Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

26-årig kvinde døde af coronavirus tre uger efter fødsel – hospitalet glemte at kontakte familien

Anne Mette Frederiksen blev gift i maj, og allerede tre måneder senere fødte hun sit første barn, datteren Thrud. Tre uger senere var hun død. Privatfoto

Anne Mette Frederiksen døde af corona tre uger efter, hun havde født. Hendes mor forstår ikke, hvorfor familien ikke blev tilkaldt, da hun blev dårlig.

Stemmen i lydbeskeden var træt, men optimistisk. Det var 3. september 2021, og Anne Mette Frederiksen havde været indlagt på Regionshospitalet i Hjørring siden aftenen før.

– Mor, de har skruet lidt ned for min ilt, fordi jeg ilter rimeligt godt. Det er stille og roligt. Temperaturen siger 37,7, så den er faldet, sagde den 26-årige kvinde.

Anne Mette Frederiksen havde corona. Men hun var kun 26 år, så både hospitalet, familien og Anne Mette Frederiksen selv var sikre på, at hun snart ville blive udskrevet. Men sådan gik det ikke.

Så siger vi pænt godnat og "jeg elsker dig" … og ja, det var så det

Pia Salvesen

Lydbeskeden er blot en af flere, som Pia Salvesen modtog, mens hendes datter var indlagt.

Døde uden familien omkring sig

Det er i disse dage præcis to år siden, at Danmark lukkede ned. Knap 2.800.000 danskere har haft corona, og lidt over 5000 af dem er døde. Langt de fleste var over 70 år.

I dag står vi et godt sted. Men i sommeren 2021 begyndte unge ikkevaccinerede patienter pludselig at fylde på hospitalerne.

Anne Mette Frederiksen var en af dem.

Det er ikke ofte, at Pia Salvesen tager lydbeskederne frem og lytter til sin datters stemme.

- Lige nu bliver jeg for ked af det, når jeg hører dem. Jeg føler, at hun er lige ved siden af mig, og det er hun jo ikke, siger Pia Salvesen.

Hun ser dem som et tegn på, at hendes datter har været ensom. For Anne Mette Frederiksen havde ikke sine nærmeste ved sin side, da hun havde mest brug for dem. Og det er Pia Salvesens største anke.

Men hvordan kunne det ske, at hun døde uden sin familie i nærheden?

Hendes største ønske var at stifte familie

Anne Mette Frederiksen var en glad kvinde, der elskede fest, farver og glimmer, fortæller Pia Salvesen.

Anne Mette Frederiksen (midten) med sin søster (tv.) og mor (th.). Foto: Privatfoto

Og så var hun det største familiemenneske, man kunne forestille sig. Hun blev gift i maj, og allerede tre måneder senere fødte hun sit første barn, datteren Thrud.

- Hendes højeste ønske var at få en familie, så det skulle bare være lykke det hele, fortæller Pia Salvesen.

I slutningen af august 2021 var coronapandemien under kontrol i Danmark. Over 70 procent af befolkningen var færdigvaccineret, og fra 10. september blev covid-19 ikke længere anset som en samfundskritisk sygdom i Danmark, og alle restriktionerne forsvandt.

Alligevel testede Anne Mette Frederiksen positiv for corona 30. august. Hun var ikke vaccineret, da man på daværende tidspunkt frarådede vaccinen til gravide.

Anne Mette Frederiksen til sit bryllup i maj 2021. Foto: Privatfoto

Anne Mette Frederiksen var dog ikke bekymret og nød tiden derhjemme med sin nyfødte datter.

Men så begyndte hun at få det dårligt. Hun havde feber, åndenød og kastede op.

- Selvfølgelig overlever hun

Anne Mette Frederiksen blev derfor indlagt 2. september med sin mand og nyfødte datter.

På hospitalet fik hun ilt og medicin, og selvom Anne Mette Frederiksen havde det dårligt, var hun optimistisk om, at det bare ville være et kort besøg.

Anne Mette Frederiksen var nemlig opsat på at komme hjem og starte hverdagen med sin datter. Og det gjorde hende blind for, hvor alvorlig situationen var, mener Pia Salvesen.

- Hun sagde hele tiden, at hun havde det bedre, selvom hun fik mere og mere ilt. Hun var for optimistisk, siger Pia Salvesen.

Da hun ikke måtte besøge sin datter på hospitalet, var Pia Salvesen nødt til at følge med gennem telefonopkald og datterens lydbeskeder.

Og selvom hun vidste, at situationen var alvorlig, var Pia Salvesen ikke synderligt bekymret.

- Jeg tænkte bare: ”Hun er 26 år, og vi har så meget forstand på covid-19, at selvfølgelig overlever hun”, siger Pia Salvesen.

I et stykke tid var Anne Mette Frederiksen stabil, og lægerne var også sikre på, at hun snart ville blive udskrevet.

Men fire dage senere blev hendes situation forværret.

Mand og datter sendt hjem

6. september blev Anne Mette Frederiksens mand og datter sendt hjem fra hospitalet.

Anne Mette Frederiksen fik at vide, at hun sandsynligvis skulle flyttes over på intensivafdelingen, og at hun ikke længere skulle bruge sine kræfter på at tage sig af Thrud, men i stedet fokusere al sin energi på at få det bedre.

Anne Mette Frederiksen med sin mand og deres datter, Thrud, på hospitalet, da Thrud blev født. Foto: Privatfoto

Og nu havde hun noget at kæmpe for.

- Jeg tror, hun inderst inde har været rigtigt bange. Men samtidig har hun tænkt: ”Jeg SKAL nok komme igennem det her, for jeg har noget, jeg skal hjem til”, siger Pia Salvesen.

Men selvom hun kæmpede, fik Anne Mette Frederiksen det løbende værre og værre. Hendes ilt blev konstant øget, og til sidst havde hun ikke længere kræfter til at gå på toilettet alene.

Sidste telefonopkald

Klokken 21.45 den 8. september – seks dage efter hun blev indlagt – ringede Anne Mette Frederiksen til sin familie for at sige godnat.

Først snakkede hun lidt med sin mand og datter. Til sidst fik Pia Salvesen sin datter i telefonen.

Anne Mette Frederiksen nåede at være hjemme med sin datter Thrud i under en uge. Foto: Privatfoto

Anne Mette Frederiksen fortalte, at hun havde lidt ondt i hoften, og hun ville derfor ringe til sygeplejersken og bede om at få noget beroligende, inden hun lagde sig til at sove.

- Så siger vi pænt godnat og "jeg elsker dig" … og ja, det var så det, siger Pia Salvesen.

Sygeplejersken blev bekymret

Natten til 9. september fik Anne Mette Frederiksen det markant dårligere. Omkring klokken 03.30 blev en sygeplejerske så bekymret, at hun satte sig ind hos den indlagte kvinde og blev der resten af natten.

Jeg tror, hun har været pissehamrende bange og higet efter sit barn

Pia Salvesen

Pia Salvesen er utroligt glad for, at sygeplejersken blev hos hendes datter – selvom hun ville ønske, at det havde været hende selv, der sad der.

- Hele familien er glad for, at der har været nogen hos hende, så hun ikke har ligget alene. Jeg er sikker på, at hun har været skrækslagen, hun har jo kæmpet for at få vejret, siger hun.

Modtog den korrekte behandling

Regionshospital Nordjylland i Hjørring vurderer, at Anne Mette Frederiksen fik den korrekte behandling på daværende tidspunkt.

I Anne Mette Frederiksens journal kan man se, at både personalet og hun selv vurderede, at hun var stabil.

- Der opstod en pludselig og meget svær komplikation, der medførte døden. Det var en komplikation til covid, men formentlig baseret på blandt andet den nylige fødsel, siger Søren Pihlkjær, lægefaglig direktør på hospitalet.

Søren Pihlkjær. Foto: TV 2

Selvom corona i september 2021 havde eksisteret i Danmark i cirka halvandet år, var det stadig en ny og ukendt sygdom for læger og sygeplejersker.

- Vi får løbende nye behandlinger, medicin og vacciner, men der vil stadig være ting, vi ikke forstår i forhold til den enkelte patient, siger Søren Pihlkjær.

Familien blev tilkaldt

Om morgenen 9. september blev Anne Mette Frederiksen flyttet over på intensivafdelingen. Omkring en time senere – klokken 8.10 – blev hun lagt i respirator. Men det hjalp ikke.

Klokken 9.43 fik hun hjertestop, og læger og sygeplejesker brugte den næste time og 27 minutter på forgæves at forsøge at redde hende.

Klokken 11.14 – en time og 31 minutter efter hun fik hjertestop – modtog Anne Mette Frederiksens mand et opkald.

Pia Salvesen var sammen med sin svigersøn, da telefonen ringede.

Så snart han hørte, hvad der blev sagt i telefonen, vendte han sig mod sin svigermor:

- Jeg vidste det, sagde han.

Anne Mette Frederiksen snakkede dagligt med sin mor, mens hun var indlagt. Foto: Privatfoto

I den anden ende af røret fortalte lægen, at familien var nødt til at komme nu. Og det skulle gå hurtigt, for Anne Mette Frederiksen ville ikke klare det.

- Hun har været pissehamrende bange

15 minutter senere – klokken 11.29 – blev hun erklæret død.

Hendes familie nåede ikke at komme ind til hende. Anne Mette Frederiksen døde derfor uden sine nærmeste omkring sig.

- Jeg har det meget dårligt med det. Man burde have tilkaldt familien, da hun blev dårlig, siger Pia Salvesen.

Pia Salvesen og Anne Mette Frederiksen. Foto: Privatfoto

Anne Mette Frederiksen havde ikke set nogen familiemedlemmer, siden hendes mand og datter tog hjem fra hospitalet tre dage tidligere.

Den tanke plager stadig Pia Salvesen her et halvt år senere.

- Vi kunne have holdt hende i hånden og forklaret hende, at Thrud havde det godt, så Anne Mette kunne lukke øjnene med ro, siger Pia Salvesen og fortsætter:

- Det tror jeg ikke, at hun har gjort. Jeg tror, hun har været pissehamrende bange og higet efter sit barn.

Savner anerkendelse

Pia Salvesen forstår ikke, hvorfor hospitalet ventede så lang tid med at kontakte familien.

- Når Anne Mette bliver så dårlig, har man lavet en fejl ved ikke at kalde os ind. Man skal huske dem, der står udenfor, og det er os, der ikke fik lov til at sige farvel, siger Pia Salvesen.

Hun forstår godt, hvorfor hospitalet ikke havde tid til at kontakte familien efter klokken 8.10, da datteren blev lagt i respirator, og personalet havde travlt med at forsøge at redde hendes liv.

Anne Mette. Foto: TV 2

Men hun er uforstående over for, hvorfor familien ikke blev kontaktet klokken 03.30, da sygeplejersken var så bekymret for Anne Mette Frederiksens tilstand, at hun satte sig ind til hende og blev der hele natten.

Pia Salvesen savner anerkendelse fra hospitalet om, at de har fejlet, og at det ikke burde ske, at en patients pårørende ikke bliver tilkaldt.

- Det er vigtigt for pårørende at kunne sige farvel til sine kære. Det ville give mig mere ro at se, at hospitalet forstod det og ikke ville glemme det i fremtiden, siger hun.

Personalet prioriterede at redde Anne Mette

Søren Pihlkjær ønsker i dag at undskylde over for familien. For han er fuldstændigt enig med Pia Salvesen: Ingen bør dø alene.

- Set i bakspejlet ville vi nok gerne have kaldt de pårørende ind tidligere, så de kunne have nået at være med, da Anne Mette døde, siger han.

Han fortæller, at de ikke fik ringet til familien, fordi de i situationen prioriterede at behandle den akut opståede komplikation, og at de derfor havde al deres fokus på Anne Mette Frederiksen.

Vi laver billedbøger til Thrud, hvor vi fortæller om hendes mor, og hvem hun var

Pia Salvesen

Og så træder tanken om at ringe til de pårørende nogle gange i baggrunden, siger han.

Samtidig kan det også være svært for personalet at indrømme over for sig selv, at situationen er så alvorlig, at de er nødt til at kontakte de pårørende, fortæller Søren Pihlkjær.

- Vi skal blive bedre til det – og vi kan kun beklage, at det ikke er lykkedes i dette tilfælde, siger han.

Kan ikke bruge en undskyldning til noget

Selvom Pia Salvesen er glad for hospitalets undskyldning, gør den ikke den store forskel for hende.

- Selvfølgelig er det rigtigt fint, men jeg kan jo ikke bruge den til noget. Jeg synes stadig – og det vil jeg altid synes – at det ikke er okay, at de ikke kaldte os ind. Der er ikke nogen undskyldning for sådan noget, siger Pia Salvesen.

Hun fortæller, at hun løbende har været i kontakt med hospitalet og snart skal til en samtale med Anne Mette Frederiksens anæstesilæge og afdeling på hospitalet.

Og samtalen kan forhåbentlig give hende, hvad undskyldningen ikke kunne.

- Det kan være, at jeg kan få mere ro, hvis sygeplejersken, der sad hos hende, kan sige, at hun egentlig havde det okay. Jeg tænker, hun har været bange, men det er jo ikke sikkert, siger Pia Salvesen.

Barnebarnet bringer glæde

Når Pia Salvesen i dag ser på sit lille barnebarn, ser hun også sin datter.

- Thrud har Anne Mettes næse og mund. Og de har begge rigtigt smukke, klare blå øjne. På den måde er Thrud en sand kopi af Anne Mette. Men vi ser jo måske også det, vi gerne vil se, siger Pia Salvesen.

Det er dog ikke kun hendes barnebarns ydre, der minder Pia Salvesen om hendes datter. Thrud er nemlig en rigtigt glad baby, et ”rigtigt sludrechatol”, fortæller Pia Salvesen, der fremhæver, at hendes datter også elskede at snakke og synge.

Thrud. Foto: Privatfoto

Det er da også vigtigt for Pia Salvesen, at Thrud vokser op vel vidende, hvem hendes mor var.

- Vi laver billedbøger til Thrud, hvor vi fortæller om hendes mor, og hvem hun var. Og så gemmer vi alle Anne Mettes ejendele, der kan have betydning for Thrud, og så får hun det hele, når hun bliver gammel nok, siger Pia Salvesen.


40 år gammelt centers fremtid hænger i en meget tynd tråd

Forstanderen på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at det ikke lykkedes de lokale folkevalgte at få centret med på finansloven.

Fremtiden for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy hænger i en tynd tråd.

Centret har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner i støtte om året, men er ikke kommet med på den finanslov, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF, Radikale og Enhedslisten.

Dermed er det tvivlsomt, om centret overlever.

- Nu skal bestyrelsen ind over og beslutte, hvad der skal ske, men det vil som minimum betyde en meget, meget kraftig beskæring. Uden tilskud til driften er der ikke grundlag for at have ansatte, og alle 12 er nu sagt op med udgangen af december, siger forstander Jane Kruse.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Folkecentret har den seneste tid forsøgt at overtale Folketingets partier til at bevare støtten, og Jane Kruse udtrykker stor skuffelse over, at det ikke er lykkedes de lokale folkevalgte at sikre den fortsatte drift.

- Det vil få store konsekvenser for de mange små og mellemstore virksomheder, som vi hjælper med at udvikle produkter og teste energiløsninger. Vi er også i kontakt med og hjælper mange borgere, og så det rammer det også de udenlandske ingeniørstuderende, der kommer hos os, siger Jane Kruse.

Håber, der kan findes en løsning

Folkecentret blev grundlagt i 1983 med et mål om at sætte grønne energiformer på dagsordenen. I begyndelsen handlede det meget om at udvikling af vindenergi, men siden har centret også beskæftiget sig med elbiler, biogas og solceller.

- Nu skal vi samles på mandag og se, hvordan vi kan afslutte de projekter, som vi har ansvaret for, på den bedst mulige måde.

Er der ingen muligheder for, at I kan fortsætte?

- Jeg håber meget, at der kan findes en løsning. Vi vil prøve at tage kontakt til SF og Radikale Venstre for at høre om mulighederne. Jeg kan forstå, at der skal afsættes store summer til grøn forskning, og måske kan vi komme i betragtning der, siger Jane Kruse.


Nordjysk virksomhed i front: Får første certifikat i Europa

Lige nu er Grøn Brint den eneste virksomhed, der har fået uddelt bæredygtigheds-certifikatet. Men andre er på vej.

Jens Peter Lunden har altid været foregangsmand i sit erhverv. I 1989 købte han sit første landbrug, og siden har han gjort mange tiltag for miljø og bæredygtighed.

Han er også hovedmanden bag Gårestrup EnergiØ, hvor der både ligger grisestald, biogasanlæg og vindmøllepark. Jens Peter Lundens virksomhed Grøn Brint, som også har Norwegian Hydrogen i ryggen, er også en del af energiparken.

Og det er den virksomhed der i onsdags fik den første bæredygtighedscertificering af sin slags i Europa - og muligvis i hele verden.

- Det er noget, vi har arbejdet på længe, og vi er rigtig glade for at få den, så vi kan komme i gang med at producere nogle produkter til det marked, vi er på vej ind i, siger Jens Peter Lunden.

Se indslaget her:

Adgang til tysk marked

Certificeringen er givet til Grøn Brint i forbindelse med deres arbejde med et bæredygtigt brændstof. I 2023 blev der sammen med Norwegian Hydrogen investeret i brintproduktion, som gennem biogasproduktionen i sidste ende er med til at indfange CO2 og lave metan, hvor energien er bundet i et grønt brændstof.

Og certificeringen har været nødvendig, for ellers kan brændstoffet ikke afsættes.

- Det giver adgang til de markeder, hvor man kan sælge, og certificeringen er den godkendelse, der siger, at vi har en grøn værdi at sælge, siger Jens Peter Lunden.

Lige nu er Grøn Brint den eneste europæiske virksomhed, der har certificeringen. Men forventningen er, at andre virksomheder er lige på trapperne med også at få en. Og så er næste skridt at komme ud over rampen fra Gårestrup.

- Vores eksportland er Tyskland, og de regner med at kunne tage imod fra 1. januar, og så er vi klar til business, siger Jens Peter Lunden.

Økonomi- og kvalitetschef Rasmus Hedegaard Bang viser certifikatet frem.

'Du' så lort': Skoleelever viser hadbeskeder frem

6.A med en række beskeder fra de sociale medier.

Skoleelever lærer at passe på sig selv på de sociale medier.

'Fuck I er klamme' og 'luder' er bare nogle af de udtryk, som børn og unge kan støde på på de sociale medier.

Derfor har Vesthimmerlands Kommune i denne uge sat fokus på børn, unge og sociale medier med kampagnen '#værtjekketpånettet'.

- Vi forsøger at lære børn og deres forældre, hvordan man begår sig bedst på de sociale medier, forklarer SSP-ungeteammedarbejder Tina Frost Petersen, mens hun er i gang med at styre en konkurrence for elever på Gedsted Skole.

SSP-ungeteamet er på besøg med deres kampagnemateriale, der skal få eleverne til at sætte ord på de oplevelser, de har på nettet. Mange unge bruger de sociale medier hver eneste dag, og for mange er det den vigtigste sociale kommunikation.

Tina Frost Petersen mener, at udelukkelse af fællesskaber er det hyppigste problem blandt unge.

- Det, vi oftest oplever som et problem, er udelukkelse. Altså at en ung holdes udenfor et fællesskab på de sociale medier. De er jo online 24-7, så de opdager meget let, hvis der foregår noget i en gruppe, og de ikke får lov til at deltage, forklarer Tina Frost Petersen.

Se indslaget her:

Kender til hadbeskeder

Den problematik kender eleverne fra 6.A på Aars Skole godt. De deltager i #værtjekketpånettets videokonkurrence, og mens de filmer en video om hadbeskeder, har de alligevel tid til at fortælle om deres egne oplevelser:

- Det er for eksempel, hvis der er nogen, som holdes uden for en Snapchat-gruppe, forklarer Andreas Stiller Jonasen, der er elev i 6. klasse, og han bakkes op af klassekammeraten Dicte Klitgaard Nielsen:

- Hvis man nu spiller et onlinespil med nogle andre, som man ikke kender, og de så pludseligt begynder at skrive grimme ting til en, 'du' så lort' og den slags. Det tror jeg alle i klassen har oplevet, forklarer hun.

SSP-ungeteamet på besøg på Gedsted skole

Begge elever fortæller, at det har været rart at have undervisning med fokus på onlinetilstedeværelse - også selvom Dictes forældre ikke har ladet hende oprette sociale profiler endnu.

- Her kunne jeg jo godt sige, at de var nogle dumme forældre, men jeg ved godt, at de gør det for at passe på mig, siger hun.


Lukning af fabrik løser udfordring hos konkurrent

Foto: Outline Vinduer

Fire medarbejdere er indtil videre skiftet fra den ene dørproducent i området til den anden.

I slutningen af august blev det meldt ud, at den dørproducent Jeld-Wen til nytår lukker sin fabrik i Løgstør efter 43 år. Det drager vindues- og dørfirmaet Outline Vinduer i Farsø nu nytte af.

De har nemlig indtil videre overtaget fire af de cirka 150 medarbejdere hos Jeld-Wen, som står til at miste deres job som følge af fabrikslukningen. Det fortæller Outline Vinduer i en pressemeddelelse.

- Jeld-Wen har været meget proaktive i forhold til at hjælpe folk videre, og det er virkelig glædeligt at se, når virksomheder gør en indsats som denne for at afhjælpe en ellers trist situation med produktionslukning. Vi har via deres jobmatch også været i kontakt med mange flere potentielle nye medarbejdere, som vi godt kunne være klar til at ansætte, så snart højsæsonen begynder igen, siger fabrikschef i Outline Vinduer, Michael Hejlesen.

Svære at finde

Gitte Jensen fra Vilsted er en af de medarbejdere, der er skiftet til den konkurrerende vindues- og dørproducent. Hun var i lære som maskinsnedker hos Jeld-Wen og får nu mulighed for at fortsætte sin uddannelse hos Outline Vinduer.

- Det var selvfølgelig en rigtig ærgerlig nyhed, da vi fik at vide, at vi ikke længere kunne arbejde ved Jeld-Wen, som ellers har været en god arbejds- og læreplads. Men virksomheden gør heldigvis meget for at få folk i job, og jeg er selv utrolig glad for at være kommet så hurtigt videre, siger hun og fortsætter:

- Jeg bor med min mand og tre børn, og derfor havde jeg heller ikke råd til at være arbejdsløs - og jeg nåede da også at overveje, om jeg kunne risikere at skulle droppe ud af uddannelsen. Heldigvis har Outline været meget fleksible i forhold til at finde en god løsning, siger Gitte Jensen.

Outline Vinduers fabrikschef glæder sig - trods de ærgerlige omstændigheder - over, at han har fået to maskinsnedkerlærlinge mere i produktionen.

- Vi oplever til tider, at vi skal kæmpe en del for at få maskinsnedkere og maskinsnedkerlærlinge, og det er vigtige kompetencer for os at have i huset. Derfor glæder vi os også meget over, at vi nu - udover de to lærlinge, vi allerede har - kan tilføje to mere til produktionen. De er allerede kommet rigtig godt fra start, siger Michael Hejlesen.


Borgerservice til Sæby-patienter uden MitID: - Ring på onsdag

Foto: Google Maps, grafik af Mie Leonora Heiberg

Patienter uden MitId kommer bagest i køen til at vælge læge, lyder bekymringen fra pårørende. Men borgerservice har løsning klar.

- Det er under al kritik.

Sådan lyder det prompte fra Christina Jensen. Hendes 79-årige far Kaj Jensen er én af de patienter, der er tilknyttet Lægehuset Sæbygårdvej i Sæby, og som onsdag i næste uge skal søge læge på ny.

Problemet er, at hendes far er fritaget for MitID.

- Han har ikke prædikatet som senil, men han er tæt på. Så han har brug for min hjælp, siger datteren.

Hun frygter derfor, at han og flere andre som ham bliver tilsidesat, når der 27. november klokken 9.00 åbnes op for, at lægehusets cirka 4850 patienter får mulighed for at søge ny eller eksisterende læge.

Det sker, fordi lægehuset på grund af lægemangel reducerer antallet af patienter til 4000. Patient-pladserne vil blive fordelt efter 'først til mølle'-princippet.

- Så kommer alle dem uden MitID bag i køen. De er jo fuldstændig på Herrens mark de her mennesker. Der er mange rigtig svage mennesker, som ikke kan få samme hjælp, som jeg kan give min far, siger Christina Jensen.

Og det kan i værste fald betyde, at hendes far komme til at få langt til læge og skal have hjælp med transport, lyder bekymringen.

Kan ringe ind

Men det maner chef for Center for Kultur og Borgerservice i Frederikshavn Kommune, Steen Lindgaard, til jorden. De patienter, der er frataget for MitID, kan nemlig ringe ind og ordne sagen.

- Alle patienter i lægehuset har modtaget information fra Region Nordjylland om, at man kan kontakte kommunen telefonisk, hvis man ikke er i stand til at lave lægeskift digitalt, skriver han i en mail til TV2 Nord.

Sådan gør Sæbygårdvej-patienter uden MitID:

  • Ring til Borgerservice på kommunens hovednummer 98 45 50 00, 27. november mellem 9.00-12.00. Det er ikke muligt at lave lægeskiftet før.

  • Efter klokken 12.00 kan du ringe til den digitale hotline, der er åben til klokken 20.

  • Pårørende har mulighed for hjælpe telefonisk. Borgerservice skal dog sikre, at den som skal skifte læge er indforstået. For eksempel ved at der er oprettet en fuldmagt – enten skriftligt eller digitalt.

  • Hav dit sygesikringsbevis klar, når du ringer.

Har ikke fået besked

Det er gode nyheder for Christina Jensen, der ellers har fået flere forskellige ting at vide, når hun har ringet til kommunens borgerservice om sagen.

Her fik hun i første omgang at vide, at hendes far skulle møde fysisk op på borgerservice i Sæby 28. november, altså dagen efter, der var åbnet digitalt op for lægesøgningen.

I anden omgang har hun dog også fået at vide, at hun kan få håndteret hendes fars lægevalg over telefonen 27. november.

Men den besked har de altså ikke fået andre steder.

- Jeg har været forbi min fars postkasse her til morgen, der lå ikke noget, så det var heldigt, at jeg ringede igen, siger hun.

Steen Lindgaard vil ikke kommentere på den konkrete sag, men har sendt TV2 Nord det pågældende brev, borgerne skulle have modtaget fra Region Nordjylland og lægehuset. Til dem uden MitID skulle beskeden ligge i form af et fysisk brev i deres postkasse.

Brevet fra Region Nordjylland

Din nuværende lægepraksis, Lægehuset Sæbygårdvej, skal pr. 01.02.2025 have reduceret antallet af patienter. Du skal derfor vælge lægepraksis.

Lægehuset Sæbygårdvej videreføres på samme adresse

Du kan vælge mellem Lægehuset Sæbygårdvej eller en anden lægepraksis, der har åben for tilgang af patienter.

Vær opmærksom på at du gebyrfrit kan vælge lægepraksis i perioden fra og med den 27.11.2024 kl. 9.00 til og med den 17.12.2024. Valg af lægepraksis er kun gebyrfrit, hvis du vælger med virkning pr. 01.02.2025.

Du beholder din nuværende lægepraksis indtil da.

Valg af lægepraksis registreres i den rækkefølge valget foretages. Bliver Lægehuset Sæbygårdvej fyldt inden 17.12.2024, vil du ikke længere kunne tilmelde dig denne, men må vælge en anden lægepraksis med åben for tilgang af patienter.

På borger.dk/valg-af-læge kan du se, hvilke lægepraksis du kan tilmelde dig. Hjemmesiden viser dine aktuelle valgmuligheder og opdateres løbende.

Du skal vælge lægepraksis elektronisk med MitlD via borger.dk/valg-af-læge eller din kommunes hjemmeside.

Har du ikke mulighed for at vælge lægepraksis elektronisk, skal du i stedet ringe til din kommune. Valg af lægepraksis kan ikke ske ved henvendelse til regionen.

Hvis du ikke inden den 18.12.2024 har valgt lægepraksis, tildeler kommunen dig en lægepraksis.

Journal
Din journal vil automatisk blive overført til din nye lægepraksis.

Hvis du ikke ønsker din journal overdraget til din nye lægepraksis, kan du i forbindelse med dit valg af lægepraksis afkrydse i "Min læge skal ikke have overdraget journal". Din journal vil herefter blive overført til og opbevaret hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sundhedskort

Dit nye sundhedskort vil blive sendt til dig med posten. Dit gamle kort skal klippes itu efter 01.02.2025.

På vegne af

Region Nordjylland

Steen Lindgaard lover samtidig, at borgerservice sidder fuldstændig klar til at hjælpe, når telefonerne åbner klokken 9.00 den 27. november.

- Frederikshavn Kommune har indsat ekstra ressourcer til at håndtere ekstraordinært mange opkald, og der er afsat ekstra ressourcer til sagsbehandlingen for de borgere, der ikke har MitID, lover han.