Skrot og skrald hitter på Kulturmødet
Foto: Frederikke Dammark
Rasmus Nielsen er en af to bag kunstnerkollektivet SIIKU. På Kulturmødet på Mors sætter de fokus på klimaet ved at lade publikum lave fisk af plastic fra Københavns Havn.
Verdens klimaudfordringer er rykket til Mors. Skrot og skrald er nemlig et af årets store temaer på Kulturmødet.
Smykker lavet af gamle øldåser og kunstværker af plastic fra havet, er bare nogle af de ting, der sætter fokus på klimaet til dette års Kulturmødet på Mors.
På Gasværksvej 22 er der nemlig fuld gang i smykkeriet. Det er Aftenskolerne AOF, der tilbyder gæsterne at lave smykker af de ting, der normalt ikke laves smykker af såsom øldåser, høretelefoner og øldåser.
- Det er jo så meget oppe i tiden, det her med klimatosse. Og så tænkte jeg, at der kunne være, at der var andre, der også kunne bruge det til noget, siger Lisbeth Juhl, der er underviser på Aftenskolerne, AOF.
En af dem, der kan bruge værkstedet og har kastet sig ud i at lave smykker af skrald er Marie Gjørtsbang fra Frederiksværk i Nordsjælland.
Læs også Festival bandlyser plastic: - Vi skal være vores ansvar bevidst
- Netop det med skrot, går vi meget op i. Vi går ind for genbrug, og de ting vi bygger af i vores værksted er som regel altid noget, vi får foræret, siger hun.
Til daglig arbejder hun med billedkunst og genbrug på en privatskole og er taget til Mors på inspirationstur. En inspirationstur, der gerne skulle kaste klimabevidste børn af sig.
- I det samfund vi lever i i dag, skal vi tage hensyn til miljøet og videreformidle til børn, at alting ikke behøver være nyt og købt - men at det kan være hjemmeproduceret og have lige så meget værdi, som noget man har købt, siger Marie Gjørtsbang.
Kunst af skrald fra Københavns Havn
Bevæger man sig langs KulturFjorden, der også rummer masser af kunst og kultur, møder man kunstnerkollektivet SIIKU. Også her er det klimaet, der er i fokus.
- Jeg håber, vi kan være med til at stille spørgsmålstegn ved vores plasticforbrug. Vi sorterer plastic hjemme hos mig, og jeg synes det er fuldstændig sindssyge mængder af plastic, vi genere bare hjemme hos min familie. Hver gang man køber en agurk, er den jo pakket ind i plastic, siger Rasmus Nielsen der er en af de mænd to bag SIIKU.
Det er første gang SIIKU er en del af Kulturmødet på Mors. I år er de her i et samarbejde med Plastic Change og GreenKayak med det formål at sætte fokus på plasticproblemerne i verden. Og den måde som SIIKU gør det, er ved at opfordre publikum til at lave lysende fisk af skrald.
- Plasticen er samlet op af GreenKayak i Københavns Havn. Hvis man samler plastic op af vandet, kan man låne en kajak af dem gratis i to timer, fortæller Rasmus Nielsen.
Når mørket falder på senere torsdag aften, vil der komme lys i alle de publikumslavede fisk.