Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Casper Rieper-Holm: Dømt svindler startede med fup i Nordjylland

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Storsvindleren Casper Rieper-Holm fik i dag tre års fængsel for seksuelt misbrug af steddatter og tyveri af hendes penge.

Kendt svindler, der i dag blev dømt for sexmisbrug af steddatter, gav sig ud for at være millionærarving - det hele begyndte på et nordjysk slot i 1998.

Op til premieren i februar i år på TV2-programmerne 'En fremmed flytter ind' tegnede TV2 et portræt af den nu 40-årige Casper Rieper-Holm, som i dag fik tre års fængsel for seksuelt misbrug af sin steddatter, for bedrageri og tyveri af pigens konfirmationspenge. Det portræt kan du læse herunder. 

Casper Augustinus, Zasper Rubinstein, Noah Casper, Casper Levi og Tino El’tinus. Det er bare nogle af de navne, som svindleren Casper Rieper-Holm har brugt til at udføre sine fupnumre.

Gennem to årtier har han været indblandet i sager om svindel, dokumentfalsk og vold.

Flere af dem har været beskrevet i medierne – senest i TV2-serien ’En fremmed flytter ind’, der handler om, hvordan han forsøgte at svindle sin daværende kæreste, Amanda Kastrup.

Han udgiver sig oftest for at være styrtende rig og vil investere sine mange fantasimillioner i alt fra håndboldklubber til værtshuse.

Men han er langt fra rig. Casper Rieper-Holm er født og opvokset i den lille by Præstbo i Nordjylland.

Blot få kilometer derfra begik han sit første store fupnummer. Det var i 1998 og begyndte med en opringning til Voergaard Slot nær Dronninglund i Vendsyssel.

Rosenkrantz-familien

Hans Jørgen Kaptain arbejdede som advokat og godsforvalter på det gamle renæssanceslot.

Han fik en ung mand i røret, der præsenterede sig som en efterkommer af den danske adelsslægt Rosenkrantz, og som gav udtryk for, at hans familie var meget velhavende.

- Han fortalte mig, at han gerne ville støtte steder, hvor Rozenkrantz’erne havde været, fortæller Hans Jørgen Kaptain i ’En fremmed flytter ind’.

Godsforvalteren var mistænksom. Ingen ringer og tilbyder penge ud af det blå. Men han inviterede den unge mand over.

- Han virkede fornuftig og ordentlig. Jeg fornemmede, at han kendte Voergaard Slot. Han havde forberedt sig og kunne blandt andet genkende Rosenkrantz-familiens våbenskjold, siger Hans Jørgen Kaptain.

Den unge mand fortalte, at han ville åbne en konto på fem millioner kroner, hvoraf to millioner skulle gå til Voergaard Slot, og de sidste tre skulle bruges andre steder i landet.

Et par dage efter fik Hans Jørgen Kaptain endnu et opkald. Denne gang fra mandens lokale sparekasse, der fortalte, at de var ved at åbne en konto til millionerne. Men kontoen stod i Voergaard Slots navn.

- Der vidste jeg godt, at det ville vi ikke være med til. Han prøvede at tage et lån i vores navn, for hvis vores navn stod på, så ville vi hæfte, siger Hans Jørgen Kaptain.

Fupnummeret blev afværget, og godsforvalteren meldte det ikke til politiet.

Den unge mand bag nummeret var Casper Rieper-Holm. Dengang lykkedes det ham ikke at slippe afsted med penge.

I årene efter fortsatte Casper Rieper-Holm sine fupnumre.

Ti år efter hans opringning til Voergaard Slot kom han på alles læber og avisforsider – da han udgav sig for at være en udenlandsk millionær, der ville redde en håndboldklub i Slagelse.

Her gav han den som rigmanden Casper Peter George Peterson, hvis bedstefar var grundlæggeren af milliardfirmaet Blackstone Group, og som nu ville redde en konkurstruet håndboldklub.

Rigmand ville ”redde” Slagelse-klub

I begyndelsen af 2009 så det sort ud for den tidligere legendariske håndboldklub Slagelse FH. Klubben hvor Anja Andersen siden 2000 havde trænet kvindernes førstehold, Slagelse Dream Team, og hvor profiler som Bojana Popovic og Cecilie Leganger også holdt til.

Men i 2008 havde Anja Andersen forladt Slagelse FH. Klubben var på randen af konkurs, og det var uvist, om de kunne klare endnu en sæson. Lige indtil en dansk-amerikansk millionærarving kom klubben til undsætning.

Hans navn var Casper Peter George Peterson. Hans mor var oprindeligt fra Slagelse, og derfor ville han støtte den konkurstruede klub fra hendes fødeby. Han havde faktisk allerede overført halvanden million fra en schweizisk bankkonto.

I Slagelse jublede man.

Bjarne Stenbæk var administrativ chef i klubben og tog imod rigmanden.

- Da han kom, blev jeg meget overrasket over at se en mand i en Adidas-træningsdragt. Han forklarer det med, at han har været i København og spille tennis med Frederik Fetterlein, og at han altid gør sig umage for ikke at vække opsigt med en meget ekstravagant opførsel og påklædning, fortæller Bjarne Stenbæk i ’En fremmed flytter ind’.

Casper Peter George Peterson talte dansk med en tyk amerikansk accent. Han holdt en flot tale for klubben, og alle skålede i champagne over investeringen, der havde reddet klubben i konkursens sidste time.

Næste morgen skulle rigmanden med til en kamp og opleve stemningen i hallen. Men inden de trådte ind i turbussen, var Casper Rieper-Holm blevet afsløret.

Skældte ud på fransk

Bjarne Stenbæk var blevet ringet op af klubbens kasserer, der fortalte, at pengene ikke var kommet ind på klubbens konto.

Kasseren havde ringet til det investeringsfirma i USA, som Casper Peter George Peterson havde påstået at være arving til. De havde aldrig hørt om ham før.

Det konfronterede Bjarne Stenbæk ham med i bussen. Men Casper Rieper-Holm insisterede på, at der måtte være sket en misforståelse.

- Han tilbyder at ringe til sin farfar for at få verificeret, hvem han er. Det gør han fra bussen. Han er vred på sin farfar, og han skælder ham ud, fortæller Bjarne Stenbæk.

Han foregav også at ringe til sin bank i Schweiz, og skældte dem ud på fransk.

- Han er ikke påvirket af, at han egentlig er blevet afsløret. Det lader han sig slet ikke mærke med. Han er helt cool og spiller absolut Casper helt ud. Men da han står af bussen i Ikast, står pressen udenfor, og det bryder han sig ikke om, siger Bjarne Stenbæk.

Slagelse FH blev reddet økonomisk tilbage i 2009 efter svindelnummeret. Men i 2013 kunne klubben ikke klare det økonomiske. Klubben gik for alvor konkurs i 2013.

Casper Rieper-Holm har i forbindelse med tilblivelsen af ’En fremmed flytter ind’ fået mulighed for at kommentere på episoden på Voergaard Slot og i Slagelse. Han har ikke ønsket at kommentere herpå.


Optog- og markeder: Her bliver der julet hele december

Foto: ThistedBy

Det starter 1. december i Thisted, hvor spejderkorpset, FDF-orkestret og Sparekassen Thy marcherer igennem Thisted by.

Julelys, nissehuer, nissemænd- og selvfølgelig julemandens postkasse.

Det hele vender tilbage til Thisted, der også byder den verdensberømte gæst velkommen.

- Julemanden ankommer til havnen og fører an i optoget til Store Torv, hvor det store juletræ vil blive tændt, siger ThistedBy i en pressemeddelelse.

Foto: ThistedBy

Hele måneden kommer der da også til at være fyldt med arrangementer, der skal hjælpe alle i stemning op til afrundingen den 23. december.

- Det er Mads og Morten, der afslutter julens aktiviteter med masser af kendte juletoner i selskab med julemanden selv, lyder det.

Det velkendte Lucia-optog sker den 13. december med deltagelse fra Nodvestjysk Pigekor.

Foto: ThistedBy

Beskylder lokale folketingsmedlemmer for at svigte byen

Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST og Karsten Mortensen, TV MIDTVEST.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy.

Jane Kruse fra Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at lokale politikere ikke har sørget for fortsat støtte til centret.

Forstanderen for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, Jane Kruse, retter nu en hård kritik mod to lokale folketingsmedlemmer.

Centret i det sydlige Thy er truet af lukning, fordi det fra næste år mister sin støtte på finansloven, og i den forbindelse udtrykker Kruse skuffelse over, at Simon Kollerup (S) og Torsten Schack Pedersen (V), der begge er valgt i Thistedkredsen, ikke har sikret fortsat støtte.

 - Vi synes selv, at vi har haft en tæt kontakt til alle partier, men selvfølgelig specielt til Simon Kollerup og Torsten Schack Pedersen, der er valgt i vores område. Dem har vi haft meget kontakt med og bedt dem om at bringe os på finansloven. Det har de ikke gjort.

- Hvordan tænker du om det?

- Det synes jeg er et stort svigt af det arbejde, der skal ske i Thy, siger Jane Kruse.

Folkecentret, der arbejder for at udvikle grønne energiløsninger, har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner om året via finansloven. 

Men på den finanslov for næste år, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF og Radikale er støtten forsvundet, og folkecentrets 12 ansatte er nu blevet opsagt fra årsskiftet.

Svar fra Simon Kollerup

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup har sendt os dette svar til Jane Kruses kritik:

"I dag glæder jeg mig over de penge, der er lykkedes at få til vores område, så Næssundfærgen får medvind mellem Thy og Mors, så Hurup i Sydthy får udviklingshjælp som blomstrende by, og så vi får annulleret besparelserne i Nationalpark Thy. Men jeg lytter naturligvis også til frustrationen fra folkecenteret, som ikke er lykkedes med at komme på finansloven denne gang. Nu må den kommende tid vise, om der er grønne puljer på finansloven, der kan være dem til hjælp. Det er ikke undersøgt endnu".

Lang ønskeseddel

Og nu står Jane Kruse tilbage med et stort ubesvaret spørgsmål: hvorfor?

- Vi har ingen viden om, hvorfor vi ikke er kommet med på finansloven. Vi står ellers for det, der skal bære os fremad.

- Men du kan vel ikke vide, om de har forsøgt at få jer med i regeringens finanslovsforslag?

- Nej, det kan jeg ikke. Jeg har ikke fået nogle tilbagemeldinger fra de to lokalt valgte politikere, siger Jane Kruse.

Torsten Schack Pedersen siger til TV MIDTVEST, at han tidligere har været med til at sikre penge til folkecentret.

- Det er ikke lykkedes denne gang. Der har været mange gode forslag på bordet fra Thy og Mors, og det er lykkedes at skaffe penge til Næssund-færgen og til udvikling af Sydthy. Så vi har bestemt sørget for ting, der tilgodeser thy- og morsingboerne, men ønskesedlen er længere, end pengene rækker, siger han.

Torsten Schack Pedersen, der er minister for samfundssikkerhed og beredskab, tilføjer, at der ikke er andre partier, der har rejst spørgsmålet om folkecentret under forhandlingerne.

- Men har du taget kampen?

- Vi møder mange ønsker, som vi prøver at fremme. Noget lykkes og andet lykkes ikke, siger han.

Jane Kruse siger, at folkecentret nu vil undersøge mulighederne for at få støtte fra fonde eller andre aktører.


Se billederne: Elefanter æres i enkeltstående juleudstilling

Juleustillingen vil kun være at finde i år.

Tilbage i oktober i år var det slut med elefanter i Aalborg Zoo efter knap 70 år.

Det berørte både de ansatte i haven, men også havens gæster var berørte af det.

- Vi har kun fået positiv responds. Folk har haft medfølelse, været kede af det og haft stor forståelse for det. Der har været stor opbakning, og folk har sendt breve og blomster, forklarer vicedirektør for Aalborg Zoo, Pia Nielsen.

Aflivningen af havens eneste elefanter betød også, at elefantanlægget ville stå tomt, under dette års Jul i Zoo.

- Det, syntes vi alle, ville være ærgerligt. Vi ville gerne hylde vores elefanter, og derfor er der nu lavet en smuk juleskov, hvor julemanden kan holde til, forklarer vicedirektøren.

- Det har haft stor betydning for de ansatte, fordi elefanterne netop har haft så stor betydning for os i alle de år. Derfor fortjente de også en pæn afsked, så den er faldet i god jord, den her udstilling, tilføjer hun.

'Enkeltstående mulighed'

Juleudstillingen er dog kun midlertidig, og derfor går overvejelserne fortsat på, hvad elefanternes areal i stedet skal bruges til.     

- Vi er ikke kommet noget nærmere, men det er klart, at det er noget, som vi kigger ind i. Det ender med at blive noget af en større plan, hvordan vi får inddraget så stort et område i haven, siger Pia Nielsen, der tilføjer.

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

- Så det er en enkeltstående mulighed at møde julemanden derinde, det kommer ikke til at foregå derinde igen, det vil jeg godt garantere.

Derfor håber vicedirektøren også på at se så mange gæster så muligt i elefanthuset.

- Vi håber på at se mange gæster, der har lyst til at komme og se, hvad vi har lavet til ære for vores elefanter, afslutter hun.


Tog en halv million fra Kunsten: Nu er der ny retssag på vej

Det vides endnu ikke, hvornår byretten tager stilling til den nye stævning.

Tilbage i 2021 tiltrak kunstneren Jens Haaning sig en hel del opmærksomhed sammen med Kunsten i Aalborg, efter han var blevet booket til at lave et kunstværk for museet.

Det var dog to tomme billedrammer, som museet blev spist af med og overskriften "Take the money and run" (Tag pengene og løb, red.). I stedet havde Jens Haaning nemlig taget de 532.000 kroner selv.

Det udløste senere en retssag, hvor Kunsten i Aalborg i september sidste år fik medhold i, at Haaning skulle betale næsten en halv million kroner tilbage til museet, efter at museet havde lånt ham pengene.

Striden mellem de to parter endte dog i maj i år, da et forlig blev indgået, efter Den Obelske Familiefond løste den 'gordisk knude', som Kunstens direktør, Lasse Andersson dengang kaldet det.

Ny retssag i vente

Nu vækkes hele sagen dog igen til live i en ny retssag, efter kunstneren Jens Haaning har stævnet billedbureauet Ritzau Scanpix med et krav om betaling af 687.000 kroner plus renter.

Det skriver Ritzau.

Stævningen skyldes, at en fotograf fra bureauet besøgte den omdiskuterede udstilling på Kunsten i Aalborg i efteråret 2021 og tog billeder af de tomme billedrammer, der indgik i værket ifølge Jens Haaning.

Billederne blev efterfølgende solgt til bureauets mediekunder, hvilket er en krænkelse af kunstnerens ophavsret, hævdes det i stævningen.

Ritzau afviser dog selv at have gengivet et beskyttet værk, og det vides endnu ikke, hvornår byretten tager stilling.

Det er blandt andet billedet her, der er skyld i stævningen fra Jens Haaning. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Markant vejrskifte på vej: Sådan rammes Nordjylland

Foto: Øyvind Bertel Fabricius Holm / Privatfoto

Snart vil alt sneen smelt, når både et regnvejr og stigende temperaturer skal op over Danmark.

Inden weekenden er omme kan temperaturen være steget 23 grader.

Danmark er lørdag morgen stået op til endnu en kølig morgenstund – lokalt under seks graders frost.

Det kolde og stedvis snerige vintervejr bliver der imidlertid sat en stopper for, når et frontsystem med et stort regnvejr skal passere landet fra lørdag aften.

Herefter pumpes der usædvanlig varm luft for årstiden op over landet.

Her får du et overblik over det kommende vejrskifte og til sidst weekendens detalje.

Køligt, men pænt lørdagsvejr

Enkelte slud- og snebyger kan forekomme, men ellers er der udsigt til en pæn lørdag med tørvejr og særligt først på dagen nogen eller en del sol.

Efter en frostkold morgen flere steder, stiger temperaturen i løbet af dagen til mellem to og fem grader.

Fra sidst på formiddagen begynder flere skyer at trække op over landet fra sydvest, hvilket varsler det kommende regnvejr.

rognose lørdag eftermiddag. Efterhånden mere skyet fra sydvest. Op mellem to og fem grader. Foto: TV2 Vejret

Udbredt regn og slud

Ved 18-tiden holder det endnu tørt de fleste steder, men længst mod sydvest er de første regndråber begyndt at falde.

Som aftenen skrider frem, breder der sig et område med regn og slud op over det meste af landet. Ved midnatstid er det kun Bornholm, hvor det endnu holder tørt.

I første omgang er der størst mulighed for lidt hvidt i luften i form af slud ned gennem det centrale Jylland. Her vil temperaturen også falde til lige over frysepunktet.

Prognose lørdag aften. Udbredt regn og slud. Foto: TV2 Vejret

I løbet af natten bevæger nedbørsområdet sig videre østover, så der også bliver chance for slud i de østlige dele af landet.

Nedbøren forventes at nå Bornholm omkring klokken 2.

Regn og slud når knap nok at slippe landet, før nye forsyninger med regn ankommer. Derfor vil de fleste danskere stå op til silende regn søndag morgen.

Prognose søndag morgen. Våd start på dagen. Foto: TV2 Vejret

Regnvejret forventes at stå på gennem hele morgenen og formiddagen.

Først fra søndag middag bliver der efterhånden mulighed for opholdsvejr – til en start over de vestlige dele af landet.

Sammenlagt kan der falde op mellem 10 og 25 millimeter regn, inden weekenden er omme. Mest i det sydlige Jylland og på Sydfyn.

Søndag eftermiddag vil det fortsat regne mod nord og øst. Foto: TV2 Vejret

I forbindelse med regnvejret stiger temperaturen betydeligt. Temperaturen vil generelt toppe mellem 10 og 13 graders varme.

Til sammenligning er den gennemsnitlige maksimumtemperatur i november på 7,6 grader. Dermed er det meget varme vinde, der blæser op over landet fra søndag.

Weekendens detalje

Natten til lørdag faldt temperaturen til 10,4 graders frost ved Billund. I samme by er der udsigt til op imod 13 graders varme søndag.

Dermed stiger temperaturen med omkring 23 grader på under to døgn.