Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommerlig søndag i vente – hvis tågen letter

Foto: Stine Wendel Rasmussen / Privatfoto

Tågen letter ved Aller Mølledam søndag morgen.

Lokalt kan temperaturen nå 26 grader.

Søndag morgen ligger et tykt lag tåge over store dele af landet.

Radar og vejr klokken 6.20. Foto: TV2 Vejret

Især centralt i landet er der meget tåget, og sigtbarheden er lokalt på under 100 meter.

Både tågen og de lave skyer som primært ligger over den vestlige og centrale del af landet, driver mod øst, men går også lidt i opløsning.

De skyggende skyer og tågen kan mange steder lægge en dæmper på en ellers flot solskinssøndag, hvor man mange steder vil kunne nyde prangende solskin.

Tåget formiddag - kan varer ved ud på dagen

Formiddagen tager fat, hvor morgenen slap, og byder på en blandet landhandel af både tåge og sol.

Prognose søndag klokken 9.00. Foto: TV2 Vejret

Mod syd og øst skinner solen nemlig mange steder, mens der er knap så meget plads til solen i resten af landet.

Flere steder kan man opleve, at tågebankerne er stædige, og ikke overgiver sig til solens stråler.

Det er især ved kysterne, at tågen kan vare ved.

Ud på formiddagen driver tågen længere mod øst, og flere steder kan man opleve, at solskinsvejret bliver sat på pause af tåge eller lave skyer.

Temperaturerne afhænger i høj grad af, om der er tåge eller ej. Er man fanget i en tågebanke, holder temperaturerne sig under 20 grader, mens det bliver markant varmere uden for tågen.

Især mod syd og øst, og i de landsdele som kan undgå tågen og skyerne længst, bliver temperaturerne sommerlige, og kan igen komme over 25 grader i eftermiddag, hvilket der skal til for, at det er en meteorologisk sommerdag.

Prognose søndag klokken 15.15. Foto: TV2 Vejret

Bliver det til en meteorologisk sommerdag, vil det i så fald være første gang siden 1999, at der er syv sommerdage i træk i september.

I de områder hvor man i længst tid får sol, stiger temperaturerne også mest. Lokalt kan man komme op på eller over 26 grader.

Temperaturprognose søndag klokken 15.45. Foto: TV2 Vejret

Selv ud på eftermiddagen kan man flere steder fortsat døje med tåge og lave skyer, navnligt ved Vestkysten og langs den sjællandske Kattegatkyst.


Vinhandlere i åben krig: Firma afviser krads kritik fra konkurrent

Regin Iversen (t.h.) sammen med den anden medindehaver hos Vinhuset, Bjarke Petersen.

Vin Med Mere beskylder Vinhuset for ikke at overholde nye regler om aldersverificering. Problemet er nu løst, forsikrer medejer Regin Iversen fra Vinhuset.

- Er der andre regler for tv-kendisser?

Sådan spørger Kasper Thustrup, direktør for webshoppen Vin Med Mere, i en henvendelse til TV MIDTVEST.

Kasper Thustrup henviser til Vinhuset.dk. Thisted-firmaet blev kendt landet over efter at have været med i DR-programmet ”Løvens Hule”.

Men ifølge Kasper Thustrup overholder Vinhuset ikke de nye regler, der 1. oktober trådte i kraft om aldersverificering. Regler, der skal sikre, at webbutikker ikke sælger eksempelvis vin til personer under 18 år.

- ”Løve-virksomheden" Vinhuset har ikke følt for at følge den nye lovgivning, som resten af deres kollegaer i branchen, skriver Kasper Thustrup fra Vin Med Mere til TV MIDTVEST.

- En ting er at overtræde loven helt bevidst hver eneste dag, hver eneste ordre, men en anden ting er også den konkurrenceforvridning, der sker. Det er nemlig ikke omkostningsfrit at have et godkendt verifikationssystem, fortsætter han.

For mig virker det ekstremt arrogant at have denne tilgang til lovgivningen

Kasper Thustrup

Kasper Thustrup påpeger, at der skal være lige vilkår i branchen, og at alle derfor skal overholde de nye regler.

- Jeg står gerne frem, her i form af min udtalelse, og retter en stærk kritik direkte mod Vinhuset og ejerne bag. For mig virker det ekstremt arrogant at have denne tilgang til lovgivningen, udtaler han.

Vinhuset: - Systemet virker nu

Hos Vinhuset erkender medindehaver Regin Iversen, at man ikke har haft et verificeringssystem oppe at køre fra 1. oktober, hvor de nye regler trådte i kraft. Men problemet er blevet løst indenfor de seneste 14 dage, forsikrer han.

- Vi har fået en henvendelse fra Sikkerhedsstyrelsen, som vi naturligvis har reageret på. Kasper (Thustrup fra Vin Med Mere, red.) har fuldstændigt ret i, at vi ikke har haft det fra 1. oktober, men nu har vi et system, der virker, slår han fast.

TV MIDTVEST har overværet, at en person under 18 år forsøger at købe vin på vinhuset.dk. Denne person kommer så langt som til at skulle godkende købet med MitID, men bliver så mødt af denne besked:

Foto: TV MIDTVEST

Dog har der været et hul i systemet, som har betydet, at man ved at indtaste sine kreditkortoplysninger godt kunne købe vin uden at bevise sin alder. Men efter TV MIDTVEST’s henvendelse fredag eftermiddag er det hul i systemet nu blevet lukket.

- Det er omkring 17 procent af vores ordrer, som sker via kreditkort, men det er klart, at den del skal selvfølgelig også virke. Og det gør det nu, siger Regin Iversen.


Vidt forskellige resultater for nordjyske ishockeyhold

Foto: Thomas Sjørup/Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix

Arkivfoto.

Aalborg Pirates og Frederikshavn White Hawks var begge i aktion fredag aften med to helt forskellige udfald.

Der er to nordjyske hold i den bedste ishockeyliga for mænd - Metal Ligaen - og begge hold var på isen fredag aften.

Det ene hold kunne gå fra isen med en storsejr, mens det andet hold måtte gå slukøret fra deres opgør med et kæmpe nederlag.

Og de mødte ikke hinanden.

Aalborg Pirates tog hjemme imod Esbjerg Energy, og her satte aalborgenserne sig på opgøret fra start. Allerede inden der var spillet syv minutter, havde hjemmeholdet sendt pucken i nettet tre gange og var dermed foran 3-0.

Nordjyderne udbyggede føringen midt i anden periode til 4-0, der også blev slutresultatet.

Aalborg Pirates målscorere var Jonas Brøndberg, Patrick Bjorkstrand og to gange Troy Lajeunesse.

Høgene ydmyget

Helt anderledes gik det for Frederikshavn White Hawks, der på hjemmebane fik ørerne i maskinen mod Herning Blue Fox.

Efter lidt mere end to minutter var frederikshavnerne bagud, og midt i anden periode stod der 2-0 til gæsterne.

Det gik først helt galt i tredje og sidste periode, hvor Herning Blue Fox scorede tre gange, og dermed måtte Frederikshavn White Hawks se sig slået med hele 0-5 på egen is.

De to nordjyske hold ligger også i hver deres ende af Metal Ligaen, hvor Aalborg Pirates er placeret på andenpladsen med 47 point, mens Frederikshavn White Hawks er på syvendepladsen med 32 point.

Begge hold har spillet 24 ud af 48 kampe i grundspillet.


Nordjyderne skiller sig især ud ved to ting om julefrokoster og traditionerne.

Hos Nordjyllands Politi melder de om, at det er i denne weekend, hvor de fleste julefrokoster finder sted, og politiet er derfor ganske opmærksomme på de mange mennesker med en lidt for høj promille efter indtag af Rød Aalborg og O.P Anderson.

Julefrokosterne finder som regel sted sammen med arbejdspladsen, familien eller vennerne, og i det nordjyske skiller særlig de to sidste sig ud.

Syv ud af ti voksne nordjyder har en fast tradition om at holde julefrokost med familie eller venner - det viser en ny juleundersøgelse fra Gavefabrikken foretaget af Yougov.

Det gør nordjyderne til de absolut største dyrkere af julefrokosterne med de nærmeste, og nordjyderne er da også dem i Danmark, som føler sig mest sikre på, at juletraditionerne forbliver. 11 procent af nordjyderne føler, at de danske juletraditioner er truet - det tal er 20 procent på Sjælland.

Men som politiet også gør sig klar på, er der som regel også nogle, som får lidt for mange snaps til julefrokosten.

Alligevel mener 71 procent af nordjyderne, at alkoholindtaget ikke fylder som en stor del af deres juletraditioner - her er de helt enige med resten af landet.

Hvis du vil læse mere om, hvad vi spiser i julen, kan du læse artiklen herunder:


En helt speciel julekalender, der inddrager en hel by

Foto: (Privatfoto)

Foto: Merete Hansen, Koldby

Åben dagens låge og hjælp Koldby med at finde nissen, der har gemt sig. Merete Hansen har sammen med lokale skabt en julekalender, der inddrager hele byen.

Merete Hansen bor midt i Koldby, lige over for byens park, og hun elsker de tider på året, hvor børnene løber rundt og leger i parken. Men i december er dagene korte, og der er ikke meget liv i parken.

- Vi sidder meget indendørs om vinteren, så jeg tænkte, hvordan kan man få folk til at komme ud, siger Merete Hansen.

Hun har skabt en julekalender, der kræver, at børn og voksne kommer ud af døren og rundt i byen.

- I parken finder man dagens låge, og bag lågen ligger en ledetråd, der leder frem til dagens nisse, siger Merete Hansen.

Merete Hansen fra Koldby synes, at byens borgere skal mødes også om vinteren. Foto: Foto: Merete Hansen, Koldby

Merete Hansen har skabt en historie om julemanden, som har tabt et kæmpe brev i parken, og de eneste, der kan sikre, at brevet kommer op til julemanden, er byens nisser - men de har gemt sig.

- Det handler om, at nogens juleønske er i fare for ikke at komme op til julemanden, siger Merete Hansen om historien bag julekalenderen.

Et kæmpe brev er landet i parken i Koldby, så nu skal byens nisser samles og sikre, at brevet når frem til julemanden. Foto: Foto: Merete Hansen, Koldby

Lærke på syv år er et af mange børn i Koldby, der er med på den lille juleleg. Selv om hun har flere julekalendere derhjemme, som hun hver dag skal åbne, så kan en aktiv julekalender noget andet.

- Hun synes, det er sjovt at rende over i parken og åbne dagens låge og finde dagens nisse med de små ledetråde. Det er det første, hun spørger om, når hun vågner: Hvor skal vi hen i dag, siger Luise Vestergaard, der er mor til  Lærke.

Selv om Lærke var kommet i nattøj, måtte hun ud at finde dagens nisse. Foto: Luise Vestergaard, Koldby.

- Det er et megagodt initiativ, og sjovt at børnene kommer ud, og at vi møder hinanden, siger Luise Vestergaard fra Koldby. 

Når børnene finder dagens nisse, skal de tage et billede og lægge det op i byens Facebook-gruppe, og det er tydeligt, at der hver dag kommer flere og flere med på legen. 

- Det er noget, der bliver snakket om i byen og på skolen. Julekalenderen vil helt sikkert bidrage yderligere til sammenholdet i Koldby, siger Luise Vestergaard. 

Og det er præcis, hvad Merete Hansen håber på

- Vi har en lille by, hvor det er vigtigt, at vi snakker sammen. Det er kun, hvis vi holder sammen, vi kan overleve, siger Merete Hansen, der har taget initiativ til julekalenderen i Koldby.


Havne-sag trækker ud: Omstridt advokatundersøgelse bliver flere måneder forsinket

Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Advokatundersøgelsen, som skal klarlægge, hvad der førte til det økonomiske kaos på Frederikshavn Havn, trækker ud. Den er nemlig mere omfattende end forventet.

Det bliver først i det nye år.

Faktisk skal vi helt hen i uge ni, før advokatfirmaet Bech-Bruun ventes at være færdig med advokatundersøgelsen.

Den skal give svar på, hvordan økonomien i Frederikshavn Havn kunne udvikle sig så skidt, at Frederikshavn Kommune i maj var nødsaget til at overtage driften af havnen med en samlet gæld på 1,7 milliarder.

Det har advokatfirmaet Bech-Bruun orienteret Frederikshavn Kommune om.

- Arbejdet har vist sig mere omfattende end forventet, siger Frederikshavn Kommunes borgmester Karsten Thomsen (S).

Advokatundersøgelsen var oprindelig lovet færdig inden udgangen af december, og alle relevante personer i undersøgelsen skulle efter den oprindelige plan have været interviewet til undersøgelsen midt i november.

Sådan er det ikke gået.

Flere skal spørges

Advokatfirmaet har nemlig for nyligt udvidet kredsen af relevante personer i sagen.

Det betyder, at en række tidligere medlemmer af økonomiudvalgene i Frederikshavn Kommune nu også har fået mulighed for at komme med deres bemærkninger.

Desuden er advokatfirmaet også - i følge TV2 Nords oplysninger - stadig i dialog med de tidligere bestyrelsesmedlemmer i Frederikshavn Havn for at få dem til at bidrage til undersøgelsen.

De fire bestyrelsesmedlemmer, som valgte at træde ud af bestyrelsen i Frederikshavn Havn i september 2023, har i første omgang afslået at deltage i undersøgelsen, da de ikke har kunnet få adgang til de dokumenter, der ligger i bestyrelsesportalen og få indsigt i hvilke dokumenter, der er inddraget i undersøgelsen.

Flere undersøgelser i gang

Advokatundersøgelsen er en del af en stribe undersøgelser om, hvad der er foregået på Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune forud for det økonomiske kollaps på havnen.

Venstre har politianmeldt kommunen, efter TV2 Nord har afsløret, at en kommunal medarbejder fortæller, hvordan dokumenter i aktindsigter er blevet sorteret fra og dermed mørklagt for offentligheden.

Det bliver forklaret på en hemmelig lydoptagelse, hvor den kommunale medarbejder opfordrer Frederikshavn Havn til at gøre det samme.

Ankestyrelsen er ligeledes gået ind i sagen om den hemmelige lydoptagelse, mens også Folketingets Ombudsmand har bedt om at blive orienteret i sagen fra Frederikshavn.

Oplysninger tilbageholdt

TV2 Nord har i forbindelse med afdækningen af "Skandalen om Frederikshavn Havn" desuden afsløret, at en række dokumenter og rapporter blev tilbageholdt helt eller delvist af kommunaldirektøren og borgmesteren, og dermed ikke blev forelagt for byrådsmedlemmerne.

Blandt andet har et fortroligt notat som Frederikshavn Kommune selv udarbejdede i januar 2022 om havnens økonomi aldrig været forelagt for hele byrådet

En rapport med seks forslag til at sikre havnens dårlige økonomi, nåede først byrådet 15 måneder efter den blev sendt til forvaltningen og daværende borgmester Birgit S. Hansen.

Politikerne i Frederikshavn Kommune har bevilliget 2,5 millioner til advokatundersøgelsen, og selv om den nu bliver forsinket med flere måneder, forventer borgmesteren ikke, at den bliver dyrere.