Sådan forbereder du dig på stormen Otto
Foto: Privatfoto
Træ væltet ned over trampolin efter en storm i september 2021.
Beredskaberne råder nu alle borgere til at tage nogle forholdsregler, inden stormen rammer i morgen.
Stormen Otto har potentiale til at blive den kraftigste, der har ramt Danmark i flere år, viser adskillige prognoser.
Ifølge TV 2 VEJR rammer stormen den jyske vestkyst fredag tidligt om eftermiddagen, og især i Nordjylland bliver stormen meget kraftig. Her kan middelvinden nå stærk storm, der er vindstyrken lige under orkan, mens vindstødene selv over land når orkanstyrke.
Stormen breder sig i eftermiddagens og aftenens løb til en større del af landet, og stormen kulminerer i de østlige dele af landet sent fredag aften.
Derfor kan det være en god idé at investere lidt tid i at forberede sig, lyder opfordringen fra Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef for Danske Beredskaber.
Råd fra Bjarne Nigaard
Tjek at alle døre og vinduer er helt lukkede, det gælder også i skure, havestuer og drivhuse.
Fjern eller fastgør løse genstande i haven som havemøbler, markiser og trampoliner.
Hvis man har større løse grene i haven, er det også en god idé at fjerne disse, da de i stormvejr kan beskadige vinduer.
Derudover råder Bjane Nigaard danskerne til at tage et kig på taget og fastgøre løse tagplader og tagsten.
Særlige råd til lave og kystnære områder
For de, der bor lavt og i kystnære områder, særligt mod nordvestvendte kyster, råder beredskabet at gøre huse klar til eventuelle oversvømmelser.
- Det kan man for eksempel gøre ved at afblænde ventilationshuller i ydervægge og andre udsatte åbninger, have sandsække parat, flytte dyrebare ejendele til plastbokse og flytte dem væk fra kælderen og lukke for eventuelt opstigende kloakvand, forklarer Bjarne Nigaard.
Beredskabet oplyser, at man er velkomne til at kontakte det lokale beredskab, hvis man har behov for sandsække.
- Det kan vise sig ikke at være nødvendigt – men for en sikkerheds skyld er det en god idé at have forberedt sig, siger Bjarne Nigaard.
Selv om man umiddelbart ikke tænker sig selv i farezonen, er det alligevel en god idé at gøre sig klar. Derfor har beredskaberne også fire råd til alle danskere.
Beredskabets fire råd til alle danskere
Følg med i meldinger fra myndigheder – hold øje med vejrudsigten og tjek løbende myndighedernes udmeldinger i pressen, på hjemmesider, via apps og sociale medier.
Pas på, hvis du skal udenfor – hvis myndighederne fraråder unødig færdsel udendørs, bør du rette dig efter dette.
Lad telefonen op på forhånd, for storm kan medføre strømsvigt – hav gerne en opladet powerbank ved hånden, så du kan klare dig et stykke tid uden adgang til strøm.
Hjælp dine naboer med at stormsikre – giv en hjælpende hånd til de naboer, der ikke er hjemme eller har svært ved at stormsikre selv.