Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mangel på K-vitamin kobles nu til hårde coronaforløb

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

(Arkivfoto).

Et lavt niveau af K-vitamin kan kobles til særligt hårde covid-tilfælde, viser dansk forskning.

Kroniske lidelser, dårligt immunforsvar og en høj alder er nogle af de faktorer, der kan betyde et hårdt og måske endda dødeligt forløb, hvis man rammes af coronavirus.

Og nu kan endnu en faktor muligvis tilføjes: Et lavt niveau af K-vitamin.

Vitaminet, der blandt andet findes i grønne grøntsager så som rucola, kobles i to individuelle forskningsprojekter nu sammen med hårde coronaforløb. Dog har det endnu ikke været muligt at fastslå, om patienterne inden deres sygdomsforløb havde et lavt vitaminniveau, eller om manglen på K-vitaminet er en konsekvens af virussen.

Sammenhæng kom bag på forsker

I august pegede et hollandsk studie for første gang på en sammenhæng mellem coronapatienters niveau af K-vitamin og graden af deres sygdomsforløb.

For overlæge Allan Linneberg, der er forsker ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital, sprang de hollandske forskningsresultater ham i øjnene.

- Det pegede på en tydelig sammenhæng mellem lavt indhold af K-vitamin og dødelighed hos patienterne, siger Allan Linneberg.

Studiet fra Holland fik ham sammen med en række danske forskere til at påbegynde et dansk studie, der undersøgte, om en lignende sammenhæng kunne påvises hos danske coronapatienter.

- Resultaterne fra det hollandske studie kom helt bag på mig. Men endnu mere overraskende har det været, at vi har kunnet bekræfte studiet, fortæller han.

I både den hollandske og danske forskning ses det tydeligt, at de patienter, der indlægges med coronavirus - og i sidste ende dør med sygdommen - har et signifikant lavere niveau af K-vitaminet, end hvad raske mennesker normalt har.

Hvad er K-vitamin?

Kroppen skal bruge K-vitamin til en række forskellige processer.

For eksempel har vitaminet betydning for blodets evne til at størkne, når du har skåret dig.

Vitaminet er også vigtigt for din knogledannelse, og kroppen bruger det til at danne proteiner.

K-vitamin findes i følgende tre former:

  • Fyllokinon (K1), der findes i grønne grøntsager som grønkål og spinat.

  • Menakinon (K2), der bliver lavet af bakterierne i tarmene.

  • Menadion (K3), som er et syntetisk fremstillet K-vitamin, der bruges i vitaminpiller.

Den fundne sammenhæng er stærk, da netop to forskningsstudier kan påpege og bekræfte samme sammenhæng, vurderer Allan Linneberg.

De danske forskeres undersøgelser er indtil videre bragt på en såkaldt preprint-server. Det betyder, at studiet endnu ikke er blevet officielt "kvalitetstjekket" af andre forskere.

K-vitamin er med til at beskytte lungerne

Det danske studie har undersøgt forløbet hos i alt 138 covid-19-patienter, der alle har været indlagt på Hvidovre Hospital. Patienternes niveau af K-vitamin er sammenlignet med en kontrolgruppe af 140 raske danskere.

Studiet påviser, at patienternes niveau af vitaminet i gennemsnit var halvt så lave som kontrolgruppens. Endnu lavere var niveauerne hos de 43 patienter, der døde med virussen.

Årsagen til sammenhængen mellem K-vitamin og patienternes forløb findes der endnu ikke en beviselig forklaring på. Dog peger både den hollandske og danske forskningsgruppe på, at K-vitamin kan beskytte nogle fibre i lungevævet, som coronavirus ellers ødelægger.

- K-vitamin aktiverer enzymer i kroppen, der er med til at beskytte lungevævet. Når disse ikke aktiveres, bliver lungerne dårligere, hvilket kan være årsag til, at coronapatienter med lave vitaminniveauer bliver ramt af hårde coronaforløb, forklarer Allan Linneberg.

- Vi har dog endnu ikke kunne fastslå om manglen på K-vitamin er udløst af covid-19, eller om patienterne havde lave vitaminniveauer til at begynde med, understreger han.

Vi skal ikke overforbruge vitaminer

Når det kommer til, hvorvidt indtag af ekstra K-vitamin kan forebygge coronavirus, kan det på baggrund af studiet ikke anbefales, at du fylder dig med ekstra K-vitamin:

- Vi har undersøgt, om K-vitamin hænger sammen med, hvordan det går, når man er indlagt. Ikke om det hænger sammen med, at man får coronavirus.

Allan Linneberg mener derfor, at man skal følge myndighedernes generelle kostråd og anbefalinger om vitaminindtag.

- Vi har måske brug for mere K-vitamin, end vi troede, men vi skal stadig passe på, at vi ikke kommer ud i et overforbrug.

Herunder følger en række råd til, hvordan du sikrer et stabilt og sundt indtag af K-vitamin:

Sådan sikrer du et stabilt indtag af K-vitamin

  1. Spis grønt :

    Særlige fødevarer indholder højere mængder af K-vitamin end andre. Du kan derfor sikre dit indtag ved at spise grøntsager som disse, der alle indeholder høje mængder af vitaminet:

    - Dybgrønne bladgrøntsager som spinat, grønkål og bladsalater - særligt i bladsalater som romano og rucola
    - Grønne og røde kålsorter som grønkål, broccoli, spidskål, rosenkål og rødkål.
    - Friske urter som persille, purløg, koriander og brøndkarse.
    - Bønner som hvide g brune bønner samt kikærter.
    - Brændenælder og japanske alger.

  2. Kan sagtens være fra frost :

    Vitaminet holder sig stabilt ved tilberedning. Derfor indeholder kogte og frosne madvarer stort set lige så store mængder vitamin K som den friske variant.

  3. Sund kost :

    Generelt er det vigtigt at spise en sund og varieret kost. Og gerne på et dagligt og stabilt niveau indtager grønt. 

    Hvis du skal holde øje med dit vitamin-K indtag, er det vigtigt, du spiser efter de officielle kostråd, der anbefaler seks stykker frugt og grønt dagligt. 

Kilde: Sundhed.dk


Svømmehal forvandlet til 'Danmarks smukkeste juleudstilling'

Takket være 400 kilometer ståltråd, sækkevis af mos og mindst 80.000 kubikmeter vand er nedrivningsklar svømmehal i Aars forvandlet til en eventyrlig udstilling. Kom med indenfor i videoen herover.


40 år gammelt centers fremtid hænger i en meget tynd tråd

Forstanderen på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at det ikke lykkedes de lokale folkevalgte at få centret med på finansloven.

Fremtiden for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy hænger i en tynd tråd.

Centret har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner i støtte om året, men er ikke kommet med på den finanslov, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF, Radikale og Enhedslisten.

Dermed er det tvivlsomt, om centret overlever.

- Nu skal bestyrelsen ind over og beslutte, hvad der skal ske, men det vil som minimum betyde en meget, meget kraftig beskæring. Uden tilskud til driften er der ikke grundlag for at have ansatte, og alle 12 er nu sagt op med udgangen af december, siger forstander Jane Kruse.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Folkecentret har den seneste tid forsøgt at overtale Folketingets partier til at bevare støtten, og Jane Kruse udtrykker stor skuffelse over, at det ikke er lykkedes de lokale folkevalgte at sikre den fortsatte drift.

- Det vil få store konsekvenser for de mange små og mellemstore virksomheder, som vi hjælper med at udvikle produkter og teste energiløsninger. Vi er også i kontakt med og hjælper mange borgere, og så det rammer det også de udenlandske ingeniørstuderende, der kommer hos os, siger Jane Kruse.

Håber, der kan findes en løsning

Folkecentret blev grundlagt i 1983 med et mål om at sætte grønne energiformer på dagsordenen. I begyndelsen handlede det meget om at udvikling af vindenergi, men siden har centret også beskæftiget sig med elbiler, biogas og solceller.

- Nu skal vi samles på mandag og se, hvordan vi kan afslutte de projekter, som vi har ansvaret for, på den bedst mulige måde.

Er der ingen muligheder for, at I kan fortsætte?

- Jeg håber meget, at der kan findes en løsning. Vi vil prøve at tage kontakt til SF og Radikale Venstre for at høre om mulighederne. Jeg kan forstå, at der skal afsættes store summer til grøn forskning, og måske kan vi komme i betragtning der, siger Jane Kruse.


Nordjysk virksomhed i front: Får første certifikat i Europa

Lige nu er Grøn Brint den eneste virksomhed, der har fået uddelt bæredygtigheds-certifikatet. Men andre er på vej.

Jens Peter Lunden har altid været foregangsmand i sit erhverv. I 1989 købte han sit første landbrug, og siden har han gjort mange tiltag for miljø og bæredygtighed.

Han er også hovedmanden bag Gårestrup EnergiØ, hvor der både ligger grisestald, biogasanlæg og vindmøllepark. Jens Peter Lundens virksomhed Grøn Brint, som også har Norwegian Hydrogen i ryggen, er også en del af energiparken.

Og det er den virksomhed der i onsdags fik den første bæredygtighedscertificering af sin slags i Europa - og muligvis i hele verden.

- Det er noget, vi har arbejdet på længe, og vi er rigtig glade for at få den, så vi kan komme i gang med at producere nogle produkter til det marked, vi er på vej ind i, siger Jens Peter Lunden.

Se indslaget her:

Adgang til tysk marked

Certificeringen er givet til Grøn Brint i forbindelse med deres arbejde med et bæredygtigt brændstof. I 2023 blev der sammen med Norwegian Hydrogen investeret i brintproduktion, som gennem biogasproduktionen i sidste ende er med til at indfange CO2 og lave metan, hvor energien er bundet i et grønt brændstof.

Og certificeringen har været nødvendig, for ellers kan brændstoffet ikke afsættes.

- Det giver adgang til de markeder, hvor man kan sælge, og certificeringen er den godkendelse, der siger, at vi har en grøn værdi at sælge, siger Jens Peter Lunden.

Lige nu er Grøn Brint den eneste europæiske virksomhed, der har certificeringen. Men forventningen er, at andre virksomheder er lige på trapperne med også at få en. Og så er næste skridt at komme ud over rampen fra Gårestrup.

- Vores eksportland er Tyskland, og de regner med at kunne tage imod fra 1. januar, og så er vi klar til business, siger Jens Peter Lunden.

Økonomi- og kvalitetschef Rasmus Hedegaard Bang viser certifikatet frem.

'Du' så lort': Skoleelever viser hadbeskeder frem

6.A med en række beskeder fra de sociale medier.

Skoleelever lærer at passe på sig selv på de sociale medier.

'Fuck I er klamme' og 'luder' er bare nogle af de udtryk, som børn og unge kan støde på på de sociale medier.

Derfor har Vesthimmerlands Kommune i denne uge sat fokus på børn, unge og sociale medier med kampagnen '#værtjekketpånettet'.

- Vi forsøger at lære børn og deres forældre, hvordan man begår sig bedst på de sociale medier, forklarer SSP-ungeteammedarbejder Tina Frost Petersen, mens hun er i gang med at styre en konkurrence for elever på Gedsted Skole.

SSP-ungeteamet er på besøg med deres kampagnemateriale, der skal få eleverne til at sætte ord på de oplevelser, de har på nettet. Mange unge bruger de sociale medier hver eneste dag, og for mange er det den vigtigste sociale kommunikation.

Tina Frost Petersen mener, at udelukkelse af fællesskaber er det hyppigste problem blandt unge.

- Det, vi oftest oplever som et problem, er udelukkelse. Altså at en ung holdes udenfor et fællesskab på de sociale medier. De er jo online 24-7, så de opdager meget let, hvis der foregår noget i en gruppe, og de ikke får lov til at deltage, forklarer Tina Frost Petersen.

Se indslaget her:

Kender til hadbeskeder

Den problematik kender eleverne fra 6.A på Aars Skole godt. De deltager i #værtjekketpånettets videokonkurrence, og mens de filmer en video om hadbeskeder, har de alligevel tid til at fortælle om deres egne oplevelser:

- Det er for eksempel, hvis der er nogen, som holdes uden for en Snapchat-gruppe, forklarer Andreas Stiller Jonasen, der er elev i 6. klasse, og han bakkes op af klassekammeraten Dicte Klitgaard Nielsen:

- Hvis man nu spiller et onlinespil med nogle andre, som man ikke kender, og de så pludseligt begynder at skrive grimme ting til en, 'du' så lort' og den slags. Det tror jeg alle i klassen har oplevet, forklarer hun.

SSP-ungeteamet på besøg på Gedsted skole

Begge elever fortæller, at det har været rart at have undervisning med fokus på onlinetilstedeværelse - også selvom Dictes forældre ikke har ladet hende oprette sociale profiler endnu.

- Her kunne jeg jo godt sige, at de var nogle dumme forældre, men jeg ved godt, at de gør det for at passe på mig, siger hun.


Lukning af fabrik løser udfordring hos konkurrent

Foto: Outline Vinduer

Fire medarbejdere er indtil videre skiftet fra den ene dørproducent i området til den anden.

I slutningen af august blev det meldt ud, at den dørproducent Jeld-Wen til nytår lukker sin fabrik i Løgstør efter 43 år. Det drager vindues- og dørfirmaet Outline Vinduer i Farsø nu nytte af.

De har nemlig indtil videre overtaget fire af de cirka 150 medarbejdere hos Jeld-Wen, som står til at miste deres job som følge af fabrikslukningen. Det fortæller Outline Vinduer i en pressemeddelelse.

- Jeld-Wen har været meget proaktive i forhold til at hjælpe folk videre, og det er virkelig glædeligt at se, når virksomheder gør en indsats som denne for at afhjælpe en ellers trist situation med produktionslukning. Vi har via deres jobmatch også været i kontakt med mange flere potentielle nye medarbejdere, som vi godt kunne være klar til at ansætte, så snart højsæsonen begynder igen, siger fabrikschef i Outline Vinduer, Michael Hejlesen.

Svære at finde

Gitte Jensen fra Vilsted er en af de medarbejdere, der er skiftet til den konkurrerende vindues- og dørproducent. Hun var i lære som maskinsnedker hos Jeld-Wen og får nu mulighed for at fortsætte sin uddannelse hos Outline Vinduer.

- Det var selvfølgelig en rigtig ærgerlig nyhed, da vi fik at vide, at vi ikke længere kunne arbejde ved Jeld-Wen, som ellers har været en god arbejds- og læreplads. Men virksomheden gør heldigvis meget for at få folk i job, og jeg er selv utrolig glad for at være kommet så hurtigt videre, siger hun og fortsætter:

- Jeg bor med min mand og tre børn, og derfor havde jeg heller ikke råd til at være arbejdsløs - og jeg nåede da også at overveje, om jeg kunne risikere at skulle droppe ud af uddannelsen. Heldigvis har Outline været meget fleksible i forhold til at finde en god løsning, siger Gitte Jensen.

Outline Vinduers fabrikschef glæder sig - trods de ærgerlige omstændigheder - over, at han har fået to maskinsnedkerlærlinge mere i produktionen.

- Vi oplever til tider, at vi skal kæmpe en del for at få maskinsnedkere og maskinsnedkerlærlinge, og det er vigtige kompetencer for os at have i huset. Derfor glæder vi os også meget over, at vi nu - udover de to lærlinge, vi allerede har - kan tilføje to mere til produktionen. De er allerede kommet rigtig godt fra start, siger Michael Hejlesen.