Nu betaler borgerne prisen for Arne-pension - kommune sløjfer flere tilbud til udsatte
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST
Enggårdens daglige leder, Leo Skydt Jørgensen, mener bestemt ikke, at tilbuddet er ineffektivt, som kommunen beskriver det.
Thisted Kommune har som nogle af de første besluttet at finde deres penge til Arne-pension ved at sløjfe tre tilbud til en gruppe udsatte borgere.
I Thisted er de i gang med en spareøvelse, fordi regeringen skal finansiere Arne-pensionen.
Der skal alene i år findes 345 millioner kroner på Jobcentrene ude i kommunerne.
Og i Thisted Kommune har de, som nogle af de første, besluttet at finde deres andel på 5,5 millioner kroner ved blandt andet at sløjfe tre tilbud til en gruppe udsatte borgere, der er så langt væk fra arbejdsmarkedet, at de får hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen.
Et af tilbuddene, som nu skal lukke, er Enggården, som hjælper psykisk sårbare med at få en meningsfyldt hverdag.
Vi har savnet en vejledning til, hvordan opgaven så skal løses. Vi håber på at kunne finde andre løsninger, så en gruppe af mennesker ikke bliver ladt i stikken.
HENRIK GREGERSEN, FORMAND, SOCIAL OG SENIORUDVALGET, THISTED KOMMUNE
Her er 46-årige Thomas Grenberg blevet klar til at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter et ressourceforløb.
- Da jeg startede på Enggården, var det med stress, depression og angst. Og så stille og roligt har jeg fået bygget et selvværd op og en stabil hverdag, og jeg er her mandag til fredag, så der er sket en kæmpe udvikling, og nu er jeg klar til at komme videre i jobpraktik, fortæller han til TV MIDTVEST.
Det har taget ham tre år at komme tilbage, og det bekymrer Thomas Grenberg, at andre ikke kan få samme hjælp, som han har fået.
- Jeg har prøvet mange forskellige tilbud fra kommunen, men det rykkede først, da jeg kom herud på Enggården, hvor jeg blev jobklar. Jeg tænker, det er sørgeligt, at andre ikke får samme mulighed, jeg kan godt frygte, at mange borgere kommer til at sidde alene derhjemme, og jeg ved selv hvor svært, det kan være at sidde derhjemme med angsten og stressen, forklarer han.
Uddrag fra møde i Thisted Kommunes Arbejdsmarkedsudvalg
Thisted Kommune skriver blandt andet nedenstående:
"Kendetegnene for tilbuddene er for det første, at der typisk er tale om dyre tilbud med lav effekt. Effektmæssigt gælder det både i forhold til ydelseskategori, men også i forhold til udvikling i sagen, hvor borgerne typisk ikke rykker sig væsentligt – f.eks. i forhold til at blive klar til virksomhedsrettede indsatser eller ordinære timer. I stedet har borgerne typisk været i de pågældende tilbud i en lang periode uden væsentlig fremgang i forhold til arbejdsmarkedet. Det betyder, at opretholdelse af tilbuddene fremover vil gøre det svært at leve op til fokusmålet på 70 %."
"Forslaget til besparelser vil forventeligt medføre en del opmærksomhed og kan medføre usikkerhed hos de berørte leverandører og borgere tilknyttet de enkelte tilbud."
Kilde: Thisted.dk.
”Det er ikke rimeligt”
Thisted Kommune har allerede opsagt aftalen med Enggården og to andre steder, der hjælper borgere, der har behov for en særlig indsats.
Det vækker langt fra begejstring hos Enggårdens daglige leder, Leo Skydt Jørgensen.
- Det er ikke rimeligt, at det er de svageste, der skal betale Arne-pensionen. Jeg har set i referatet fra kommunen, at de siger, vi er ineffektive. Det vil jeg ikke give dem ret i, for vi har med mennesker at gøre, og det er naivt at tro, at man kan flytte mennesker, der ligger under gulvbrædderne på 13 uger, der skal dannes en god relation, og man skal hjælpe dem med de personlige ting, forklarer lederen.
Han er nu bekymret for, hvordan det vil påvirke de mennesker, som nu benytter sig af tilbuddene.
- Jeg er bange for, at vi taber den gruppe nu. Jeg jagter dog ikke Jobcentrene, jeg jagter, at Arne-pensionen skal finansieres af den her unge indsats, og dem synes jeg virkelig, vi svigter nu her, siger Leo Skydt Jørgensen.
Hvad er Arne-pension eller seniorpension?
For at få seniorpension er der et krav om, man skal være nedslidt. Som seniorpensionist får man 19.360 kroner før skat som enlig og op til 16.457 før skat, hvis man er samboende. For at få seniorpension skal man højst have seks år til folkepensionsalderen, kunne arbejde maksimalt 15 timer om ugen og have haft 25 år på fuld tid eller i fleksjob. I særlige tilfælde kan man få dispensation, hvis man har arbejdet mellem 20 og 25 år.
For at få retten til tidlig pension, den såkaldte Arne-pension, er der ikke et krav, man skal være nedslidt. Man kan trække sig tilbage et, to eller tre år, før man skulle gå på folkepension. Hvor mange år man kan få på Arne-pension, afhænger af, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet, når man fylder 61 år.
Har du arbejdet 42 år på det tidspunkt, kan du få ret til at trække dig tilbage ét år før tid. 43 års arbejde giver to år, og 44 år giver tre år. Som Arne-pensionist får man maksimalt 13.740 kroner før skat.
Kommune mangler vejledning
Ifølge Henrik Gregersen, der er formand for Social og Seniorudvalget i Thisted Kommune, bliver kommunen naturligvis nødt til at overholde regler og budgetter fra regeringen.
Men han er også bekymret for, hvordan det komme til at gå.
- Vi har savnet en vejledning til, hvordan opgaven så skal løses. Vi håber på at kunne finde andre løsninger, så en gruppe af mennesker ikke bliver ladt i stikken, siger formanden og tilføjer:
- Det er jo en gruppe mennesker, der ikke kan nøjes med almindelige jobtilbud, og når vi skal have flere i job, så er der bare en gruppe mennesker, som kræver mere til at komme dertil, så vi er bekymrede for, om der bliver en gruppe, som havner ovre i socialafdelingen, og der skal vi jo helst ikke hen, så bliver det dyrt og rigtig træls.
Han sender nu bolden videre til Folketinget.