Fotograf fik særlige pletskud: "Pingvin" kom helt tæt på mole
Foto: Shanti Lfe, privatfoto
Naturfotografen fra Thy er ellers vant til at tage masser af billeder af dyrelivet i Nordvestjylland.
Fuglen ligner en lille pingvin, men er det ikke helt.
På en mole ud for Vorupør fik naturfotografen Shanti Lfe, med det borgerlige navn Robert Ahrenhold, sig en flot oplevelse en tidlig august aften.
- Jeg var på det rigtige sted på det helt rigtige tidspunkt, konstaterer han med et lille grin.
Han bor i nærheden af Vorupør, hvor han bruger det meste af sin tid på at fotografere dyrelivet i Thy.
Alligevel kalder han billederne af denne fugl noget særligt.
- Det er ikke helt almindeligt, at den kommer så tæt på molen. Den var måske 90 meter væk, og så fik jeg den også i bevægelse i vandet. Den svømmede 50 meter på bare få sekunder, så det var rigtig sjovt, forklarer han om den fotofangst, han har delt med TV MIDTVEST.
"Den lille danske pingvin"
Han kalder selv fuglen for "den danske pingvin" - og den er da også kendt for at være lidt af en pingvin look-alike.
Men der findes ingen danske pingviner - men derimod en alk, som af og til viser sig nær land - især i Nordjylland.
Det fortæller naturvejleder Simon Christiansen fra Skagen Grå Fyr og Skagen Fuglestation, der også er én af Dansk Ornitologisk Forenings eksperter i den fugleart.
- Der findes et par fuglearter, som overvintrer i Nordsøen, og som er nært beslægtet med pingviner, forklarer Simon Christiansen.
De pingvinlignende fugle er ikke et sjældent syn langs den nordjyske vestkyst, men de kommer ikke så ofte ind til land, forklarer Simon Christiansen.
Kun alken yngler i Danmark - på Christiansø - så er de på land, har det ofte en helt anden forklaring.
- Det kan være tegn på, at den ikke har det godt, for det er ikke helt almindeligt. Det kan være tegn på, at den er syg, mener Simon Christiansen.
Danske pingvin-look-alikes
Simon Christiansen fra Skagen Fuglestation fortæller, at der er tre fuglearter, der kan forveksles med en pingvin.
Alken og lomvien er to fuglearter, som begge ligner pingvinen.
Alken er kendetegnet ved et sort hoved og en hvid underside. Lomviens fjerdragt er næsten identisk med alkens, men den har et smallere, mere spidst næb end alkens næb, som til gengæld kan kendes på en lodret og vandret, hvid linje.
Søpapegøjen - eller Lunde - ligner også alken og lomvien, men skiller sig ud med sit store, farvestrålende næb, der er højt og fladt og om sommeren stribet i rødt, gult og blåt.
Især omkring Skagen er trækfuglen en almindelig besøgende, men de lever for det meste langt ude på havet.
Fra oktober kommer fuglene til Danmark og bliver i vinteren. Dansk Ornitologisk Forening har en database, hvor observationer af fuglen også bliver registeret. Her er alken mandag set i Hanstholm Havn og syd for Thorsminde.
Fotograferer for at vise større problem
For fotografen var mødet med "den lille danske pingvin" en aften ud over det sædvanelige. Men det er hverdag for ham at tage billeder af dyr i den danske natur - og der ligger et større formål, end blot begejstringen for at fange et godt billede, bag.
- Vi har et stort problem med biodiversitet i Danmark, vi har mistet så mange fugle over de seneste 30-40 år. Derfor tager jeg billeder af fuglene for at vise, hvor mange fine fugle, vi faktisk har, siger fotografen med kunstnernavnet Shanti.
Ved at vise fuglene frem i flotte billeder, kan hans virke måske gøre en forskel, håber han.
- Jeg håber, at det kan hjælpe med at gøre opmærksom på dyrene i vores natur, og når man kan se dem, så har man måske mere lyst til at beskytte dem, siger naturfotografen.