300 år gammel bispelort fra Aalborg får forskere til at juble
Foto: Rogvi Nolsøe Johansen, Scanpix Denmark
En klump afføring, som blev fundet under nedrivning af en bispegård i 1937, viser forskere, hvordan en familie levede i 1600-tallet.
Vis mig din afføring, så skal jeg vise dig, hvem du er.
Sådan siger en række lykkelige forskere efter at have undersøgt en over 300 år gammel klump afføring, som kan hjælpe forskerne med at skrive et vigtigt stykke af vores Danmarks-historie. Som sande detektiver er forskerne gået helt ned i detaljen, og har fået opklaret, hvem der sad på tønden den dag i 1600-tallet.
- Det er helt unikt. Som historiker er jeg meget, meget tilfreds. Det er jo enormt interessant, fordi vi kommer tæt på en kendt families daglige forbrug og fødevarer i 1600-tallet, siger Jakob Ørnbjerg, historiker på Aarhus Universitet.
Klumpen af afføring, der bliver kaldt "Bispeklumpen", blev fundet i en såkaldt latrinkasse under nedrivning af bispegården i Aalborg i 1937. Men nu, 79 år senere har forskerne undersøgt klumpen nøje i forbindelse med et forskingsprojekt om indvandringen til Danmark fra 1450 til 1650.
Det er Peter Mose Jensen, arkæobotaniker ved Moesgaard Museum, der har gransket Bispeklumpen.
- Jeg har simpelthen pillet den fra hinanden, lige så forsigtigt, siger Peter Mose Jensen.
Han fandt rester af multebær og solbær - og andre spændende ting.
Sådan kunne forskerene konstatere, at manden bag klumpen var glad for boghvede og bær - og på den måde kunne de også identificere, hvem der i sin tid lagde "Bispeklumpen".
- Vi laver historie, hvor vi går ind ad bagvejen. Når vi kan komme så tæt på, skyldes det, at der er fundet boghvede i den her klump, siger Jakob Ørnbjerg. Boghvede blev dengang primært dyrket på "gerningsmandens" hjemstavn - Fyn.
På den baggrund mener forskerne, at der er tale om den fynske biskop Jens Bircherod, der blev født i Odense 1658 og døde 1708. Han var biskop i Aalborg fra 1693 til sin død.
- Den her klump lort er en lille brik til fortællingen om vores allesammens historie og hvordan det gik til, at Danmark blev som det blev, siger Jakob Ørnbjerg.