Sommervarmen har fået fat – udbredt varmebølge over Danmark
Foto: Viggo Hjort Kohberg / Seerfoto
Det varme sommervejr de seneste dage har givet en god anledning til at hoppe i bølgen blå.
Årets første lokale varmebølger har ramt Danmark.
Sommervarmen har i den grad fået fat i Danmark i disse dage.
Således ligger de højeste temperaturer i underkanten af 30 grader. Sommerdagene kommer på stribe, mens stranden for mange er det foretrukne sted at være, når solen for alvor har fat.
Derudover er der registreret lokale varmebølger rundt om i sommerlandet.
En varmebølge er defineret ved, at gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 25 grader. Og det er netop tilfældet flere steder, efter at to varme dage har sendt temperaturen i vejret.
Her har der været varmebølge
Varmen har især været udbredt i en stor del af Jylland samt i hovedstadsområdet.
Det fremgår af kortet herunder, der viser gennemsnittet af de højeste temperaturer for de seneste tre dage – og dermed de steder, hvor der er blevet registreret varmebølge.
Varmest har det været ved Landbohøjskolen på Frederiksberg efterfulgt af flere jyske lokationer. Men også Midtfyn og Lolland har oplevet varmebølge de seneste dage.
Varmebølgen kommer efter en lang periode uden sommerdage. I gennemsnit kommer der syv sommerdage i juni, men der skulle gå hele 23 dage af juni, før at den første sommerdag blev registreret med 25 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland, lige inden at bålene blev tændt Sankthansaften.
Herefter er der kommet to varme dage, der altså har resulteret i flere lokale varmebølger.
På landsplan er gennemsnittet af de højeste målinger de seneste 3 dage på lidt mere end 24 grader. Dermed har vi endnu ikke en landsdækkende varmebølge, men det kan der måske blive lavet om på om få dage.
Så længe fortsætter varmen
Både søndag og mandag forventes det varme vejr at fortsætte. Søndag kan temperaturen komme op i underkanten af 30 graders varme, mens den nye uge indledes med op mod 28 graders varme.
Med udsigt til de høje temperaturer vil en større del af landet opleve maksimumtemperaturer over 25 grader.
Hvis mere end halvdelen af landet opfylder kriteriet for varmebølge, så er der tale om en landsdækkende varmebølge, og det er ikke utænkeligt.
Lokalt kan man endda ende med regulær hedebølge, der har samme definition som varmebølge, bare med et gennemsnit på over 28 grader i stedet for 25 grader.
Fra tirsdag dykker temperaturen, inden at det igen bliver varmere frem mod månedsskiftet.