Folketinget splittet om mink: Skal aflivningen eller produktionen stoppes?
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Der er stor politisk uenighed om minkproduktionens fremtid, men står det til regeringen, skal Danmark fortsat have en minkindustri efter coronakrisen.
Bør vi stoppe aflivningen af mink eller helt forbyde produktionen af dem?
Det spørgsmål har fødevareminister Mogens Jensen (S) brugt to timer af onsdagen på at besvare, da hanvar kaldt i ikke bare ét men to samråd.
Det første var nemlig indkaldt af SF's Carl Valentin, som mener, at coronasmitten på danske minkbesætninger bør give afsæt for, at produktionen lukkes helt, som det blandt andet ses i Holland.
Anderledes mener Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen, at aflivningen af mink skal stoppe.
Det skyldes dels, at alene 4 ud af de i alt 176 bekræftede tilfælde af smitte med minkvarianten af covid-19 er fundet hos personer uden kendt tilknytning til en minkfarm. Det viser et folketingssvar fra 26. oktober.
- Regeringen har iværksat det her, fordi minkproduktion skulle være farligt, men det tyder notatet her på, det ikke er. Det her stiller aflivningen af mink i et helt andet lys, for så er grundlaget for at slå de mange minkbesætninger ned sket på et forkert grundlag, siger Erling Bonnesen til TV 2.
HVILKE MINK AFLIVES?
På grund af stigningen af coronavirus blandt mink har myndighederne valgt at sætte hårdt ind og benytte sig af det, de kalder et "forsigtighedsprincip".
Det betyder, at minkfarme, hvor der er kontateret smitte eller mistanke om det, slåes ned. Derudover bliver mink på farme i en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm også aflivet.
SF: Pelsdyravl bør afvikles
Det har længe stået på SF's ønskeliste at stoppe minkproduktionen, og smitten på de jyske bedrifter bør ifølge Carl Valentin være sidste søm i kisten.
- Vi håber, at vi kan få afviklet minkproduktionen, som vi blandt andet mener er uetisk. Danmark kan ikke hænge i bremsen og overlade det til andre lande at tage ansvar midt i en pandemi, siger Carl Valentin til TV 2.
Da ordføreren for uger tilbage indkaldte til samrådet, var 33 farme ramt. I går var tallet 158, fortæller han.
Derfor var forventningen til dagens samråd at få svar på, hvad regeringen vil gøre for at bekæmpe smitten, og hvad fremtiden vil bringe for industrien.
- Vi mener ikke, der skal sættes mink i verden efter næste pelsningssæson, siger Valentin.
Artiklen fortsætter under videoen...
V: Stop aflivningerne omgående
Venstres Erling Bonnesen ser det omvendt som en selvfølge, at produktionen af mink skal bevares. Han tøver derfor ikke med at sige, at Venstre vil stemme forslaget ned, når det når Folketingssalen.
- Verdens bedste minkskind produceret herhjemme, og der er masser af arbejdspladser i det, forklarer han til TV 2.
Derfor håbede han onsdag på et klart og tydeligt svar fra ministeren om, at regeringen vil være med til at sikre minkproduktionen i Danmark. Dertil kom ønsket om en forklaring på folketingssvaret om, at kun fire personer i Danmark, som ikke er i nær kontakt med mink, er smittet med den særlige mink-mutation.
- Strategien er jo fuldstændig kuldsejlet, den er faldet til jorden, lød det fra Erling Bonnesen forud for dagens samråd.
S vil fortsat have minkindustri
Da fødevareminister Mogens Jensen (S) forlod samrådene lød det, at regeringens fokus fortsat ligger på bekæmpelsen af covid-19, men at krisen da klart er et "slag for minkindustrien".
- Det er regeringens udgangspunkt, at Danmark har mange arbejdspladser forbundet med mink, og det tjener også store værdier ind til Danmark. Det mener regeringen fortsat skal være udgangspunktet. Men det er jo lige så vigtigt, at vi sikrer, at minkproduktionen i Danmark ikke kommer til at udgøre en risiko for at corona via mink kan sprede sig ud i samfundet.
Men kan du sige til de minkavlere, der sidder derude, at det er regeringens mål at komme op på fuldstændig samme niveau, som det har været hidtil?
- Jeg kan sige, at vores udgangspunkt er, at vi fortsat har minkproduktion i Danmark. Under hvilke vilkår, det kan fortsætte her under coronaen, er vi ikke i stand til at sige endnu, siger Mogens Jensen.
Sidste år løb den samlede danske minkeksport op i 4,9 milliarder kroner. Det svarer til 3,8 procent af den samlede landbrugseksport og 0,7 procent af den samlede danske eksport til udlandet.