Nordjysk rektor vil stoppe kåring af "frækkeste pige" og "frækkeste nissedreng"
Foto: Ulla Skov/TV 2 Grafik
De seneste par år har der været meldinger fra gymnasier over hele landet om lignende julekalendere, der udstiller elever og deres udseende.
18-årige Sandie Tuure er blandt de piger, der er blevet kåret til "nissepige" af anonyme personer bag julekalenderen. Det tager hun som et kompliment.
Hver dag i december kan elever på Handelsgymnasiet Aalborg åbne en ny låge i to forskellige julekalendere.
Bag lågerne finder de billeder og beskrivelser af henholdsvis dagens "frækkeste pige" og "frækkeste nissedreng".
For mange er det en slags accept, fordi nogen så mener, at man er flottere end andre
Sandie Tuure, elev i 2.g, Handelsgymnasiet Aalborg
- For at varme lidt i juletiden følger vi nu traditionen med en kalender med Turøgades dejligste nissedrenge 2022. Gør dig klar til en hed jul, lyder beskrivelsen af den ene profil, der har mere end 1700 følgere.
- Traditionen tro skal Turøgades frækkeste piger samles i en julekalender, lyder beskrivelsen af den anden, hvor mere end 3000 følger med.
At kalenderne overhovedet eksisterer ærgrer skolens rektor, Charlotte Koldsø.
- Jeg synes ikke om det. Det er forkert. Og det er også på mit køns vegne, jeg siger det. Det kan godt være, at det er en tradition, men jeg synes ikke, tiden er til det, og nu skal vi reagere på det, siger hun til TV 2.
Rektoren vil nu sætte alt ind for at finde dem, der står bag kalenderen, med henblik på at få den lukket.
Kalder det et "selvtillidsboost"
Kalenderne ligger på lukkede profiler på Instagram, som TV 2 har fået adgang til.
Bag en af lågerne i kalenderen for "nissepiger" er der et billede af 18-årige Sandie Tuure, der går i 2.g på Handelsgymnasiet Aalborg. Og selvom skolens rektor ønsker den lukket, så er handelsskoleeleven glad for at være med i kalenderen.
- Kalenderne har altid været der, og jeg har altid syntes, det var sjovt. En af mine veninder havde sendt mit navn til profilen, fordi hun vidste, at jeg ikke ville have noget imod det, og så skrev de til mig og spurgte, om jeg ville være dagens låge, siger Sandie Tuure til TV 2.
Hun tog kåringen til "nissepige" som et kompliment, siger hun.
- Hvis man er sky, er det nok ikke så fedt, men for mange er det en slags accept, fordi nogen så mener, at man er flottere end andre. Det er nok et selvtillidsboost for mange, at der er nogen, der mener, at man er en flot pige. Det var det på en måde også for mig.
Sandie Tuure ved ikke, hvem der står bag profilerne, men hun formoder, at det er elever på skolen, siger hun.
Trods kritikken: - Der er ikke noget galt i det
De sidste par år har der været meldinger fra skoler over hele landet om julekalendere, der udstiller elever og deres udseende.
Lørdag måtte rektoren fra Horsens Gymnasium anmode elever på skolen om at slette en lignende julekalender fra Instagram, og i september kom det frem, at fem elever fra Munkensdam Gymnasium havde ranglistet nye 1. g-elevers udseende og offentliggjort listen.
Jeg kan godt se, at det ikke er særlig fedt for de andre, der ikke bliver lagt op, og som føler sig udenfor
Sandie Tuure, elev i 2.g, Handelsgymnasiet Aalborg
Selvom kritikere mener, at julekalendere og ranglister af gymnasieelever er sexistisk og udtryk for en usund kultur, synes Sandie Tuure ikke, at der er noget galt i, at eleverne på Handelsgymnasiet Aalborg har deres egne julekalendere:
Kan du forstå dem, der mener, at julekalenderne er sexistiske?
- Drengene har også en, og et andet gymnasium i Aalborg har også begge dele. Så jeg kan ikke se, hvordan det skulle være sexistisk, siger Sandie Tuure.
Tænker du over, om det har en dårlig betydning for det sociale på skolen, når det kun er få, der bliver kåret?
- Jeg tror helt klart, at der er nogen, der gerne vil, som ikke bliver spurgt, og der kan jeg godt se, at det kan gøre lidt ondt, fordi man måske føler sig fravalgt.
Hvad siger du til, at rektoren på din skole, mener, at julekalenderne skal lukkes?
- Jeg føler ikke, at den skal lukkes, når folk selv har givet lov til at blive lagt op. Jeg kan godt se, at det ikke er særlig fedt for de andre, der ikke bliver lagt op, og som føler sig udenfor. Men jeg ved ikke, om det vil ændre noget at lukke dem. De blev lukket sidste år, og nu er de her igen.
Svært at stoppe
Rektor Charlotte Koldsø siger til TV 2, at der ganske rigtigt har været lignende julekalendere før. I år havde skolen dog forsøgt at komme eleverne i forkøbet ved at holde en morgensamling, der handlede om sagen fra Munkensdam Gymnasium, og det ærgrer Charlotte Koldsø, at det ikke har været nok.
De skal lukke den kalender
Charlotte Koldsø, rektor, Handelsgymnasiet Aalborg
- Det er svært at få sat en kæp i hjulet på det - selvom jeg synes, at vi forsøger - især når det er lukkede grupper, vi ikke har adgang til, og som vi kun finder ad omveje. Det er en hårfin balance, hvor meget vi som skole skal blande os, men det kan få konsekvenser for de elever, der går her.
- Selvom man tænker det som noget uskyldigt, så kan der blive skrevet kommentarer, som gør en ked af det, og det kan udvikle sig fra noget, der var sjovt, til noget, der slet ikke er sjovt. Jeg synes bare ikke, at man skal gøre det, siger Charlotte Koldsø.
Rektoren har ét klart budskab til eleverne på Aalborg Handelsgymnasium:
- De skal lukke den kalender. Vi forsøger at sige til vores elever, at vi kan altid gå i dialog, og de må gerne komme ned og snakke med ledelsen.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra personerne bag "nissepige"-profilen. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.