Naturelskere er rasende: Styrelse risikerer at slå fugleunger ihjel
Foto: Jakob Fenger / TV MIDTVEST
I Thy er fugleelskere bekymret, når Naturstyrelsen fælder træer om foråret. Men styrelsen har loven på sin side - og en god grund, siger skovrider.
I skovens dybe, stille ro, finder man ofte Michael Nørgaard.
Han er i skoven tæt på sit hjem ved Sperring, ved Sjørring i Thy, op til fem gange i ugen.
- Jeg synes godt, man kan kalde mig naturelsker, siger han og trasker gennem de mange træer i Tvorup Klitplantage.
Han er førtidspensionist, og bruger skoven til at cykle på mountainbike og til at nyde fuglene og sommerfuglene i skoven, fortæller han.
Men i starten af april var freden forbi. For ham - og for fuglene.
For myndighederne var begyndt at fælde træer i skoven.
- Jeg kan jo se, at der ligger stakke af fældede træer, som ikke er fjernet, siger Michael Nørgaard.
Bekymret for fugleunger
I udkanten af skoven står et skilt.
"Vi fælder træer," står der på skiltet. "Vi tager hensyn til fuglereder", står der også.
Men det har Michael Nørgaard ikke andet end ukvemsord tilovers for.
- Helt seriøst, tror I virkelig I kan bilde os det ind?, spørger Michael Nørgaard tydeligt frustreret.
Men det er ikke selve skovningen han er imod. Det har han ingen holdning til, siger han. Det er tidspunktet, den er gal med.
- Det er årstiden, man gør det på, som bringer mit pis i kog. At de skover herude lige nu, mens fuglene er midt i deres yngletid, tror jeg kun, jeg har ord for, som jeg måske bør holde for mig selv, for det er simpelthen noget svineri, siger han.
Dansk Ornitologisk Forening er enig i kritikken. Her har man i mange år forsøgt at ændre på proceduren med sommerskovning, siger formand for foreningen, Egon Østergaard.
- Det er lige fra de små fuglekonger til de store fugle som glenter og havørne, som kommer i skovningsmaskinerne, når de kører, siger han.
- Vi oplever hvert år, at man har overset nogle redder, og det opdager man så sent, at æg og unger går tabt.
Ikke ulovligt at fælde træer
Naturstyrelsen gør intet ulovligt, når de fælder træer i skoven om foråret.
Men de lukker øjnene for et stort problem, mener Dansk Ornitologisk Forening.
- Det er sådan, at man ifølge naturbeskyttelsesloven ikke må ødelægge fuglereder bevidst. Det er klart, at hvis man skover, så ved man ikke nødvendigvis, om der er reder i træerne. Men det er der jo, det ved skovfolkene også, men hvis man lukker øjnene, så kan man jo komme afsted med rigtig meget, siger formanden.
Selvom skovningen, ifølge formanden for Dansk Ornitologisk Forening, næppe kommer til at udrydde fuglearter, er proceduren "helt gal", mener han.
- Det er etisk uansvarligt, at skove i yngletiden, og der burde Naturstyrelsen gå foran med et godt eksempel, siger Egon Østergaard.
Vil fortsætte med at skove
Skovrider fra Naturstyrelsen Thy, Ole No, kan godt forstå, at fugle elskere og skovbesøgende undrer sig, når de ser store maskiner fælde træer i skoven i fuglenes yngletid.
Men det kan ikke være anderledes, forklarer han.
- Vi har mange skove i hele landet, hvor der produceres træ, og vi har kun en vis kapacitet til at få fældet det træ, og det betyder, at vi er nødt til at fordele skovningen hen over hele året for at komme i mål med det, siger han, men forsikrer, at styrelsen også tager hensyn til naturen og dyrene, når der skoves.
- Vi laver en plan for, hvor vi skover, så de steder, hvor risikoen er størst, prøver vi at holde os fra. Vi samarbejder med fuglefolk, som er med til at kortlægge, hvor vi har ynglende fugle, og så laver vi et ”Pas-på-kort”, som vi bruger, så maskinføreren kan se, hvor de skal passe på henne, forklarer han.
Fugleelskeren Michael Nørgaard fra Sperring kan ikke forstå, at maskinerne skal køre lige i foråret, når der er andre måneder i året at tage af.
Men det er ikke så enkelt, påpeger Ole No fra Naturstyrelsen Thy. maskiner kan nemlig ikke køre i skoven i efteråret og om vinteren.
- Så ville vi risikere at køre jordbunden op, når vi kommer med vores store maskiner der, fordi det er meget våde årstider.
Efter mange års kamp tror Egon Østergaard fra Dansk Ornitologisk Forening heller ikke, at endnu et opråb vil hjælpe.
Men måske er der alligevel et lille håb tilbage, som ligger i planerne om de kommende naturnationalparker.
- Det man kan glæde sig over er, at en del af naturstyrelsens arealer bliver til urørt skov, og det betyder, at der ikke vil være skovning overhovedet dér i hvert fald, siger Egon Østergaard.