Se kortet: Stor chance for hvid jul
Foto: Hedegaard
Det kan godt se ud til, at vi kan få hvid jul i år. Hvis det sker, er det kun 10. gang siden 1900.
Lillejuleaften kan sneen begynde at falde i Nordjylland og i Nordsjælland, og sneen kan blive liggende, så julen her bliver hvid
Et mindre lavtryk og en tilhørende front ser ud til at skulle bevæge sig ned over Danmark lillejuleaftensdag. Det kan betyde snevejr enkelte steder.
Mens sandsynligheden for en landsdækkende hvid jul efterhånden er forsvindende lille, lever håbet om den lokale hvide jul stadig. Den lokale hvide jul lever endda i bedre velgående end tidligere.
Lad os derfor kigge lidt på de to begreber.
En landsdækkende hvid jul kræver, at 90 procent af Danmark er dækket af mindst en halv centimeter sne om eftermiddagen den 24. december. Det virker stort set umuligt at nå på baggrund af de seneste prognoser.
Til gengæld er sandsynligheden for, at der ligger sne på jorden i dele af landet steget i nattens beregninger af de kommende dages vejr. Og det er her, vi taler om den lokale hvide jul.
Vi skal være tæt på kulden mod nord og øst
Sandsynligheden for en lokal hvid jul i Nordjylland er nu steget til 30 procent, mens man også kan være heldig at få sne i Nordsjælland. Og der er en helt naturlig forklaring på den fordeling. Vi skal nemlig være tæt på Norge eller Sverige for at få sne i den vejrsituation, vi har i øjeblikket.
Derfor falder sandsynligheden også for den hvide jul, når vi bevæger os mod syd og vest i Danmark.
Sandsynligheden for hvid jul er størst i Vendsyssel, og vi skal gerne lidt op i bakkerne. Det kunne være i Tolne Skov og på den Jyske Ås, at julesneen har de bedste muligheder for at lægge sig. Det er nemlig gerne lidt koldere oppe i bakkerne. Sandsynligheden er 30 procent for en hvid juleaften her, og man kunne også få sne stedvis i det østlige Himmerland og ned mod Randers.
I Nordsjælland er sandsynligheden også forøget. Her handler det især om at være tæt på Sverige, så der er tale om området tæt på Helsingør. Er man nordøst for en linje fra Gilleleje til Hørsholm, er sandsynligheden for, at der ligger sne juleaften 20 procent.
En julekamp mellem kulde og varme
Den julesne vi ser i prognoserne, falder den 23. i løbet af eftermiddagen og aftenen. Et mindre lavtryk trækker ned over landet fra nordvest, og en front fra Nordjylland til Nordsjælland adskiller kold luft over Norge og Sverige fra mildere luft over det sydlige Danmark.
Fronten ser ud til at give nedbør fra det nordlige Jylland og ud over Kattegat til det nordlige Sjælland. Her kunne det meget vel være koldt nok til, at nedbøren falder som sne, og det er den sne, som kan overleve frem til juleaften.
Syd for fronten kan der falde byger hist og her, men der vil i langt overvejende grad være tale om regnbyger.
Håbet om den hvide jul lever således stadig, men man må indstille sig på, at det kun er i dele af landet, at det lille vejrmæssige julemirakel kan ske. Og man skal samtidig huske på, at prognoser i sagens natur altid er usikre – især når vi taler sne i Danmark. Vi ligger næsten altid lige på grænsen mellem sne og regn.
Små ændringer kan derfor give store forskelle i vejret hos os, mens man i Norge og Sverige ofte er langt sikrere på, om det bliver hvidt eller vådt.
HVID JUL SIDEN 1900
År med landsdækkende hvid jul i Danmark - siden år 1900
- 2010
- 2009
- 1995
- 1981
- 1969
- 1956
- 1938
- 1923
- 1915