Købmænd: Det er ikke umagen værd at anmelde butikstyve
Foto: Jesper Lange
Hos Meny i Løkken kender købmanden Christian Bast Nielsen alt for godt til butikstyveri.
Mange butiksejere har helt opgivet at anmelde butikstyverier til politiet, viser ny undersøgelse.
TV 2 kunne søndag fortælle, at butiksejerne oplever, at antallet af organiserede butikstyverier er eksploderet, men at politiet sjældent møder op. Nu fortæller butiksejere fra hele landet, at de som konsekvens af det fravælger helt at anmelde tyverierne, fordi der ifølge dem alligevel ikke sker noget med anmeldelserne.
I Nordjylland oplever tre ud af fire nordjyske købmænd butikstyveri som et stigende problem, men samtidig undlader de også i flere tilfælde at melde tyverier til politiet, fordi de ikke mener, politiet gør noget ved det.
"Det er virkelig et stort problem"
Hos Meny i Løkken kender købmanden Christian Bast Nielsen alt for godt til butikstyveri. Han har ikke præcise tal på, hvor mange tyverier butikken har været udsat for, men hans tommelfingerregel er, at der sjældent går en dag uden et tyveri.
Det er alle aldersgrupper, det er alle sociale klasser, det er rig som fattig
Christian Bast Nielsen, medindehaver af Meny, Løkken
- Det er alle aldersgrupper, det er alle sociale klasser, det er rig som fattig, siger han.
Dermed hører han til blandt de 74 procent af nordjyske købmænd, som i en ny undersøgelse har svaret, at de oplever en stigning i butikstyveri. Men samtidig svarer hver femte, at de inden for det seneste år har undladt at melde butikstyveri til politiet, fordi politiet efter deres opfattelse alligevel ikke reagerer.
At butikstyveri er et stigende problem i Nordjylland, kan Jan Jæger tale med om. Han er næstformand i De Samvirkende Købmænds brancheorganisation og er selv indehaver af en Spar-butik i Øster Brønderslev.
- Jeg ved godt, det er ressourcekrævende at tage dem med ind på politigården og måske lave en sag ud af det. Men vi bliver bare nødt til at starte et sted for at lave en opbremsning på alt det her tyveri. For det er virkelig et stort problem, siger Jan Jæger.
Politiet rykker sjældent ud
Ofte er det personalet, som fanger en butikstyv og efterfølgende står personalet også for at identificere og skriftligt anmelde vedkommende til politiet. Men det er kun i særlige tilfælde - som hvis gerningsmanden er under 18 år, tyveriet virker organiseret eller personen opfører sig truende, at politiet rykker ud til stedet.
Altså, vi kan ikke tage folk med herind bare for at afhøre dem. Sådan fungerer verden ikke. Der skal være nogle helt konkrete grunde til at vi kan anholde folk. Så om vi kommer ud og lader dem gå, eller de selv lader dem gå, det ændrer i princippet ikke noget på sagsbehandlingen. Men jeg forstår udmærket godt, at man som butiksejer står med en dum, tom følelse, siger politiinspektør i Nordjylland, Ole Kristensen.
En følelse, som Christian Bast Nielsen kun kender alt for godt.
- Man føler sig jo som en idiot, altså. Man ved, at man har taget nogen i at stjæle og få en straf, og så kan man bare lige stå og vinke farvel til dem, når de løber ud af døren, siger Christian Bast Nielsen, medindehaver af Meny i Løkken.
Et landsdækkende problem
En rundspørge, som TV 2 og brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd har foretaget, viser, at to ud af tre af de 200 købmænd, der har besvaret undersøgelsens spørgsmål, har haft det på samme måde.
Man føler sig jo som en idiot, altså. Man ved, at man har taget nogen i at stjæle og få en straf, og så kan man bare lige stå og vinke farvel til dem, når de løber ud af døren
Christian Bast Nielsen, medindehaver af Meny, Løkken
De har en eller flere gange i løbet af det seneste år undladt at anmelde butikstyve. 42 procent af købmændene forklarer deres manglende anmeldelse med, "at man ikke får noget ud af det".
26 procent svarer endda, at de ikke vil have ulejlighed med at anmelde butikstyve, fordi "politiet alligevel ikke reagerer".
Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2017 rejst 13.800 sigtelser for butikstyveri. Det er det laveste tal i ti år, hvor tallet har svinget mellem 14.000 og 17.000 sigtelser.
Politi opfordrer til at anmelde
Politiet advarer mod den tendens, at butiksejerne bare lader være med at anmelde butikstyverier.
- Jeg kan godt forstå, at der er en frustration, når man oplever butikstyveri. Men det er vigtigt at sige, at vi også gør noget ved det. Det er vigtigt, at man anmelder det, for vi rejser altså rigtig mange sigtelser i de her sager, siger John Vestergaard, der er politidirektør hos Rigspolitiet.