Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lokal milliardær og forskerordning - derfor har Aalborg råd til Mikkel Hansen

Foto: Ina Fassbender / Ritzau Scanpix

En lokal milliardær med meget dybe lommer er blandt årsagerne til, at nordjyderne kan hente den suverænt dyreste spiller hjem til Danmark.

Når Mikkel Hansen fra sommeren 2022 skifter håndboldadressen i Paris ud med Danmark, bliver det en meget dyr herre, der lander i Aalborg på en treårig kontrakt.

I den nordjyske by bliver verdensstjernen med afstand den bedst betalte håndboldspiller i den danske herreliga.

Men spørgsmålet er, hvordan det økonomisk er lykkedes for den ambitiøse håndboldklub fra Nordjylland at sikre sig Mikkel Hansens eftertragtede underskrift?

Kenneth Cortsen, der er sportsøkonom ved University College Nordjylland, siger til TV 2, at følgende forhold har gjort det muligt for Aalborg Håndbold at hente den danske verdensstjerne hjem:

- Ingen betaling af overgangssum til Paris Saint-Germain

- Mulighed for Mikkel Hansen for at komme på den såkaldte forskerordning

- Kraftig øget kommerciel eksponering af Aalborg Håndbold

- Stærk pengemand i Eigil Christensen og relateret netværk

- Større mulighed for sportslig succes for klubben

Det er det største og vildeste klubskifte i dansk håndbold nogensinde, og det vil rykke magtbalancen betragteligt

Dan Philipsen, håndboldredaktør TV 2 SPORT

Kæmpe brandingværdi

Den danske verdensstjernes kontrakt med Paris Saint-Germain udløber i sommeren 2022, og dermed kan danskeren kvit og frit skifte klub.

Dermed undgår Aalborg Håndbold at skulle have penge op af lommen og betale en overgangssum til den franske hovedstadsklub for Mikkel Hansens underskrift.

Mikkel Hansen har til sommeren 2022 boet i udlandet i mere end ti år, og derfor kan han vende hjem på den såkaldte forskerordning, der medfører en lavere skattebetaling.

Mikkel Hansen vil blot blive beskattet 27 procent af sin løn i Aalborg Håndbold.

Den danske venstre back har en kæmpe brandingværdi, og den skal Aalborg Håndbold udnytte i forhold til sine nuværende og kommende sponsorer.

- Mikkel Hansens skifte vil skabe stor hype om den danske liga og den nordjyske klub, og det giver Aalborg Håndbold langt større mulighed for at øge de kommercielle aktiviteter, siger Kenneth Cortsen.

En rigtig god handel for Aalborg

I milliardæren Eigil Christensen har Aalborg Håndbold en meget stærk pengemand, der ifølge sportsøkonomen støtter klubben og har "meget dybe lommer".

Eigil Christensen solgte firmaet Color Print i 2006, og hans holdingselskab var i september 2019 god for 1,8 milliarder kroner ifølge Nordjyske.

Sammen med direktøren i Aalborg Håndbold, Jan Larsen, har han kørt et succesfuldt og parløb, der har vist sig bæredygtigt igennem mange år og kastet fem danske mesterskaber af sig siden 2010.

- Gennem stærk ledelse har Aalborg Håndbold fået adgang til et stort og stærkt netværk af virksomheder. Klubben har tiltrukket stærke erhvervsfolk, blandt andet via Eigil Christensens netværk, der har fundet klubben interessant, siger Kenneth Cortsen.

Selvom Mikkel Hansen vil få en årlig løn i millionklassen, kan hans underskrift vise sig at være en rigtig god handel for den nordjyske håndboldklub.

Det skyldes ikke mindst det sportslige perspektiv set i forhold til de andre danske topklubber som Bjerringbro-Silkeborg Håndbold, Skjern, GOG og TTH Holstebro.

For Mikkel Hansen er hentet til Aalborg for at sikre sejre og titler.

- Aalborg Håndbold ønsker at fastholde sin positionen i toppen af dansk håndbold. Det gør klubben ved at investere i en verdensklassespiller som Mikkel Hansen. Det kan samtidig have den afledte effekt, at klubben på sigt vil have lettere ved at rekruttere andre stjernespillere, lyder analysen fra sportsøkonomen.

På rygteplan nævnes blandt andre den danske landsholdsspiller og nykårede verdensmester Mads Mensah Larsen som et godt bud på en kommende spiller i Aalborg Håndbold.

Det er klart, at hvis du henter verdens bedste spiller, så koster det. Mikkel Hansen får den løn, han har fortjent

Jan Larsen, direktør Aalborg Håndbold

Gode erfaringer med 'traktoren' i 2007

Dan Philipsen er håndboldredaktør på TV 2 SPORT, og han kalder Mikkel Hansens underskift med Aalborg Håndbold for unik.

- Det er det største og vildeste klubskifte i dansk håndbold nogensinde, og det vil rykke magtbalancen betragteligt, siger han.

Ifølge Dan Philipsen er økonomien i Aalborg Håndbold bygget op om storejeren Eigil Christensen, der er med til at betale Mikkel Hansens årlige løn i millionklassen.

Men klubben har tidligere vist, at den har evnet at tjene gode penge ved at hente et stort, dansk håndboldnavn hjem til den danske liga.

- Det var en rigtig god forretning, da Joachim Boldsen blev hentet til klubben i 2007. Det tjente Aalborg Håndbold mange penge på dengang, siger Dan Philipsen.

Han roser den nordjyske klub for at have en god økonomi i en ellers svær branche at tjene penge i. Det skyldes ikke mindst, at hjemmebanen, Gigantium, ofte er fyldt med flere tusinde tilskuere til holdets hjemmekampe.

Samtidig forventer håndboldredaktøren, at klubbens salg af merchandise vil eksplodere med købet af Mikkel Hansen.

- De andre storklubber i Håndbold Ligaen må både grine og græde. Ligaen bliver langt mere interessant, men sportsligt set bliver det fra 2022 endnu sværere at slå Aalborg, siger Dan Philipsen.

Han mener, at Aalborg Håndbold med købet af den danske verdensstjerne vil kunne blive en fast del af den europæiske klubhåndbolds topti.

Det er ligesom, hvis Lionel Messi eller Michael Jordan skiftede klub

Sally Jacobsen, medlem af Aalborg Håndbold Support og formand for herrelandsholdets fanklub

Mikkel Hansen får løn som fortjent

I Aalborg er Jan Larsen ovenpå nyheden om Mikkel Hansens klubskifte en endog meget glad klubdirektør.

- Det er vores største signing nogensinde. Det er en meget speciel dag for klubben, og jeg er fantastisk stolt på klubbens vegne, lyder det.

Klubdirektøren vil ikke ud med, hvad det koster i kroner og ører at sikre Mikkel Hansens underskrift på en treårig kontrakt. Men det er ikke småpenge.

- Det er klart, at hvis du henter verdens bedste spiller, så koster det. Mikkel Hansen får den løn, han har fortjent, siger Jan Larsen.

Han fortæller til TV 2, at det økonomiske fundament i klubben er på plads, så det kunne lykkes at hente den danske venstre back, der tre gange er kåret som verdens bedste håndboldspiller.

Ifølge Jan Larsen er den ambitiøse klub dog langt fra færdig med at hente store håndboldnavne til Aalborg.

- Der foregår stadig et arbejde, men med den opbakning, vi mærker, så bliver det ikke et problem. Vi er klar til at tage et skridt videre, lyder det optimistisk fra klubdirektøren.

Et skifte fra øverste hylde

Nyheden om Mikkel Hansens overraskende klubskifte blev taget særdeles godt imod i Nordjylland af Sally Jacobsen, der både er medlem af Aalborg Håndbold Support og formand for herrelandsholdets fanklub, Fans to Fighters.

Håndbold-entusiasten havde ikke set skiftet komme, men kalder det fantastisk.

- Det er ligesom, hvis Lionel Messi eller Michael Jordan skiftede klub. Mikkel Hansen er fra den allerøverste hylde, siger Sally Jacobsen til TV 2.

Hun mener, at Mikkel Hansens kontrakt med Aalborg Håndbold giver rigtig god mening og kalder det for en gave til fans af dansk håndbold.

Sally Jacobsen forventer, at den danske verdensstjerne både vil kunne hæve det sportslige niveau betragteligt i Håndbold Ligaen og samtidig skabe forøget opmærksomhed og interesse om den bedste danske herreliga.

- Folk vil stå i kø for at komme ind og se Aalborg Håndbold med Mikkel Hansen på holdet, siger Sally Jacobsen.


Ren Indiana Jones: Gå på opdagelse i nordjysk gravkammer, der er ældre end pyramiderne

5200 år gammelt gravkammer i Fjerritslev er blevet tilgængeligt for offentligheden.

De fremmødte gæster fik lørdag en sjælden mulighed for at træde 5000 år tilbage i tiden og besøge jættestuen Klovenhøj ved Fjerritslev.

I forbindelse med en restaurering åbnede Nordjyske Museer nemlig gravkammeret for offentligheden, noget som sjældent bliver gjort.

Restaureringen har været i tæt samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen og firmaet Morsø Skov. Den har været nødvendig, da nysgerrige grævlinge og ræves poter har sat sit spor.

Det fortæller arkæolog og museumsinspektør Thomas Rune Knudsen.

- Den har været hullet som en schweizerost. Det har vi fået fyldt ud, og har fået rettet de rendesten, der er skvattet ned i den forbindelse. Så har vi fået sat en låge i, og fået lagt nogle gulvfliser, så dyrene ikke kan komme ind i kammeret, lyder det.

Kom med en tur i gravhøjen herunder:

Særlige nordjyske hylder

Og hvis man ikke lige kan forestille sig en jættestue, så har Thomas Rune Knudsen en ret god beskrivelse.

- Forestil dig en stor gravhøj med en lang stensat gang, der fører ind til et stort stenbygget kammer. Den er blevet brugt som fælles grav for flere personer, forklarer han.

Byggestilen er meget speciel og typisk for Nordjylland.

For hvor man normalt ville have brugt fliser, der ligger på en bestemt måde, så er der i jættestuen hulrum eller hylder mellem de store bæresten.

- Det er en af de ting, der gør denne jættestue anderledes end andre, vi kender, fortæller Thomas Rune Knudsen.

Enestående gravkamre

Det er Thomas Rune Knudsens anden istandsættelse af en jættestue, og det er noget helt særligt at få lov at arbejde med.

- Det er altid en speciel oplevelse at gå ind i sådan et kammer. Særligt når du ikke kender det i forvejen. Det bliver lidt Indiana Jones-agtigt, smiler Thomas Rune Knudsen.

Ifølge ham er det vigtigt, at vi bliver ved med at bevare stykker af danmarkshistorien som Klovenhøj.

- Det er ret enestående, at vi har nogle gravkamre, der går 5000 år tilbage, og som er, sat lidt på spidsen, ældre end pyramiderne i Giza i Ægypten, og at man kan få lov til at kravle ind i det, afslutter han.


Kristinas kat blev kørt ihjel på grusvej: - Næste gang er det et barn

Foto: (Privatfoto)

Familiens børn var der, da katten blev påkørt.

For en uge siden mistede Kristina Petersen sin kat Blåbær gennem tre år, efter den blev påkørt ude på grusvejen foran familiens hus i Lyngby i Hals.

Hun var i gang med at pynte op til jul med sine to sønner, da de pludselig så en bil kom susende forbi.

- Jeg tænkte bare; 'Nu er der en igen', forklarer hun.

Men kort tid efter, så hun Blåbær vælte rundt i bedet ved siden af vejen.

- Jeg smed alt, hvad jeg havde i hænderne og løb ud efter ham, forklarer hun.

Døde ved dyrlægen

Hun fik efterfølgende fat i en dyrlæge og fik ført Blåbær akut afsted.

- Dyrlægen spurgte, om han måtte ligge ham i narkose for at kunne komme til at mærke hans nakke og ryg, og det gav jeg lov til, selvom dyrlægen sagde, at der var en risiko, forklarer Kristina Petersen.

Efter Blåbær blev lagt i narkose, gik der dog ikke.

- Jeg kunne pludselig se, at han ikke trak vejret længere, forklarer Kristina Petersen meget berørt.

Dyrlægen fik undersøgt Blåbær, og han kunne efterfølgende fortælle, at han var blevet påkørt i hovedet og nakken. Derfor overlevede han ikke.

- Dyrlægen spurgte, om jeg ville have ham med hjem, og det sagde jeg ja til. Børnene forventede jo, at han kom hjem, forklarer hun.

Søndag fik Kristina Petersen sammen med sine drenge begravet Blåbær.

- Det var det værste.

- De græd meget, og det gik virkelig op for dem, at han ikke var her mere, siger hun berørt.

Foto: (Privatfoto)

Næste gang er det et barn

Selvom det var første gang, at familien oplevede, at det gik galt, så er det ifølge Kristina Petersen langt fra første gang, at bilerne er kørt for stærkt på grusvejen ved familiens hus.

- Der er så mange, som kører med hovedet under armen, og det er skidefarligt, fortæller hun.

Hele hændelsen fik hende til at dele et opslag på Facebook. Her kommenterer mange, at det er ejerens eget ansvar at holde katten væk fra vejen.

- Men der er altså også børn her, så det kunne være dem. Det gik virkelig op for os, hvor udsat de faktisk er. Næste gang er det et barn, konstaterer hun.

Derfor har Kristina Petersen sat sig for at få sat skilte op på vejen. Det er dog ikke så let.

- Jeg har snakket med kommunen og politiet, som sagde, at grundejerforeningen skulle sende en anmodning. Vi har dog fundet ud af, at vi ikke har en grundejerforening, så det skal vi da have nu, påpeger hun.

Hun håber, at familiens tragiske hændelse kan få bilisterne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de kører for stærkt på grusvejen, også selvom der ikke er skilte endnu.


Optog- og markeder: Her bliver der julet hele december

Foto: ThistedBy

Det starter 1. december i Thisted, hvor spejderkorpset, FDF-orkestret og Sparekassen Thy marcherer igennem Thisted by.

Julelys, nissehuer, nissemænd- og selvfølgelig julemandens postkasse.

Det hele vender tilbage til Thisted, der også byder den verdensberømte gæst velkommen.

- Julemanden ankommer til havnen og fører an i optoget til Store Torv, hvor det store juletræ vil blive tændt, siger ThistedBy i en pressemeddelelse.

Foto: ThistedBy

Hele måneden kommer der da også til at være fyldt med arrangementer, der skal hjælpe alle i stemning op til afrundingen den 23. december.

- Det er Mads og Morten, der afslutter julens aktiviteter med masser af kendte juletoner i selskab med julemanden selv, lyder det.

Det velkendte Lucia-optog sker den 13. december med deltagelse fra Nodvestjysk Pigekor.

Foto: ThistedBy

Beskylder lokale folketingsmedlemmer for at svigte byen

Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST og Karsten Mortensen, TV MIDTVEST.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy.

Jane Kruse fra Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at lokale politikere ikke har sørget for fortsat støtte til centret.

Forstanderen for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, Jane Kruse, retter nu en hård kritik mod to lokale folketingsmedlemmer.

Centret i det sydlige Thy er truet af lukning, fordi det fra næste år mister sin støtte på finansloven, og i den forbindelse udtrykker Kruse skuffelse over, at Simon Kollerup (S) og Torsten Schack Pedersen (V), der begge er valgt i Thistedkredsen, ikke har sikret fortsat støtte.

 - Vi synes selv, at vi har haft en tæt kontakt til alle partier, men selvfølgelig specielt til Simon Kollerup og Torsten Schack Pedersen, der er valgt i vores område. Dem har vi haft meget kontakt med og bedt dem om at bringe os på finansloven. Det har de ikke gjort.

- Hvordan tænker du om det?

- Det synes jeg er et stort svigt af det arbejde, der skal ske i Thy, siger Jane Kruse.

Folkecentret, der arbejder for at udvikle grønne energiløsninger, har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner om året via finansloven. 

Men på den finanslov for næste år, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF og Radikale er støtten forsvundet, og folkecentrets 12 ansatte er nu blevet opsagt fra årsskiftet.

Svar fra Simon Kollerup

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup har sendt os dette svar til Jane Kruses kritik:

"I dag glæder jeg mig over de penge, der er lykkedes at få til vores område, så Næssundfærgen får medvind mellem Thy og Mors, så Hurup i Sydthy får udviklingshjælp som blomstrende by, og så vi får annulleret besparelserne i Nationalpark Thy. Men jeg lytter naturligvis også til frustrationen fra folkecenteret, som ikke er lykkedes med at komme på finansloven denne gang. Nu må den kommende tid vise, om der er grønne puljer på finansloven, der kan være dem til hjælp. Det er ikke undersøgt endnu".

Lang ønskeseddel

Og nu står Jane Kruse tilbage med et stort ubesvaret spørgsmål: hvorfor?

- Vi har ingen viden om, hvorfor vi ikke er kommet med på finansloven. Vi står ellers for det, der skal bære os fremad.

- Men du kan vel ikke vide, om de har forsøgt at få jer med i regeringens finanslovsforslag?

- Nej, det kan jeg ikke. Jeg har ikke fået nogle tilbagemeldinger fra de to lokalt valgte politikere, siger Jane Kruse.

Torsten Schack Pedersen siger til TV MIDTVEST, at han tidligere har været med til at sikre penge til folkecentret.

- Det er ikke lykkedes denne gang. Der har været mange gode forslag på bordet fra Thy og Mors, og det er lykkedes at skaffe penge til Næssund-færgen og til udvikling af Sydthy. Så vi har bestemt sørget for ting, der tilgodeser thy- og morsingboerne, men ønskesedlen er længere, end pengene rækker, siger han.

Torsten Schack Pedersen, der er minister for samfundssikkerhed og beredskab, tilføjer, at der ikke er andre partier, der har rejst spørgsmålet om folkecentret under forhandlingerne.

- Men har du taget kampen?

- Vi møder mange ønsker, som vi prøver at fremme. Noget lykkes og andet lykkes ikke, siger han.

Jane Kruse siger, at folkecentret nu vil undersøge mulighederne for at få støtte fra fonde eller andre aktører.


Se billederne: Elefanter æres i enkeltstående juleudstilling

Juleustillingen vil kun være at finde i år.

Tilbage i oktober i år var det slut med elefanter i Aalborg Zoo efter knap 70 år.

Det berørte både de ansatte i haven, men også havens gæster var berørte af det.

- Vi har kun fået positiv responds. Folk har haft medfølelse, været kede af det og haft stor forståelse for det. Der har været stor opbakning, og folk har sendt breve og blomster, forklarer vicedirektør for Aalborg Zoo, Pia Nielsen.

Aflivningen af havens eneste elefanter betød også, at elefantanlægget ville stå tomt, under dette års Jul i Zoo.

- Det, syntes vi alle, ville være ærgerligt. Vi ville gerne hylde vores elefanter, og derfor er der nu lavet en smuk juleskov, hvor julemanden kan holde til, forklarer vicedirektøren.

- Det har haft stor betydning for de ansatte, fordi elefanterne netop har haft så stor betydning for os i alle de år. Derfor fortjente de også en pæn afsked, så den er faldet i god jord, den her udstilling, tilføjer hun.

'Enkeltstående mulighed'

Juleudstillingen er dog kun midlertidig, og derfor går overvejelserne fortsat på, hvad elefanternes areal i stedet skal bruges til.     

- Vi er ikke kommet noget nærmere, men det er klart, at det er noget, som vi kigger ind i. Det ender med at blive noget af en større plan, hvordan vi får inddraget så stort et område i haven, siger Pia Nielsen, der tilføjer.

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

- Så det er en enkeltstående mulighed at møde julemanden derinde, det kommer ikke til at foregå derinde igen, det vil jeg godt garantere.

Derfor håber vicedirektøren også på at se så mange gæster så muligt i elefanthuset.

- Vi håber på at se mange gæster, der har lyst til at komme og se, hvad vi har lavet til ære for vores elefanter, afslutter hun.