Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sådan bliver vejret på Kristi himmelfartsdag

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Frosten er vendt tilbage.

Endnu en af forårets små miniferier har taget sin begyndelse, og for mange betyder det, at man kan bruge lidt ektra tid under den varme dyne.

Bevæger man sig udenfor, vil man til gengæld opleve den diamentrale modsætning til en lun seng.

Det er nemlig en ganske kølig morgenstund derude, hvor temperaturen mange steder ligger mellem 2 og 7 grader.

Helt lokalt er der endda blevet registreret let frost med minus 0,3 grader i Brandelev ved Næstved.

I løbet af dagen forventes temperaturen at stige til tocifrede varmegrader op til omkring 16 grader, når det bliver varmest.

Mest sol i Nordjylland

Fra dagens begyndelse hænger der en del skyer over det ganske land.

Øst for Lillebælt er det imidlertid et tyndt skydække, hvor solen sagtens kan skinne igennem, mens det opleves mere som overskyet i Jylland.

Som dagen skrider frem, bliver der efterhånden bedre plads til solen. Særligt i Nordjylland og i de østlige egne af landet er der udsigt til en del sol i eftermiddagstimerne.

Derimod bliver det med flere skyer på himlen fra Midtjylland ned over Vestfyn og Sydjylland. Her kan der endda helt lokalt falde en let regnbyge.

Temperaturen topper generelt med 13 til 16 grader – langs kysterne dog noget køligere.

Vinden er svag til jævn fra vestlig retning. Dermed er der mange, som får rig mulighed for at nyde dagens solskinsvejr.

Igen risiko for frost

I aften klarer det efterhånden op i hele landet, mens vinden lægger sig yderligere.

Dermed er der altså igen risiko for let frost den kommende nat.

Der er udsigt til klart i det meste af landet i aften. Med de rolige vindforhold giver det risiko for let nattefrost. Foto: TV 2 Vejret

Foto: Nanna Jørgensen, TV MIDTVEST

Undersøgelserne er foretaget fra 2020 til 2024, og de viser, at mikroplastforureningen er hobet op i fjordens sedimenter.

- Limfjorden er blevet en losseplads for ophobet mikroplast, som er en alvorlig forureningskilde, der truer både dyreliv og menneskers sundhed. Det er derfor nødvendigt med yderligere forskning og handling for at afbøde disse skader.

Sådan markant er meldingen fra forskningsleder og professor Jes Vollertsen fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet.

Forskere fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet (AAU) har nemlig fundet høje niveauer af mikroplast i Limfjorden.

Langsigtede konsekvenser

Der er ifølge forskerne især fundet store mængder mikroplastforurening i nærheden af Aalborg og de steder, hvor der er udløb fra spildevandsanlæg.

Forureningen kan have langsigtede konsekvenser for både havmiljøer og de mennesker, der er afhængige af dem til føde og indkomst. Det nye fund i Limfjorden er derfor bekymrende ifølge Jes Vollertsen.

- Hvis vi ikke forstår omfanget af forurening med mikroplast, kan vi ikke vurdere de potentielle risici, der er for natur og mennesker. Den nye viden om mikroplast i Limfjorden er derfor afgørende for, at vi kan træffe de rigtige beslutninger om, hvor vi skal sætte ind, og hvordan vi skal løse problemet, konstaterer han.

Musling på menuen kan betyde mikroplast i kroppen

Undersøgelserne er foretaget fra 2020 til 2024, og de viser, at mikroplastforureningen er hobet op i fjordens sedimenter. Sedimenter er partikler aflejret på bunden af fjorden, og de kan bestå af en række forskellige materialer som for eksempel mineraler, organisk materiale og rester af marine organismer.

Dyr og organismer, der lever her, risikerer at blive ramt af kemisk forurening, fysiske skader og underernæring, hvis de indtager mikroplast. Mennesker kan blive eksponeret for mikroplast gennem fødevarer som for eksempel muslinger og via drikkevand, hvilket kan føre til sundhedsproblemer, som forskningen endnu ikke kender de fulde konsekvenser af.

- Vi har med vores tekniske udstyr fundet partikler, der er mindre end diameteren på et menneskehår. Denne detaljegrad er afgørende, fordi forskellige plasttyper har unikke kemiske sammensætninger, som påvirker forskelligt både miljømæssigt og sundhedsmæssigt, understreger Jes Vollertsen.

Set i lyset af den store mængde mikroplast i Limfjorden mener forskerne fra AAU, at mikroplastforureningen kræver øget opmærksomhed og handling for at beskytte både økosystemer og folkesundhed.


Nordjyde modtager ærespris: - Jeg var helt mundlam

Foto: Kim Matthai Leland

Helle Jørgensen har været i Stubhuset siden 2011.

- Jeg var helt mundlam og meget overvældet. Jeg havde overhovedet ikke set det komme, så jeg kunne heller ikke hive takketalen frem og sige noget klogt, siger Helle Jørgensen med en grin.

Til dagligt er hun musikchef på Stubhuset i Støvring, og det er hendes arbejde her, som fredag blev anerkendt til Dansk Livs efterårsseminar.

Her modtog Helle Jørgensen nemlig Dansk Lives Ærespris, Årets Gunnar, som gives til personer, der gennem mange år har gjort en særlig indsats som arrangører i musiklivet.

- Jeg synes jo, det er de helt store, der får den pris, så jeg slet ikke troet, at jeg ville få den, konstaterer hun.

- Det er en stor anerkendelse og en kæmpe ære at få den pris. Der er så mange, der gør et kæmpe arbejde, som havde fortjent den lige så meget som mig, tilføjer hun.

Det sagde man om Helle

I forbindelse med overrækkelse af prisen har Dansk Lives bestyrelse sagt følgende om Hende:

“Helle er personificeringen af Stubhuset. Hun har med stor vedholdenhed og passion formået at positionere Stubhuset som et sted både musikere og publikum nyder at besøge. Hvis det ikke var for ildsjæle som hende, ville Danmark være et kedeligere sted at leve. Helle har skabt et hjem for musikken i Stubhuset, og hendes arbejde er uvurderligt.”

Er rørt over kærligheden

Hun kom først hjem til Nordjylland sent lørdag aften, derfor har hun endnu ikke kunnet vise prisen frem, men det skal hun nok gå gjort i den kommende uge.

- Jeg glæder mig til at vise den til baglandet. Prisen er også et symbol på, hvad et fællesskab kan løfte, og hvilken betydning det kan have, at man står sammen om at få live musikken ud. Den er til hele Stubhuset, og ikke kun mig, pointerer hun.

Det seneste døgn er det også strømmet ind med lykønskninger og kærlighed.

- Det rør mig faktisk. Der var også at en af vores frivillige, der lavede et opslag i den lokale Facebookgruppe, hvor der stod; "Vores Helle Jørgensen". Prisen gør de frivillige stolt, og det er jeg meget rørt over – det er fantastisk, påpeger hun.

Kulturoplevelser til alle

Helle Jørgensen har været i Stubhuset siden 2011. Inden da har hun blandt andet arbejde hos Aalborg Kongres og Kulturcenter.

- Vi forsøger at have et bredt program, så der er noget for alle. Alle skal have mulighed for at komme en til to gange om året og få en kulturel oplevelse, forklarer hun.

Et andet mål for Helle Jørgensen og Stubhuset er desuden at nå længere ud end byen.

- Halvdelen af vores gæster har postnummer 9530 Støvring, mens den anden halvdel har andet postnummer, så vi formår at hente folk udefra, forklarer hun.

Derudover går hun og Stubhuset også meget op i, at børn og unge får en kulturel oplevelse en gang om året. Derfor inviterer man skolerne gratis til arrangement en gang om året.

- Så får alle en oplevelse, og så er der ikke nogen, der ikke kommer afsted. Så får de en fælles kulturel oplevelse, hvor der ikke er forskel. Det er jo lige meget, om du er god til matematik eller ej her, forklarer Helle Jørgensen.


Dorthe blev dagens redningskvinde: Fandt efterlyst kvinde på morgenturen

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Kvinden blev fundet søndag morgen i god behold.

Dorthe Sadolin vågnede natten til lørdag, da en helikopter fløj rundt over byen.

- Derefter så jeg opslaget, hvor de efterlyste hende, og så sov man ikke så godt efter, konstaterer hun.

Lørdag aften meddelte Nordjyllands Politi, at man efterlyste en 68 år fra Ny Skovsgård ved Brovst, der havde forladt sin bopæl omkring klokken 18.

Kunne ikke bare sidde hjemme

Politiet ledte efter hende hele natten med hundepatruljer, drone og helikopter fra Forsvaret.

- Jeg havde ikke lyst til at gå rundt om natten, og når helikopteren var ude, så tænkte og håbede jeg, at de fandt hende, forklarer Dorthe Sadolin.

Det var dog ikke lykkedes politiet at finde hende i løbet af natten, og derfor var kvinden fortsat efterlyst tidligt søndag morgen. 

- Jeg skulle have ro i sjælen, så jeg gik ud for at lede. Jeg kunne ikke bare sidde inde og vente, pointerer hun.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Stod pludselig i eget hjem

Omkring klokken 7.20 lykkedes det faktisk Dorthe Sadolin at finde den forsvundne kvinde.

- Jeg gik forbi, og kunne se, at der var lys i hendes hus, så jeg fik fat i en forbipasserende og spurgte ham, om vi ikke kunne gå hen og banke på sammen, forklarer hun.

Da de to gik hen til huset, så Dorth Sadolin pludselig kvinden gennem ruden.

- Hun åbnede og bød os ind, og hun blev noget forvirret, da vi spurgte, hvordan hun havde det, forklarer Dorthe Sadolin.

De fik fat i politiet, som indstillede eftersøgningen.

- Hun havde været ved en ven i løbet af natten, og var kommet tilbage til morgen, forklarer vagtchef ved Nordjyllands Politi Ole Buus.

- Det var dejligt at finde hende. Det var skønt, understreger Dorthe Sadolin.

En eftersøgning som denne er ifølge Dorthe Sadolin, en man lægger mærke til i en lokal by som Brovst.

- Man er opmærksom på at gøre noget, når en fra lokalsamfundet forsvinder. Mange kender jo hinanden, afslutter hun.


Fik ikke notat om havne-problemer: - Jeg er skuffet

Et fortroligt notat udarbejdet af Frederikshavn Kommune i januar 2022 beskriver de alvorlige økonomiske problemer på Frederikshavn Havn, men kun en få politikere i byrådet har set notatet.

Jens Nygaard Johansen er byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune for Danmarksdemokraterne, og han er en af de politikere, som først nu får kendskab til, at Frederikshavn Kommune allerede i januar 2022 selv udarbejdede notatet på fire sider om havnens skrøbelige økonomi.

- Jeg er skuffet og overrasket over, at vi ikke har fået det i hænderne, siger Jens Nygaard Johansen.

Fredag kunne vi på TV2 Nord afsløre, at Frederikshavn Kommune siden januar 2022 har kendt til de alvorlige økonomiske problemer på Frederikshavn Havn.

- Det er vigtig information. Jeg stiller mig selv det spørgsmål, hvorfor har man ikke reageret noget før, for det viser jo tydeligt, at der er noget galt nede på havnen, siger Jens Nygaard Johansen.

Notatet er udarbejdet af kommunens økonomichef, og det fremgår, at likviditeten og dermed havnens evne til at betale sine regninger er så lav, at man ikke i 2022 kan klare sin gældsforpligtigelser.

Økonomien var allerede dårlig i 2018

Det konkluderes også at driften ikke hænger sammen og ikke har gjort det siden 2018. Havnen tjener ganske enkelt ikke penge nok til at betale renter og afdrag på gælden, som på dette tidspunkt er omkring 1,5 milliarder kroner.

TV2 Nord har været i kontakt med flere byrådsmedlemmer, som ikke sidder i kommunens økonomiudvalg, og alle svarer, at de ikke har haft kendskab til notatet. En af dem er Venstres gruppeformand, Jan Bjeldbak.

- Der er så mange ting, som vi ikke hører om. Det gør mig vred og ked af det, at vi i byrådet har siddet og truffet beslutninger, som er baseret på et meget lille uddrag af det, som vi burde vide. Vi har siddet og potentielt truffet forkerte beslutninger, fordi vi ikke har haft de her oplysninger. Det gør mig vred og ked af det, for det påvirker jo folk, siger Jan Bjeldbak.

Undrer sig: Hvorfor gjorde de ikke noget

Det var borgmester Birgit S. Hansen (S), som i onsdag på et borgermøde om Frederikshavn Havn fortalte offentligheden om, at kommunen allerede i januar 2022 havde fået udarbejdet notatet om havnens økonomiske situation, og at man dermed mere end to år før, at havnen endte i kommunekassen, var bekendte med at økonomien var skrøbelig.

- Det er det, som undrer allermest, er hvorfor gør de ikke noget. De har alle tal og informationer, men hvorfor gør de ikke noget, og da det begynder at køre skævt, så er det pludselig alle andre skyld, siger Jan Bjeldbak.

Det tidligere socialdemokratiske medlem af økonomiudvalget Kurt Kirkedal Jensen forklarede fredag til TV2 Nord, at han ud fra notatet anså havnens situation som alarmerende.

Jens Nygaard Johansen har været med til at træffe en række beslutning om Frederikshavn Havn. Dem står han stadig ved, men han mener, at burde have været orienteret om notatet.

- Det burde have været sendt ud til gruppeformændene, siger han.

Borgmester Birgit S. Hansen har søndag eftermiddag indkaldt alle gruppeformændene i byrådet til mødet om notatet fra 2022.


Særligt en ting overraskede Gerlach om Rosendahl, da de slog sig sammen

Dorthe Gerlach og Pernille Rosendahl har fundet sammen i et nyt, musikalsk fællesskab. Du kan høre dem spille sammen til Årets Nordjyde.

De er måske nok et nyt makkerpar i dansk musik, men kemien mellem dem virker mest af alt, som om de har arbejdet sammen i årtier.

Det er de to sangerinder Dorthe Gerlach og Pernille Rosendahl, vi taler om.

Normalt rejser de landet rundt om solister, men i år har de fundet sammen og rejst på turné rundt i Danmark sammen.

- Det har været virkelig dejligt at finde et arbejdsfællesskab med en anden kvinde. Vi er jo vant til at skulle bære scenen alene, når vi går op på den. At dele spotlyset med en kær kollega, det har bare været mega skægt. Vi vidste jo egentlig ikke rigtigt, om det ville fungere. Men det har bare vist sig, at en plus en er blevet til tre, siger Pernille Rosendahl om samarbejdet.

IKEA-poser og tårer i stride strømme

På spørgsmålet om, hvad der har overrasket de to mest i forbindelse med deres nye samarbejde, så bryder de to ud i stor latter ved Dorthe Gerlachs svar.

- Jeg havde troet, Pernille ville komme med et trolleysæt af sådan nogle super smukke Karen Blixen-agtige kufferter. Men hun bærer alle sine ting i IKEA-poser. Det er jo faktisk posedamen, vi sidder ved siden af. Men jeg kan godt se det. Som hun siger: “Du kan hurtigt finde det, du skal bruge,” forklarer Dorthe Gerlach.

Dorthe Gerlach og Pernille Rosendahl bryder ud i latter, da de fortæller om deres fælles oplevelser på deres nyligt overståede sommerturné.

For Pernille Rosendahl er det mere publikums reaktion på deres optræden, der har overrasket.

- Jeg er vant til, at folk græder meget til mine koncerter. Men det var lige indtil, jeg begyndte at spille sammen med dig, fordi de græder endnu mere, når du synger, og du græder også selv, siger Pernille Rosendahl.

Søndag kan du hører de to spille sammen, når de optræder til Årets Nordjyde 2024. Showet bliver vist på TV2 Nord SALTO, men det er allerede nu tilgængeligt her på www.tv2nord.dk og på TV2 Play.

Se programmet her. Artiklen fortsætter under videoen.

Rødder i Nordjylland

Selv om de først har fundet sammen på scenen nu, så har deres karrierer i musikbranchen mange fælles træk.

De brød begge igennem i 00’erne med deres musik. Pernille Rosendahl med bandet Swan Lee og Dorthe Gerlach med duoen Hush. I det efterfølgende årti udkom de begge med soloalbums. Og så har de begge medvirket i musikprogrammet ”Toppen af Poppen.”

Og så har de begge rødder i Nordjylland. Pernille Rosendahl er født og opvokset i Aalborg. Dorthe Gerlach har sin opvækst i Jerslev øst for Brønderslev.

Dorthe Gerlach og Pernille Rosendahl optræder med flere numre til Årets Nordjyde 2024. Hør deres fortolkning af sangen ”Jeg har lagt mine våben” her.

Dorthe Gerlach nævner særligt landskabet i Nordjylland som noget, der har stor betydning for hende, når hun er hjemme på besøg ved familien. Men der er også andet, hun har taget med sig fra Nordjylland.

- Jeg synes faktisk, at jeg har lært nogle ting i min opvækst i Vendsyssel, som slet ikke er dårlige at tage med ind i popbranchen. Alle folk snakker med alle. Nogle gange kan der være en fordom om, at folk er mere lukkede og ikke så rummelige (I Nordjylland, red.). Det er det stik modsatte. For der er virkelig mange finurlige, skæve, forskellige typer, og der var plads til dem alle sammen, da jeg voksede op, siger Dorthe Gerlach.

Glædes ved at hylde særlige nordjyder

De to sangerinder er da også glade for at vende hjem til Nordjylland for at kunne tage del i showet Årets Nordjyde og på den måde at være med til at hylde nordjyder med store hjerter og særlige talenter.

- Det er noget af det, jeg har allermest respekt for. Folk, der tager et initiativ og bare går ud og gør en forskel. Og det er jo noget af det, der er så skønt ved Danmark, at det kan vi jo faktisk, siger Pernille Rosendahl og fortsætter:

- Og så synes jeg, det er meget nordjysk. Det her med, at man vil hellere gøre end at tale. Og det kan der være en utrolig kraft i, at man går ud og går i gang i stedet for at snakke så meget om det.

Dorthe Gerlach og Pernille Rosendahl slutter deres turne i år med deres optræden til Årets Nordjyde. Men de har allerede besluttet at rejse ud sammen igen i 2025.

- Det har virkelig været den bedste sommer ever, så vi skal så meget gøre det i 2025 også, siger Dorthe Gerlach.

Hør mere musik fra Årets Nordjyde i videoerne nedenfor.