Iltsvind er skyld i stor fiskedød: - Det kommer til at gå helt galt i Limfjorden
Foto: Nanna Jørgensen, TV MIDTVEST
I vandkanten ved Thisted Bredning kunne forbipasserende i sidste uge se masser af døde småsild.
Tusindvis af småsild er døde af iltsvind i Thisted Bredning.
Det er konklusionen på de plaktonprøver, som Miljøstyrelsen har taget i vandet ved Thisted Bredning, efter lokale thyboere fandt mange døde småsild i vandkanten i sidste uge.
- Pilen peger på, at det er iltsvind, der er den mest sandsynlige årsag, skriver Mikael Hjorth Jensen, der er havbiolog fra Miljøstyrelsen, til TV MIDTVEST.
Et resultat, som Kaare Manniche Ebert, der er fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, mener, kommer til at få større konsekvenser end dem, vi allerede ser nu.
- De næste måneder kommer til at gå helt galt i Limfjorden, siger fiskebiologen og fortsætter:
- Det får mig til at sige: "Hold da fast, det kommer til at gå galt, når der allerede er iltsvind i juni måned." Jeg har aldrig før set ildsvind så tidligt på året.
Ifølge ham er det naturligt, at der sker iltsvind, men det er typisk fra august til oktober. I år ser vi iltsvindet to måneder tidligere, end vi plejer. Og derfor spår Kaare Manniche Ebert, at man i de kommende måneder vil se andet end bare døde småsild i vandkanten.
- Jeg tror, at krabber, hummere og østers kommer til at få iltsvindet at mærke, og mange af dem får svært ved at overleve. Sandsynligheden for at andet end snegle og muslinger er i live, når vi kommer til oktober, er svær at tro på. Jeg tror i hvert fald ikke, at der er store dyr tilbage, som kræver store mængder ilt såsom store fisk. Jeg frygter det værste i Limfjorden, siger han.
En del af en stigende tendens
Iltsvindet opstår, når alger blomstrer op som følge af store mængder kvælstof. Og det ses mere og mere. En iltsvindsrapport fra Aarhus Universitet har fastslået, at det værste iltsvind man har set de seneste 20 år, var i september sidste år.
- Lige nu og her er der ingen løsning. Forårsvejret har budt på meget regn, og derfor er store mængder næringsstoffer løbet ned i fjorden.
Det eneste, der potentielt kan hjælpe lidt på situationen, er et ordenligt stormvejr, som kan ruske lidt op i vandet, men der skal igangsættes nogle initiativer, hvis problemet skal til livs, forklarer han.
- Hvis vi skal afhjælpe det her, så handler det om at nedbringe mængden af kvælstof i havmiljøet, siger Kaare Manniche Ebert.