Limfjorden gisper efter luft: Nu kræver oppositionspartier handling for at redde den
Foto: Simon Hvid Sig, TV Midtvest
Normalt er Signe Munk (SF) og Carsten Bach (LA) ikke enige om så meget. Men de ser begge et stort problem med vandmiljøet i Limfjorden, så nu går de i fælles front for at få regeringen til at handle.
SF og Liberal Alliance går nu i fælles front for at redde vandmiljøet i Limfjorden.
Det ser skidt ud med iltniveauet flere steder i Limfjorden - og det har det gjort et godt stykke tid.
Planter, fisk og bunddyr har længe gispet efter ilt, hvis de ikke allerede er døde eller helt forsvundet.
Kvælstofudledningen fra land skal reduceres markant, og det haster voldsomt.
Maria Reumert Gjerding, Præsident for Danmarks Naturfredningsforening.
Og det får nu to lokale folketingsmedlemmer fra SF og Liberal Alliance til at mødes på midten - for én ting kan de to blive enige om:
- Vi vil have en Limfjord, som får det bedre. Hvor der er liv, hvor du kan fange en fladfisk, hvor der vokser ålegræs, og hvor vi får reduceret ildsvind, og det er det, vi står her sammen i dag for at kæmpe for, fortæller SFs politiske ordfører Signe Munk, mens hun kigger på sin folketingskollega Carsten Bach fra Liberal Alliance.
Hvorfor er der iltsvind i Limfjorden?
Årsagen til iltsvind i de danske fjorde kommer fra kvælstofpåvirkningen.
Kvælstofpåvirkningen stammer blandt andet fra landbruget, hvor næringsstoffer fra de dyrkede marker skylles ud i fjorde, vandløb og havet. En mindre andel af kvælstoffet kommer fra kloakker og renseanlæg.
Her er de smalle, danske fjorde særligt udsatte for iltsvind, fordi der ikke er den samme vandudskiftning som i de mere åbne farvande.
Kvælstoffet fungerer som næring til alger i vandet, som synker til bunds, når de dør, og i nedbrydningsprocessen forbruger en masse ilt, som bliver taget fra alt øvrigt liv i vandmiljøet - så fisk og planter som konsekvens heraf forsvinder eller dør.
Sammen med præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding, er de mødt op ved Lovns Bredning nær Skive for at tale om konsekvenserne i fjorden. Og Lovns Bredning er netop et af de steder, hvor det står allerværst til i Limfjorden.
- Det er dybt alvorligt, det der ses her ved Lovns Bredning. Men det er det sådan set for hele Limfjorden, hvor vi ser iltsvind komme tidligere og kraftigere - og det betyder jo, at fiskene gisper efter luft, og det understreger, hvor stærkt der er behov for politisk handling lige nu.
Ifølge Miljøstyrelsens iltmålinger i perioden 11. til 20. september 2023, er der blandt andet lige her ved Lovns Bredning målt under to milligram ilt pr. liter vand i fjorden.
Fjorden kender ikke partifarver
De alarmerende målinger får SF og Liberal Alliance til at gå sammen om at kræve hurtigere handling og en større indsats, end det regeringen lægger op til.
- Det er på mange måder en regering, som bruger mere tid på at diskutere med sig selv end til at handle politisk, og derfor kommer vi i SF i hvert fald til at gå alle de veje, vi kan, for miljøet, klimaet og velfærden med de partier, der vil, lyder det fra den politiske ordfører for SF, Signe Munk.
Og Carsten Bach fra Liberal Alliance er enig.
- Jeg tænker, at vi som oppositionspartier på hver vores side af regeringen kan presse på for noget handling, der kan forbedre miljøet i Limfjorden, siger han.
Samarbejdet vækker stor begejstring hos præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, for hun mener ikke, at partiskel og politiske fløje skal stå i vejen for at løse problemet med vandmiljøet her i Limfjorden.
- Partnerskabet her mellem SF og Liberal Alliance understreger for mig, at politik der handler om natur og genopretning af vores hav ikke har nogen partifarve. Det er sådan set noget, der kan samle samtlige partier, siger Maria Reumert Gjerding fra Danmarks Naturfredningsforening.
Behov for akut handling
Selvom dagens formål ved Lovns Bredning bare er en snak mellem SF, Liberal Alliance og Danmarks Naturfredningsforening, så er alle parter enige om, at de er nødt til at gøre snakken til handling - og det er akut.
- Jeg håber, at jeg får en akut handlingsplan for Limfjorden. Det er det, der skal til, hvis vores børn og børnebørn skal opleve liv i denne her fjord, siger Maria Reumert Gjerding og uddyber:
- Det man har gjort hidtil har bare overhovedet ikke virket. Der skal ske noget fuldstændig andet. Kvælstofudledningen fra land skal reduceres markant, og det haster voldsomt, så der skal ske noget nu.
Den politiske ordfører for SF er optimistisk, fordi SF og LA nu i fællesskab kan forsøge at råbe regeringen op og kræve handling.
- Vi deler det mål i LA og SF, at lavbundsjorde skal ud af drift og lægges om til natur for at passe bedre på fjorden, siger Signe Munk.
De to partier vil samtidig kæmpe for at få afsat penge fra den nye havnaturfond til naturgenopretning i Limfjorden.