forventes at stå færdig i sommeren 2025.