Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommerlig søndag i vente – hvis tågen letter

Foto: Stine Wendel Rasmussen / Privatfoto

Tågen letter ved Aller Mølledam søndag morgen.

Lokalt kan temperaturen nå 26 grader.

Søndag morgen ligger et tykt lag tåge over store dele af landet.

Radar og vejr klokken 6.20. Foto: TV2 Vejret

Især centralt i landet er der meget tåget, og sigtbarheden er lokalt på under 100 meter.

Både tågen og de lave skyer som primært ligger over den vestlige og centrale del af landet, driver mod øst, men går også lidt i opløsning.

De skyggende skyer og tågen kan mange steder lægge en dæmper på en ellers flot solskinssøndag, hvor man mange steder vil kunne nyde prangende solskin.

Tåget formiddag - kan varer ved ud på dagen

Formiddagen tager fat, hvor morgenen slap, og byder på en blandet landhandel af både tåge og sol.

Prognose søndag klokken 9.00. Foto: TV2 Vejret

Mod syd og øst skinner solen nemlig mange steder, mens der er knap så meget plads til solen i resten af landet.

Flere steder kan man opleve, at tågebankerne er stædige, og ikke overgiver sig til solens stråler.

Det er især ved kysterne, at tågen kan vare ved.

Ud på formiddagen driver tågen længere mod øst, og flere steder kan man opleve, at solskinsvejret bliver sat på pause af tåge eller lave skyer.

Temperaturerne afhænger i høj grad af, om der er tåge eller ej. Er man fanget i en tågebanke, holder temperaturerne sig under 20 grader, mens det bliver markant varmere uden for tågen.

Især mod syd og øst, og i de landsdele som kan undgå tågen og skyerne længst, bliver temperaturerne sommerlige, og kan igen komme over 25 grader i eftermiddag, hvilket der skal til for, at det er en meteorologisk sommerdag.

Prognose søndag klokken 15.15. Foto: TV2 Vejret

Bliver det til en meteorologisk sommerdag, vil det i så fald være første gang siden 1999, at der er syv sommerdage i træk i september.

I de områder hvor man i længst tid får sol, stiger temperaturerne også mest. Lokalt kan man komme op på eller over 26 grader.

Temperaturprognose søndag klokken 15.45. Foto: TV2 Vejret

Selv ud på eftermiddagen kan man flere steder fortsat døje med tåge og lave skyer, navnligt ved Vestkysten og langs den sjællandske Kattegatkyst.


Julegaven fra arbejdsgiveren: - Firmaet kan gøre det for lidt, for meget og forkert

Julegave-sæsonen er skudt i gang, og det samme gælder for alverdens virksomheder, der skal finde den rette firmajulegave til medarbejderne.

Du har måske prøvet det før. Du har fået en gave, som du med spænding har åbnet. Og når gavens indhold endelig kommer til syne, tænker du: "Wow, det er ALT for meget", eller du tænker: "Øv, var det virkelig, hvad det blev til?"

Gaver kan både falde i god og dårlig jord, og sådan er det også, når alverdens arbejdsgivere i de kommende uger giver julegaver til deres ansatte.

90 procent af alle danske virksomheder giver deres medarbejdere julegaver, og i gennemsnit giver en dansk arbejdsgiver for 517 kroner per næse, når der købes julegaver.

Og netop julegaven fra ens arbejdsgiver er vigtig ifølge livsstilsekspert Henrik Byager.

- Mange mennesker ser det jo som en udmåling af, hvad arbejdspladsen synes om mig, siger han.

VIDEO: Herunder kan du høre, hvad Henrik Byager siger om firmajulegaverne:

Udenfor eget univers

Og som arbejdsgiver skal man tænke sig om, før man køber firmajulegaverne.

- Man kan jo gå galt i byen, hvis man laver en gave, som rammer forkert.

- Som arbejdsgiver skal man virkelig træde med lempe, fordi man kan både komme til at gøre for lidt og for meget og noget forkert ud af det. Så det er en delikat branche.

Julegaver, der er præget af arbejdsgiverens eget logo og slogan, skal man ifølge Henrik Byager være varsom med.

- Og det gælder det samme, hvis man bare giver virksomhedens egne produkter eller en rabat til de produkter.

Ifølge Henrik Byager skal man altså forsøge at komme ud over virksomhedens egen verden, når gaverne købes.

- Firmajulegaven skal gerne være noget, som er uden for virksomhedens eget univers, og som rummer noget personlighed.

- For ellers får man et træk på skulderen eller decideret skuffelse ved kantinebordet. Og det er jo ved kantinebordet, at julegavens kvalitet virkelig bliver bedømt, drøftet og snakket om.

VIDEO: Herunder kan du se, hvad Trægården i Kås har valgt at gøre med firmajulegaverne:


Ny spiller i nordjysk politik: Nej til nye solcelleparker og vindmøller

Foto: Kristian Steve Kristensen/TV 2 Nord

Der er nu under et år til det næste kommunalvalg, og i en af landets nordligste kommuner er en ny spiller kommet på banen for at være med i kampen.

Forholdene for handicappede, ældre og skolerne skal forbedres. Skattestigninger skal trækkes tilbage. Og så er det 'nej tak' til flere solcelle- og vindmølleparker i Hjørring Kommune, som ødelægger lokalsamfund, der ikke kompenseres nok.

Det er bare nogle af de sager, den relativt nye lokalliste Vendelbo-listen i Hjørring Kommune vil kæmpe for. For der er brug for forandring og brug for nogen med frihed fra politikerne i Hovedstaden, mener de.

Kandidaterne i den nye lokalliste spænder erhvervsmæssigt bredt, men alle er de enige om, at der skal forandring til i Hjørring Kommune. Foto: Kristian Steve Kristensen/TV 2 Nord

- Det må man ikke for København

Vendelbo-listen opstod tilbage i sommer i år og har allerede 10 kandidater klar til byrådet. Blandt stifterne er nuværende byrådsmedlem og tidligere regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen.

Erik Høgh-Sørensen er det eneste nuværende byrådsmedlem fra Vendelbo-listen. Foto: Kristian Steve Kristensen/TV 2 Nord

Gennem hans tid i byrådet og regionsrådet har han bemærket, at når man skal tackle de problemer, som et lokalsamfund som Hjørring Kommune er i, så rammer man tit ind i, at "det må man ikke for København".

- Jeg støder tit ind i, at de etablerede partier på en måde lægger under for, hvad man mener på Christiansborg og i ministerierne. På den måde er en lokalliste faktisk nødvendig, lyder det fra byrådsmedlemmet.

Erik Høgh-Sørensen stiller sig kritisk overfor den måde, som de etablerede partier handler på i kommunen.

- Det er lidt ligesom at sidde i et etpartisystem nogle gange, fordi Venstre er enige med Konservative, som er enige med Socialdemokraterne. Jeg synes ikke, der er løsninger nok, hurtigt nok. For eksempel havneudvidelsen i Hirtshals. Så der er behov for en lokal stemme, lyder det fra medstifteren af Vendelbo-listen.

Det politiske landskab er forandret - men der er stadig plads

Ifølge TV2 Nords politiske analytiker, Søren Wormslev, er der på nuværende tidspunkt i godt halvdelen af de nordjyske byråd en ikke-partipolitisk liste, men opbakningen er dog ikke voldsom. De fleste steder har lokallisterne kun et enkelt mandat.

Søren Wormslev peger på, at der skete et skifte for lokallisterne efter kommunesammenlægningerne i 2007. Det betyder dog ikke, at lokallister ingen chancer har - for det har de, og de kan have visse fordele, fortæller han i nedenstående video.

Foto: Thomas Hansen

Kommunalvalget finder sted 18. november næste år, og her vil den nye lokalliste stå sin prøve.

Søren Wormslev tror, at det bliver svært for de ikke-partipolitiske lister at opnå en renæssance til det niveau og indflydelse, som nogle lokallister havde før kommunerne blev lagt sammen.

Hjørring Kommune er dog speciel, da denne kommune i 2007 blev til ud af fire kommuner, hvoraf halvdelen har haft borgmestre fra lokallister.

Det er altså ikke noget nyt for mange af borgerne i kommunen, at en person uden et stort etableret parti og organisation bag sig kan få stor indflydelse kommunalpolitisk.

Vendelbo-listens fokuspunkter peger både i den røde og blå retning, og om de peger på en blå eller rød borgmester næste gang vil ifølge medstifter Erik Høgh-Sørensen først vise sig senere, når valget nærmer sig, og de andre partier fremlægger deres planer.

Se indslaget nedenfor:


Skræmmende tal: Nikotinposer og cigaretskodder flyder i den nordjyske natur

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er kommet en ny synder på listen.

Selvom det fortsat er cigaretskodderne, der fylder mest i den nordjyske natur, så er der kommet endnu en giftig synder i spil - nemlig nikotinposerne.

Det viser resultaterne af dette års Masseeksperiment, hvor elever landet over laver undersøgelser og leverer data til store forskningsprojekter.

I år deltog 2.112 elever fra 31 skoler i region Nordjylland i Masseeksperimentet, og de blev de fandt altså tilsammen 1.196 cigaretskodder i den nordjyske natur, mens man i alt fandt 8.239 stykker plast i regionen. 

Men selvom cigaretskodderne på papiret fylder mest og igen har indtaget førstepladsen, så var det noget helt andet, som chokerede 4.klasses-eleverne på Skolegades Skole i Brønderslev.

- Jeg har oplevet, at I takt med at antallet af cigaretskod falder, så er der mange flere snusposer rundt i naturen. Nikotinaffald er ikke blevet mindre, konstaterer Torben Madsen, der er lærer for 4. klassen.

Ny giftig synder på listen

Torben Madsen har deltaget i masseeksperimentet i 2019 og igen i år, og han fortæller, at han oplever, at produkterne har ændret sig.

- Jeg var sammen med eleverne rundt i Rododendronparken og på kort tid fandt eleverne rigtig mange nikotinprodukter som cigaretskod og nikotinposer, forklarer han.

Ved Masseeksperimentet i 2019 indsamlede skoleelever også plastaffald i naturen. Dengang fandt eleverne på landsplan 31,6 cigaretskod per indsamling. Denne gang er tallet steget til 37 skod.

Derudover er de giftige nikotinposer kommet ind på en sjetteplads blandt de plasttyper, som er fundet mest. På landsplan fandt man nemlig 5819 nikotinposer, og de sætter altså et stort aftryk i naturen, specielt i parker og grøftekanter ved vej ifølge Masseeksperimentet.

Foto: Masseeksperimentet 2024

Dræber dyr landet over

Særligt den giftige nikotinpose har været omdiskuteret i år, da flere hundeejere og dyrlæger desperat har råbt om, hvor farligt det er, hvis dyr spiser eller bare slikker på en nikotinpose, som de finder i naturen.

TV2 Nord kunne blandt andet tidligere fortalt omkring Ann Hvarregaard, der måtte give sin fire måneder gamle hvalp Olga kunstigt åndedræt, efter den slikkede på en nikotinpose.

Dagen efter oplevelsen gik Ann Hvarregaard ind for at underskrive det borgerforslag, der vil forbyde nikotinposer. Dermed blev hun en af de 50.000 underskrivere, der gør, at forslaget nu skal debatteres i Folketingssalen.


Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Selvom man er pensioneret, kan man stadig. Det beviste Aalborg KFUM's Old Boys mandag aften, da de mødte KB.

Aalborg KFUM's Old Boys hold genvandt her for kort tid siden det Danske Old Boys mesterskab, da de slog KB fra København på en frossen kunstgræsbane i Aalborg med hele 4-1 efter at have ført 3-0 ved pausen.

Næste 600 frysende tilskuere så, at de gamle, mange af den tidligere AaB-spillere, afgjorde kampen allerede efter de første 35 minutter.

To mål af Lasse Strandberg og et mål af Simon Enevoldsen - og så var den kamp afgjort. I anden halvleg kom Kasper Risgaard på banen, og han havde inden kampen lovet at komme ind i anden halvleg og score, og det gjorde han så.

KB's enlige mål blev scoret af den tidligere AaB-bomber Jeppe Curth, der i sine ni sæsoner for AaB scorede intet mindre end 65 mål i sine 285 kampe.

Efter kampen kunne anføre Thomas Augustinussen løfte pokalen, og det blev også en lufttur til holdets træner.

Flere af Aalborg KFUM's spillere har i deres tid i AaB været med til at vinde danske mesterskab i Superligaen., Dengang fejrede man det med en tur i åben bus gennem byen, men Kasper Risgaard fik hurtigt lagt en dæmper på tingene, for 'vi skal jo op på arbejde i morgen, så kun en enkelte øl kan det blive til', lød det efter kampen. 

Sådan så det ud, da det stjernespækkede hold vandt Old Boys-mesterskabet.

Konsekvenserne kan blive alvorlige, hvis læseniveauet fortsat falder, mener ekspert.

- Det kan være kedeligt at læse en bog. Men man skal udvide sin horisont og læse noget forskelligt, for så skal man nok finde noget man kan lide.

Sådan lyder det fra Emma Holdensgaard Eriksen, som går i 8.B på Hjørring Private Realskole, hvor læsning fylder meget.

For ligesom størstedelen af de Hjørring Kommune, har Hjørring Private Realskole oplevet et fald i deres gennemsnitskarakterer i deres afgangsprøve i dansk. Dog noget lavere, end kommunens fald på 11,7 procent.

Og hendes klassekammerat Laura Maria Hyldgaard har selv mærket, hvordan den yderligere fokus på læsning har hjulpet hende.

- Til min første læseprøve læste jeg knapt nok, og der fik jeg fire. Nu får jeg så 10 eller 12, bare ved at have læst.

Se indslaget om unges læseevner herunder.

Alvorlige konsekvenser

Viceskoleleder på Hjørring Private Realskole, Henrik Frand-Madsen, har også bidt mærke i det faldende læseniveau, og har også en ide om hvorfor.

- Det skyldes nok de sociale medier. De bruger meget tid på telefonen og computeren, og de er meget mere flygtige når de læser, end de var for 5-10-20 år siden, lyder det fra Henrik Frand-Madsen.

Simon Skov Fougt, der er lektor for Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, kan godt nikke genkendende til Henrik Frand-Madsens udlæg. Han tilføjer, at lærernes strejke i 2013 samt nedlæggelsen af skolebibliotekaruddannelsen også spiller en rolle.

Det faldende læseniveau kan ifølge lektoren også have alvorlige, samfundsmæssige konsekvenser, skulle det gå hen og fortsætte.

- I de mest alvorlige klinger, så ser jeg det som en trussel mod vores demokrati, fordi eleverne ikke har redskaberne til at læse de samme tekster som tidligere. Derfor mener jeg, at den kildekritik, der er vigtig i et demokratisk samfund, forsvinder, forklarer han.