Stor spænding om julevejret – gode chancer for en lokal hvid jul
Foto: Erik Noer / Privatfoto
Måske kan der være lidt sne rund omkring juleaften.
Hvor stor er chancen for en landsdækkende hvid jul? Vi giver dig svaret hele december, hvor vi hver dag stiller hvidjulsbarometeret.
Hver dag frem til 24. december tager TV 2 Vejret temperaturen på julesneen – og holder øjnene stift rettet mod chancen for den hvide jul.
Til det formål bruger vi hvidjulsbarometeret, som viser, hvor mange procents sandsynlighed vi vurderer, at der er for en landsdækkende hvid jul.
For at få landsdækkende hvid jul skal der om eftermiddagen juleaftensdag ligge mindst 0,5 centimeter sne i 90 procent af landet.
15. december er hvidjulsbarometeret skruet ned på 15 procent chance for en landsdækkende hvid jul.
Derfor står hvidjulsbarometeret, som det gør
Julen nærmer sig med hastige skridt og dag for dag bliver prognoserne mere sikret på vejrudviklingen op til juleaften.
I skrivende stund er det ikke helt utænkeligt, at der kan ligge sne på jorden juleaftensdag.
Til en start er der dog ikke mange tegn på en hvid jul, da mild luft for årstiden befinder sig over Danmark i weekenden med op til 10 graders varme.
Men i næste uge kommer der lidt mere gang i den, når flere fronter og lavtrykspassager lægger vejen forbi Danmark.
Omkring 22. december spår prognoserne, at et kraftigt blæsevejr skal forbi Danmark, og den kan åbne op koldere luft fra nord, som er ledsaget af spredte snebyger.
Når klokkerne kimer ind til julegudstjeneste, kan der stedvis ligge sne rundt om i landet. Så en lokal hvid jul er bestemt stadigvæk til stede.
Dog daler chancerne for en landsdækkende hvid jul.
Der er stadigvæk noget tid endnu til juleaften. Dermed kan prognoserne stadig nå at ændre sig.
Mere om hvidjulsbarometeret
Hvidjulsbarometeret er efterhånden blevet indbegrebet af jul på TV 2 Vejret, hvor vi sædvanen tro allerede begynder ved julemånedens start som ved enhver anden julekalender.
De første dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser, tendenser og måske et enkelt vejrvarsel.
Hvid jul – siden 1874
År med landsdækkende hvid jul i Danmark – siden år 1874:
2010
2009
1995
1981
1969
1956
1938
1923
1915
1887
1886
1876
Når vi kommer ind i den anden decemberuge, begynder de første "rigtige" vejrmodeller, som vi anvender på TV 2 Vejret, at vise os deres spæde bud på julevejret.
Dem vil vi anvende i forbindelse med justeringen af hvidjulsbarometeret, og de giver os allerede fra 8. december de første "rigtige" bud på, hvilken retning julevejret kan tage.
Frem til 15. til 16. december er usikkerheden fortsat meget stor i vores prognosemodeller, men fra cirka ti dage før juleaften vil prognosen normalt blive mere og mere sikker – og flere prognosemodeller begynder samtidig at vise deres bud.
Fra fem til syv dage før jul bliver prognoserne dag for dag mere og mere sikre.
Siden 2013 har vi haft to lokale hvide jule. I 2022 var vi meget tæt på en landsdækkende hvid jul, da et større snevejr lillejuleaften gav et snedække i omkring 80 procent af landet juleaften. Derudover var der også lokal hvid jul i 2018.
I både 2009 og 2010 havde vi landsdækkende hvid jul. Begge år stod hvidjulsbarometeret på 100 procent juleaften.
Om det sker igen i år, kan du følge med i her på vejr.tv2.dk og i TV 2 Vejrets tv-vejrudsigter på TV 2 og TV 2 News.