Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mens systemet kendte til lovproblemer: Statsministeren ringede selv og bad os fortsætte aflivninger, siger minkformand

Foto: TV 2 / Grafik

Lørdag den 7. november fik minkavlerformand Tage Pedersen et opkald fra landets øverste chef, statsminister Mette Frederiksen (S). Tage Pedersen fortæller nu om indholdet af samtalen.

To opsigtsvækkende telefonsamtaler kaster nyt lys over, hvad der skete i dagene efter historisk mink-pressemøde. Alvorlig udvikling, siger ekspert.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og forhenværende departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard bliver nu ifølge eksperter viklet dybere ind i minkskandalen.

Mens departementschefen og flere andre i regeringens embedsværk vidste, at der var problemer med loven i forhold til at kræve alle mink aflivet, ringede statsministeren direkte til formanden for landets minkavlere og slog fast, at alle mink skal aflives.

Det står formanden for Dansk Pelsdyravlerforening, Tage Pedersen, frem og fortæller til TV 2.

- Mette Frederiksen ringer og siger, at regeringen står helt fast på, at alle mink skal aflives. Der er ikke nogen vej tilbage, fortæller Tage Pedersen.

Opkaldet fandt sted lørdag 7. november. Inden samtalen med statsministeren havde Tage Pedersen ringet til departementschef Henrik Studsgaard fra Fødevareministeriet og bedt om et klart svar på, om aflivningerne skulle fortsætte eller ej. Ifølge Tage Pedersen var det den samtale, der resulterede i, at Mette Frederiksen efterfølgende ringede ham op.

På det tidspunkt havde departementschefen vidst i flere dage, at der var problemer med lovgrundlaget, viser regeringens egen redegørelse over forløbet.

De nye oplysninger er problematiske for både statsministeren og departementschefen, vurderer professor i forfatningsret Frederik Waage fra Syddansk Universitet.

- Det er en meget alvorlig udvikling i sagen. Det bringer statsministeren lige ind i kernen af problemet, fordi hun helt ekstraordinært går ind og overtager sagen og ringer til minkavlerformanden. Der overtager hun ansvaret for det her, siger Frederik Waage.

- Og det belaster departementschefen yderligere, fordi han sidder med kendskab til problematikken uden at stoppe det, siger han.

Samtalen med departementschefen

Telefonsamtalerne fandt sted tre dage efter det historiske pressemøde, hvor regeringen havde beordret alle landets mink aflivet.

I dagene efter pressemødet kom minkavlerne i tvivl om, hvorvidt de skulle fortsætte med at aflive deres dyr eller ej, fordi eksperter havde sået tvivl om regeringens beslutning i medierne. Særligt udenlandske eksperter var langtfra lige så bekymrede over fundet af den nye virusmutation, cluster 5, som den danske regering.

- Det får mange avlere til at ringe til mig og spørge, hvad pokker vi er i gang med, og om jeg nu er sikker på, at vi ikke skal stoppe. Jeg kan jo ikke svare på det. Det er kun myndighederne, der kan svare på det, siger Tage Pedersen.

Derfor ringede Tage Pedersen lørdag 7. november om morgenen til Henrik Studsgaard, der på det tidspunkt var departementschef i Fødevareministeriet og i dag er departementschef i Miljøministeriet.

- Jeg ringer til ham og siger, at vi har et stort problem. Avlerne er simpelthen i tvivl, om det er det rigtige, vi gør, så det skal vi have afklaret med den øverste ledelse. Det lover han at tage fat i hurtigt, siger Tage Pedersen.

Ifølge Tage Pedersen gav departementschefen efterfølgende besked om, at statsministeren ville ringe ham op.

Statsministeren ringede med klar besked

Statsministeren ringede Tage Pedersen op lørdag 7. november om formiddagen, og de havde en længere diskussion om sagen, fortæller han.

- Jeg sagde til hende: Jeg ser to muligheder. Nummer et er, at vi stopper aflivningerne nu og får undersøgt, om det er det rigtige, vi gør. Nummer to er, at vi fortsætter, hvis hun er sikker på, at det er det rigtige, og hvis hun kunne gå ud at sige det klart. Ellers ville vi ikke fortsætte, fortæller han.

- Det svarede hun helt klart på: Der er ikke noget at gøre. Mink skal fjernes fra Danmark af hensyn til folkesundheden. Det står hun bag, og sådan er det, refererer Tage Pedersen.

Ingen nævnte lovproblemer

Under telefonsamtalerne lørdag 7. november sagde hverken departementschefen eller statsministeren, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink, eller at der var tvivl om lovgrundlaget, og ingen af dem forsøgte at bremse aflivningerne, fortæller Tage Pedersen.

- Nej, jeg hører første gang om manglende lovhjemmel om søndagen 8. november, siger Tage Pedersen.

På det tidspunkt var der elles udbredt viden i statsapparatet om, at der ikke var lovgrundlag til at kræve alle mink aflivet.

Departementschef Henrik Studsgaard havde selv deltaget i drøftelser om lovgrundlaget allerede onsdag 4. november om aftenen, altså tre dage før samtalen med minkavlerformanden. Det viser regeringens redegørelse over forløbet. Drøftelserne foregik med Fødevarestyrelsen, som vurderede, at der ikke var lovgrundlag til at aflive alle mink.

Efter drøftelserne konkluderede Fødevareministeriet samme aften i en mail til Justitsministeriet, at ministeriet var enig i Fødevarestyrelsens vurdering af, at ”der ikke er hjemmel til aflivning af alle mink”, står der i redegørelsen. Der står videre, at Fødevareministeriet fra torsdag 5. november gik i gang med et udkast til en ny hastelov, der skulle gøre det lovligt at kræve alle mink aflivet.

Statsminister Mette Frederiksen har oplyst, at hun først blev bekendt med, at der manglende lovhjemmel, søndag 8. november - dagen efter samtalen med minkavlerformanden.

Ifølge redegørelsen fik Statsministeriet dog allerede lørdag 7. november besked om, at Fødevareministeriet arbejdede på den nye hastelov, men ministeriet afviser at oplyse, om Statsministeriet var i besiddelse af den viden, inden statsministeren talte med minkavlerformanden.

Minkavlerformanden er vred over, at departementschefen ikke sagde til ham, at der var problemer med lovgrundlaget, og at hverken han eller statsministeren bremsede aflivningerne.

- Jeg har ikke ord for det. Det er voldsomt kritisabelt. Måske skulle han ikke selv sige det til mig, men han skal da sige det til nogen, der skal stoppe det, siger Tage Pedersen.

TV 2 har forsøgt at få svar på, om Henrik Studsgaard informerede Statsministeriet eller statsministeren om lovproblemerne, men både Henrik Studsgaard, statsministeren og Statsministeriet afviser at svare på det.

- Grov fejl, hvis departementschef ikke advarede

Det er først og fremmest problematisk, at departementschef Henrik Studsgaard ikke selv oplyste minkavlerformanden om, at der var lovproblemer, og at han ikke forsøgte at bremse aflivningerne, da de talte i telefon. Det vurderer professor Frederik Waage.

Men ifølge professoren åbner oplysningerne om telefonsamtalerne også for nye spørgsmål, som bør undersøges til bunds.

For det første er det centralt at finde ud af, om departementschefen forsøgte at advare statsministeren – eventuelt via Statsministeriet – om lovproblemerne, før hun talte med minkavlerformanden.

- Det er jo helt uholdbart, hvis departementschefen har bragt statsministeren ind i billedet her, og statsministeren ikke har fået at vide, at der mangler lovhjemmel. Det er en meget grov fejl, hvis statsministeren ikke får den oplysning, siger Frederik Waage.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing mener også, at det skal undersøges, om departementschefen forsøgte at orientere statsministeren eller Statsministeriet om lovproblemerne.

- Der er endnu mere, der tyder på, at departementschefen har et problem, fordi han skulle jo have gjort opmærksom på det. Det er meget alvorligt, hvis han ikke gjorde det. Det er en af embedsmændenes vigtigste opgaver at understøtte deres politikere, hvis der er et problem i forhold til lovgrundlaget, siger Sten Bønsing.

Departementschef, statsminister og Statsministeriet afviser at kommentere

TV 2 har forsøgt at få et interview med departementschef Henrik Studsgaard, men han afviser at kommentere sagen og henviser til en redegørelse, der er lavet over forløbet.


TV 2 ville gerne have spurgt, om Henrik Studsgaard orienterede statsministeren og/eller Statsministeriet om lovproblemerne, og hvorfor han ikke oplyste minkavlerformanden om lovproblemerne eller forsøgte at bremse aflivningerne, når han kendte til lovproblemerne.


Statsminister Mette Frederiksen afviser også at stille op til interview eller kommentere sagen, og Statsministeriet afviser at svare på faktuelle spørgsmål. 


TV 2 har forsøgt at få svar på, om Henrik Studsgaard orienterede Statsministeriet og/eller statsministeren om lovproblemerne, og om Statsministeriet og/eller statsministeren kendte til den manglende lovhjemmel, eller at der var tvivl om lovgrundlaget, da Mette Frederiksen talte med minkavlerformanden.


Statsministeriet ”henviser til redegørelsen og har ikke yderligere at tilføje”.

Ekspert: Statsminister har problem

For det andet er det centralt at få svar på, om statsministeren vidste, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink eller tvivl om lovgrundlaget, da hun talte med minkavlerformanden, påpeger Frederik Waage.

- Statsministeren skal forklare, om hun virkelig ikke har fået at vide, at der mangler lovhjemmel, på det her tidspunkt. At hun selv taler med en brancheorganisations formand, viser jo, hvor tæt hun er på det her forløb, siger Frederik Waage.

Men selv hvis statsministeren ikke blev oplyst om lovproblemerne inden samtalen, har hun et problem, vurderer Frederik Waage.

- Det kan sagtens være, at hun er blevet fejlrådgivet, som nogle mener, at Mogens Jensen (forhenværende fødevareminister, red.) også blev. Men når statsministeren selv påtager sig rollen og ringer til minkavlerformanden i en situation, hvor han spørger lige netop til, om de skal stoppe aflivningerne, bringer det hende meget tæt på. Det bringer hende i en position, som er lige så svær at forklare, som det var for Mogens Jensen, der er gået af som minister, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen (S), Statsministeriet og departementschef Henrik Studsgaard afviser at stille op til interview om sagen.


Det danske kvindelandshold i håndbold besejrede her til aften Holland.

Alt blev afgjort i kampens døende minutter, da Aalborg Håndbold onsdag besejrede TMS Ringsted med 35-32.

 Nogle hurtige og hasarderede beslutninger resulterede i, at gæsterne fra TMS Ringsted fik bragt sig hurtigt i front. 

 Aalborg-spillerne fik dog hurtigt indhentet dem igen, og efterfølgende bragt sig foran. 

Men flere uskarpe afleveringer og dårlige beslutninger fik gæsterne i hælene af hjemmeholdet igen.

Selvom hjemmeholdet førte med tre mål ved pausen, så fik gæsterne hurtigt spillet sig tilbage og indhentede igen aalborgenserne. 

Generelt var det et uskarp Aalborg håndbold-hold, der var mødt op onsdag aften. Heldigvis for hjemmeholdet tog målmand Niklas Landin en for holdet, og stod for flere redninger, der holdt aalborgenserne i front.

Men gæsterne holdt ved, og med 10

Minutter igen, var stillingen 29-29.

Kampens sidste minutter blev spændende. Mens Aalborg Håndbold fortsatte med at lave fejl, formåede gæsterne at presse på, og hele tiden være blot et mål efter. 

Til sidst lykkedes det dog Aalborg håndbold at hive sejren hjem. 

Med onsdagens kneben sejr, lykkedes det Aalborg Håndbold at hive den niende sejr i streg i hus. 

Og det betyder at holdet, med nordjyske Michala Møller, skal spille semifinale mod Frankrig på fredag.


Kan ikke få fat på lægen - udskældt lægehus er igen i problemer

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

Problemet skulle være løst nu. Men lægehuset ønsker ikke at stille op til interview.

- Sådan kan man ikke behandle folk. Det er et helt område, lyder det fra en frustreret Kim Kronborg fra Fjerritselv.

Flere nordjyder sim Kim har i løbet af ugen oplevet problemer, når de har forsøgt at komme igennem Alles lægehus. Over hele landet har det været et problem på grund af en fejl i deres IT-system. Kim Kronborg skulle mandag have taget en blodprøve fordi han har lidt forhøjet blodtryk, for at finde ud af om han kunne få noget andet medicin - men onsdag har han stadig ikke kunnet få en tid.

- Herregud! Det kan jo ikke passe, at man ikke kan få tager en blodprøve eller ikke kan komme til sin læge, bare fordi computeren falder ud. Så må de gøre et eller andet, siger han til TV2 Nord.

Vil væk fra Alles Lægehus

TV2 Nord tog ud til lægehuset i Fjerritslev. Der var patienter derinde, men alt foregik manuelt og ingen ønskede at udtale sig til TV2 Nord.

Alles Lægehus ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til TV2 Nord, at de har oplevet et større IT-nedbrud, som har givet udfordringer i klinikkerne. Og at det nu er løst.

Selvom problemerne er løst, er Kim Kronborg stadig godt træt af Alles lægehus.

- Så snart jeg får en chance, og der kommer nogle læger her i nærheden, og det har jeg hørt, at der bliver udvidet i Løgstør, så flytter jeg. Jeg vil ikke være i noget, der hedder Alles Lægehus mere, siger han.

Region Nordjylland ønskede ikke at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar, at de er opmærksomme på udfordringerne.


Dyrlæge forbander nikotinposer: - Man kan ikke være det bekendt

Foto: Lisbet Christensen

Dyrlæge Hanne Friis Lund forstår ikke at folk spytter nikotinposer ud på gader og fortorve. Det er livsfarligt for hunde at spise dem.

Hanne Friis Lund, der er dyrlæge i Hobro, har oplevet en markant stigning i antallet hunde, der bliver alvorligt forgiftet af nikotinposer, der er spyttet ud på gaden.

En hundeejer ringer akut til dyrlægen. Hunden er er syg, og ejeren frygter, at den har spist en nikotinpose, da den blev luftet.

Det type desperate opkald får de nordjyske dyrlæger flere og flere af.

- Nogle gange så kommer de jo tidligt, hvor ejeren har set dem spise noget, og der har de jo heldigvis ikke nået at blive syge endnu, og så skynder vi os og giver dem noget at kaste op på og holde øje med dem. Andre gange, så kommer de ind, hvor de er virkelig dårlige, hvor hundene er bevidstløse. Så skal vi lave akut livreddende førstehjælp, siger Hanne Friis Lund, der chefdyrlæge hos AniCura Danmark og dyrlæge i Hobro.

En rapport, som DTU Sustain har udarbejdet for Miljøstyrelsen, anslår, at 5,3 millioner brugte nikotinposer hvert år ender i naturen. En del af dem bliver spist af hunde, og ifølge dyrlægen får det nogen gange fatale konsekvenser.

Hun har oplevet at hunde er døde af nikotinforgiftning.

- Det er jo enormt alvorligt, fordi indholdet af nikotin er så højt i snusposer. To poser eller måske mindre er nok til at slå en hund på 25 kilo ihjel, forklarer Hanne Friis Lund.

Den nordjyske dyrlæge forstår ganske enkelt ikke, hvorfor folk spytter nikotinposerne ud på gaden. Hun mener det er dybt uansvarligt.

Hvad gør man hvis hunden har spist en nikotinpose:

 -          Hvis man ser det ske, hvis man for eksempel er ude at gå, så skal man til dyrlægen ”med det vons”.

-          Giv gerne hunden noget dåsemad eller leverpostej. Det gør det nemmere for dyrlægen at fremkalde en opkastning, hvis hunden har lidt i maven.

-          Hvis man er meget langt fra en dyrlæge så kan tage en skefuld salt og give hunden det på tungen, helt nede ved tungeroden. Det fremkalder faktisk også opkast, men kan man det er bedre at tage til en dyrlæge.

-          Hvis man ikke ved, om den har spist nikotin, men den bliver dårlig opkast, virker desorienteret, måske falder den om, måske kan man se, at den trækker vejret hurtigt og savler, så synes jeg også, at man skal kontakte en dyrlæge med den samme.

Kilde: Chefdyrlæge, AniCura Danmark

- Man kan ikke være det bekendt, fordi man risikerer jo at skade andre folks dyr, og man risikerer jo øvrigt også at skade vilde dyr. Det kan også være ræve og måske pindsvin. Katte ser vi ikke rigtigt spise det.

Bestemte hunde spiser poserne

Et borgerforslag, der vil forbyde salg, køb og distribution af nikotinposer i Danmark, har fået over 50.000 underskrifter. Dermed skal det nu behandles i Folketinget.

Dyrlægen støtter forslaget, selvom hun ikke har ret meget håb om, at det bliver vedtaget.

Nikotinposer flyder på gader og fortorv.

Man siger, at hunde er menneskets bedste ven, men dyrlægen mener ikke altid, at mennesket er hundens bedste ven. For ifølge Hanne Friis Lund sker det også ofte at hunde bliver forgiftet af hash eller psykedeliske stoffer. Det er noget hundene indtager hjemme hos ejeren.

- De bliver ikke lige så syge af at spise hash som af at spise nikotin, men det kan blive – undskyld udtrykket – meget skæve af det, siger Hanne Friis Lund.

Det er mange forskellige hunde, der havner hos dyrlægen med en nikotinforgiftning, men der er også fællestræk.

- Det er typisk hvalpe og unge hunde, og så ser vi også en del af de her klassiske labradorer, som er den madglade type hun, der spiser det, siger Hobro-dyrlægen.


Morten stoppede som direktør efter et årti - nu har han vilde planer

Foto: Klaus Bo Christensen/Ritzau Scanpix

Han vil nu arbejde med et projekt med dybere mening ifølge ham selv.

Morten Grabowski Kjær virker umiddelbart til at have flere timer i døgnet end de fleste andre. Dog forsikrer han om, at det ikke er tilfældet.

Alligevel formår erhvervsmanden at kaste sig ud i det ene projekt efter det andet.

Seneste projekt var en tur på Robinson-øen, og her var der flere ting, som gik op for den daværende Luksusbaby-direktør.

- Min kone og jeg havde i mange år snakket om, at vi havde værdi i at arbejde sammen. Jeg synes dog ikke, man skal arbejde sammen i 20 år, og jeg havde svært ved at finde den her timing for, hvornår jeg skulle trække mig, forklarer Morten Grabowski Kjær.

- Da jeg kom hjem fra Robinson, fandt jeg ud af, at virksomheden havde klaret sig rigtig godt - ja måske bedre - selvom jeg ikke havde været der.

Der er også nogle, der spørger, hvorfor jeg ikke bare får en mindre rolle i erhvervslivet og nyder livet, men jeg nyder netop livet ved at gøre de her ting

Morten Grabowski Kjær, stifter af Luksusbaby og tidligere direktør

Nyt projekt undervejs

Derfor annoncerede den daværende direktør efterfølgende sit stop som førstemand for børnebrandsvirksomheden Luksusbaby, og påtog sig i stedet en bestyrelsesrolle i virksomheden.

Men efter 10 år i virksomheden, som han og konen stiftede sammen som et hobbyprojekt, var spørgsmålet, hvad erhvervsmanden så skulle.

- Jeg brænder for at hjælpe mennesker, og i Luksusbaby var det en mærkesag for mig at tage udsatte mennesker ind for at hjælpe dem med at finde deres potentiale og rammerne for, at potentialet kunne blomstre, forklarer Morten Grabowski Kjær.

Han er derfor allerede godt i gang med at lave fundamentet for sit nye projekt. Den tidligere Luksusbaby-direktør vil nemlig åbne et bosted for udsatte unge.

- Nu vil jeg have et projekt med en dybere mening. Jeg har et stort netværk indenfor erhverv nu, og jeg har en overbevisning om, at jeg kan finde mange pladser til de unge gennem det netværk, forklarer han.

Morten har tidligere solgt sin hud for at samle ind til udsatte unge. Dengang besøgte TV2 Nord ham, mens han sad i tatovørstolen. Du kan læse eller genlæse den historie herunder:

Vil hjælpe de unge på arbejdsmarkedet

Derfor er planen også, at bostedet skal bære præg af blandt andet iværksætteri, sådan at de unge udsatte kan få hjælp til at finde sin plads på arbejdsmarkedet.

- Dengang jeg var indenfor politiet, mødte jeg mange på den forkerte side eller på kanten med loven, som var kreative, havde store drømme, og som var initiativrige. Jeg sagde nogle gange til dem, at hvis de byttede det ulovlige ud med noget lovligt, ville de tjene mere på den lange bane, erindrer han.

I børnebrandsvirksomheden arbejdede Morten Grabowski Kjær derfor også meget med at tage unge ind, der endnu ikke havde fundet sin plads på arbejdsmarkedet.

- Det er enormt magisk, når man finder den her hylde, hvor de passer ind, selvom de måske er anderledes eller udsatte. Og når man så finder den, så er de her medarbejdere så glade for jobbet og så entusiastiske, at det smitter af på os andre og højner arbejdsmiljøet, pointerer han.

TV2 Nord har tidligere besøgt Morten Grabowski Kjær, da han var ved Luksusbaby, hvor han og lageroperatørelev Trine Dahl Andersen fortalte om, hvordan virksomheden hjalp unge i arbejde. Det kan du se eller gense herunder:

Familiefølelse er nøglen

Når det nye bosted bliver en realitet, så er der flere værdier, som Morten Grabowski Kjær har fokus på.

- I min tid i politiet var jeg mentor for flere unge, og dengang kunne kommunen finde på at spørge, hvad jeg lavede med dem, da det gik godt med mange af dem, og der er et simpelt svar: Jeg inddrog dem i min familie. Jeg gjorde det familiært for dem, forklarer han.

Derfor skal det nye bosted heller ikke føles som et sted, man bliver anbragt.

- Det skal være et sted, jeg har lyst til at være og bo med mine børn, og derfor skal der også bruges lang tid på at bygge fundamentet, finde det rigtige team og alt det andet. Det er svært, men det skal det også være for, at det kan blive godt, konstaterer han.

Det er enormt magisk, når man finder den her hylde, hvor de passer ind, selvom de måske er anderledes eller udsatte

Morten Grabowski Kjær

Hvor, hvornår og hvordan?

Men selvom processen kan være lang, og der stadig er flere detaljer, som ikke helt er på plads, så er erhvervsmanden altså ikke en, der sover i timen. Derfor håber han også på, at det nye bosted kan åbne allerede i det nye år.

- En drøm vil være at åbne efter sommeren 2025, så der håber jeg, det er i drift. Det er i hvert i fald min målsætning, forklarer han.

Hvor det nye bosted skal ligge, er dog endnu ikke bestemt.

- Jeg bor selv i Frejlev, og jeg har altid haft det sådan, at det ikke skal være længere væk end en radius af 50 kilometer fra os, så man altid kan køre derhen, uden man tænker, at det ikke kan betale sig, forklarer han.

Han fortæller desuden, at han allerede har modtaget flere ansøgninger fra folk, der gerne vil arbejde på bostedet, selvom det endnu ikke eksisterer.

Morten Grabowski Kjær og konen Ann-Louise Aasted stiftede sammen Luksusbaby.

Stadig at finde i erhvervslivet

Men selvom Morten Grabowski Kjær nu har kastet sig over et nyt omfattende projekt, så er det altså ikke ensbetydende med, at han ikke vil være at finde i erhvervslivet mere.

- Samtidig har jeg tænkt at finde et par mindre bestyrelsesrolle i erhvervslivet for at holde mig skarp på e-handel. Jeg har haft fingeren på pulsen de seneste 10 år, og det vil jeg gerne bibeholde. Så jeg har rakt ud til Business Aalborg og Business Rebild og spurgt efter en mindre rolle i de huse, så jeg kan bringe det med i bostedet, forklarer han.

Har du flere timer i døgnet end os andre?

- Nej, det har jeg dog ikke, giner han.

- Der er også nogle, der spørger, hvorfor jeg ikke bare får en mindre rolle i erhvervslivet og nyder livet, men jeg nyder netop livet ved at gøre de her ting. Det skaber værdi for mig, og det svarer til en hobby, da virksomhed bliver min hobby, tilføjer han.


Turisme: Overnatninger i oktober redder en sløv sommer

Måske har du bemærket det? Turistsæsonen har varet lidt længere i år end normalt.

Det har været et godt efterår i Nordjylland.

I hvert fald hvis man arbejder med turisme. For der har nemlig været en del flere overnatninger i Nordjylland på både hoteller, vandrehjem, campingpladser og sommerhuse med videre i løbet af oktober.

Faktisk har der været knap 7 procent flere overnatninger i Nordjylland i oktober i år sammenlignet med sidste år. Og det er vigtigt, fortæller Tonny Thorup, der er direktør for Destination Nord.

- Det her er superpositivt, for det har været hårdt med to dårlige juli måneder to år i træk. Derfor er det både positivt og nødvendigt for branchen, siger han til TV2 Nord.

Det kommer ikke som et chok for Tonny Thorup, at der er flere overnatninger. Det havde han spottet ud fra de mange bookinger.

- Det er bare vigtigt med en lidt sen sæson, og en af grundene til vi har fået det i år, er at mange tyske gæster er kommet sent på sommeren og helt ind i efteråret, forklarer han.

I år har der været 320.495 overnatninger i Nordjylland i oktober. Det viser tal fra Danmarks Statistik.