Myg hærger i Thy
Foto: LUIS ROBAYO / Scanpix
Det er ikke kun i Struer dansemyggen er på spil, mellem Thisted og Klitmøller findes den også i tusindvis, og det er træls.
På en køretur mellem Thisted og Klitmøller blev der pludselig helt sort i luften, derfor hev Thomas Theill telefonen frem og filmede.
Det var tusindvis af myg ved Vandet sø, her nyder dansemyggene nemlig godt af varmen og vandet.
- Du kan slet ikke undgå at se dem, når du kører forbi, fortæller Thomas Theill.
Aldrig før har han set så mange myg samlet et sted.
- Det var helt vildt, det lignede nærmest en masse sorte tornadoer, når de kom flyvende i en sværm, forklarer Thomas.
Tidligere har TV MIDTVEST vist, hvordan dansemyggen hærger i Struer, her fortæller flere, at de ikke kan have døre og vinduer åbne ind til deres huse, og at man skal passe på med at cykle med åben mund.
Det er normalt fiskene herunder heltene, som spiser myggen. Men de senere år har fiskeplejen skåret ned på antallet af, hvor mange helt der sættes ud. Det kan være derfor, dansemyggen for alvor plager nu.
- De seneste år er vi gået fra at sætte 100.000 helt ud i Struer til nu at sætte 85.000 ud, forklarer Arne Rusbjerg, der er formand i Nordvestjysk Fritidsfiskeriforening.
Men at stoppe for, at folk kan fange helt er ikke løsningen, forklarer Arne.
- For det første er det netop fiskeri, der er med til at finansiere, at der overhovedet kan sættes helt ud. Derudover er det faktisk de små helt, der spiser dansemyggen, da det kun er dem der kan komme ind mellem sivene, hvor myggene sidder, forklarer Arne Rusbjerg,
Thomas Pape er forsker i insekter hos Statens Naturhistoriske Museum. Han har tidligere set store sværme med dansemyg, men sjældent så mange som borgerne oplever i Struer lige nu.
- Efter danske forhold er det usædvanligt, at der er så mange. Jeg har kun set det én eller to gange i mit liv, siger Thomas Pape.
Ifølge Thomas Pape kommer dansemyg i bølger. De voksne myg lever kun i en uge, hvorefter de formerer sig og dør. Derefter går der igen noget tid, inden næste generation bliver klækket ud. Og det sker ofte samtidig.
- Det er en stor fordel for myggene at blive udklækket nogenlunde samme tid, så de kan flyve rundt i store sværme. På den måde er de i mindre risiko for at blive spist af fugle, siger Thomas Pape.
Flere artikler fra TV MIDTVEST