Jesper sprang i faldskærm trods sin sygdom – vil give andre syge samme oplevelse
Jesper har sprunget i faldskærm: - Det var surrealistisk og fedt
Det krævede en del overvindelse og praktiske foranstaltninger, før 21-årige Jesper Sørensen kunne springe ud i flere kilometers højde.
”Progeria Jesper was here, and he fucking did it.”
De ord skrev 21-årige Jesper Sørensen for få uger siden på en væg i Algarve i Portugal.
Så vidt Jesper Sørensen ved, er han den første med progeria, der har sprunget i faldskærm
Kort forinden havde den unge mand, der blev landskendt i programmet ’Drengen i den gamle krop’, sprunget et tandemspring i faldskærm – muligvis som den første med sygdommen progeria nogensinde.
- Jeg så nærmest døden i øjnene. Det gav så mange indtryk, følelser og ting at tænke over, fortæller Jesper Sørensen i 'Go' morgen Danmark'.
Oplevelsen har gjort så stort indtryk på ham, at han nu er med til at skabe en velgørende organisation, der i fremtiden skal tilbyde faldskærmsudspring til andre, der har mødt modgang i livet.
Jeg så nærmest døden i øjnene. Det gav så mange indtryk, følelser og ting at tænke over
Jesper Sørensen
Det sværeste spring
Når man som Jesper Sørensen lider af den genetiske sygdom progeria, hvor kroppen ældes op til otte gange hurtigere end normalt, er det ikke bare lige til at kaste sig ud fra en flyvemaskine i 4,5 kilometers højde.
Hans krop er meget skrøbelig, og der skal derfor ikke meget til, før hans skuldre går af led, eller knoglerne brækker.
Derfor krævede det også en del planlægning, inden han kunne kaste sig ud af et fly sammen med en tandemmaster.
FAKTA OM PROGERIA
- Progeria er en sjælden børnesygdom, der kun rammer én ud af fire millioner nyfødte børn. I Danmark svarer det til, at der fødes ét barn med progeria ca. hvert 60. år.
- Det er en genetisk sygdom, der får kroppen til at ældes op til otte gange hurtigere end normalt, og de syge børn har derfor ikke et langt liv foran sig.
- Den gennemsnitlige levealder er 13 år. Men i de senere år har den medicinske behandling vist sig at være så effektiv, at der nu er stadig flere progeria-børn, der når gennem teenage-årene med livet i behold.
Hvor man normalt holder arme og ben ud til siden, skulle Jesper Sørensen sørge for at holde alle lemmer tæt til kroppen, så hverken arme eller ben blev udsat for unødigt pres.
Hænderne kunne han selv holde stramt foldet på brystet, mens hans ben blev tapet sammen.
- Det var mit livs sværeste spring, fortæller tandemmaster Rasmus Fynshave, som sprang sammen med Jesper.
Sagde først nej tak
Jesper Sørensen havde aldrig drømt om at springe i faldskærm, så da Rasmus Fynshave for et par år siden tilbød ham et spring, var han ikke i tvivl om svaret.
- Jeg sagde selvfølgelig tak for tilbuddet, men jeg turde ikke, fortæller Jesper Sørensen.
I løbet af et par år skiftede han dog mening, og i begyndelsen af august tog han sammen med Rasmus Fynshave til Portugal, hvor springet skulle ske.
Da han først sad i flyet, og øjeblikket, hvor han skulle kaste sig ud, nærmede sig, fik han dog kolde fødder.
- Jeg prøvede sådan at overvinde min nervøsitet, for der var nogle søde piger i flyet, siger Jesper Sørensen.
Selvom han ikke var helt klar, da det blev tid, ville han ikke tabe ansigt.
- Så jeg sad bare sådan lidt: ”Hejhej, hola, ciao”, fortæller han med et smil.
Vil give andre oplevelsen
Da han først svævede i luften, fik Jesper Sørensen en oplevelse, han har svært ved at beskrive med ord.
- Det var så surrealistisk, så fedt og så smukt. Det var bare mig helt alene, og det mindede mig om, hvor meget man skal holde af sine nærmeste og ikke holde sig tilbage.
Og den følelse vil han nu give videre til andre, der har sygdom eller modgang tæt inde på livet.
Sammen med tandemmaster Rasmus Fynshave er han nu ved at stable projektet Ønskespring.dk på benene. Her vil folk, der har det svært eller har oplevet sygdom, i fremtiden kunne anmode om et gratis tandemspring.
- Et tandemspring giver dig lov til at træde ud over dine grænser. Du bliver nødt til at give slip og lægge dit liv i en andens hænder, og det kan virke som et wakeupcall eller et spark i den rigtige retning, siger Rasmus Fynshave.
Rasmus Fynshave vil stå for selve springene, mens Jesper Sørensen skal være med til at vælge, hvem der får lov at komme med.
Hvad hans kriterier bliver, ved han ikke helt endnu, men det er vigtigt for ham, at det betyder noget for dem, der ansøger.
- De skal skrive med deres egne ord og følelser. Det skal komme herindefra, siger han og sætter hånden mod hjertet.
Flere artikler fra TV 2