Enorme solcelleanlæg på vej over hele Danmark - se planerne for din kommune her
Der er planer om at opføre solcelleanlæg på 239 km2 åbent land i Danmark i de kommende år. Det svarer til mere end Møns samlede areal.
Solcelleanlæg er blevet billigere at sætte op og nemmere at tjene penge på. Derfor hersker der lige nu en form for guldfeber rundt om i landet, hvor investorer og udviklere står i kø for at forvandle landbrugsjord til enorme solcelleanlæg.
En opgørelse foretaget af analysefirmaet Kaas og Mulvad for TV 2 viser, at der lige nu er planer om at opføre solcelleanlæg i en hidtil uset skala.
I dag er der opstillet store solcelleanlæg på 595 hektarer rundt om i Danmark, men der er planer om at bygge på yderligere 23.977 hektarer i det åbne land.
Det tal kræver lige en forklaring – for hvor meget er det egentlig, vi taler om?
Hvis vi omregner hektarene til km2, så svarer de 23.977 hektarer til 239 km2. Til sammenligning er hele Møn på 218 km2.
Det er usikkert, hvor mange af planerne, der ender med at blive en realitet – men det er betragtelige landarealer, der er udpeget til at blive forvandlet fra typisk landbrugsjord til solcelleparker.
Noget af det, der kan ende med at spænde ben for et solcelleprojekt, er miljøhensyn, manglende godkendelser undervejs og manglende opbakning fra lokalsamfundet.
Farvel til kornmarkerne
Rundt om i landet møder de mange planer om enorme solcelleanlæg i det åbne land modstand i lokalsamfundene. Og en del af modstanderne har samlet sig i den nationale sammenslutning Bevar Danmarks Kulturlandskaber.
- Det er er helt vildt, at der er så mange anlæg, der popper op overalt i hele Danmark. Det vil forandre Danmarks landskab for evigt - i hvert fald i forhold til det, vi kender i dag, siger Heidi Printzen, der er talskvinde for Bevar Danmarks Kulturlandskaber.Hun mener, at det er problematisk, at der er planlagt solcelleanlæg på 239 km2 åbent land.
- Jeg tænker, det er trist. Når vi kører en tur på landevejen og kigger ud over de åbne landskaber, så er vi vant til at se en kornmark eller en rapsmark. Nu vil det være solcelleanlæg, vi kommer til at se. Det er jo vanvittigt store arealer, det drejer sig om - og det betyder, at vi slet ikke får den oplevelse i vores landskaber, som vi plejer at have, siger Heidi Printzen.
Hun foreslår, at man i stedet placerer de store solcelleanlæg, der har en typisk levetid på 30 år, på tagene af industribygninger, langs motorveje og jernbaner eller i industrikvarterer.
- Jeg synes i hvert fald, at man skal sørge for, at man ikke får lavet en skævvridning af Danmark, hvor man får lagt solcellerne ude på landet, hvor vi ikke rigtig kan bruge strømmen og så kan de sidde i København og stikke en glorificeret stikkontakt ind og få hentet grøn strøm ud, siger Heidi Printzen.
Det går for langsomt
Hos Dansk Energi, der er energiselskabernes interesseorganisation, synes man ikke, at det er problematisk, at der er planer om solcelleanlæg på 239 km2 åbent land.- Det lyder rigtigt fint, men det vi skal have fokus på er, at de rent også kommer op at stå. Det går faktisk ikke stærkt nok, mener Kristine Grunnet, der er branchechef i Dansk Energi.
Se hvor de store solcelleanlæg er planlagt
Kommunerne er sorteret efter, hvem der ender med have det største areal med solceller. Kun solcelleanlæg, der er over en hektar i areal er med i opgørelsen.
Du kan se den fulde oversigt over alle kommuner ved at scrolle ned i artiklen her.