Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Trawlerkrig i Skagerak: - Det er lidt som et rockeroverfald

Foto: Torben Lykke Larsen

Politiet var forbi Thorup Strand for at efterforske sagen.

En fisker i Thorup Strand har meldt en hollandsk kollega til politiet for at have sejlet udstyr i stykker.

Fiskegrej for 175.000 kroner er blevet ødelagt på båden Kikani3 i Thorup Strand. Ifølge kystfisker Karsten Nielsen er det en hollandsk bomtrawler, der har smadret hans snurrevod.

- Det er ikke et uheld. Det er bevidst, siger Karsten Nielsen, der selv så det ske.

Han forsøgte at advare hollænderen over skibstelefonen ad flere omgange, men det standsede ikke det store skib. I stedet svarede hollænderen ”no problem” til Karsten Nielsen.

Men det er et kæmpe problem, som også har rystet kystfiskernes formand i Thorup Strand, Thomas Højrup.

- Det er lidt som et rockeroverfald. Han ved jo, at Karsten er en dygtig mand, som har fundet en god plet, hvor der er fisk. Det er en nem måde at jage ham væk på, siger Thomas Højrup.

Episoden er nu blevet meldt til politiet, der tager fat i hollænderen for at afhøre ham, når han går i land.

- Vigepligtsreglerne til søs er overtrådt, ligesom når to biler støder sammen, siger vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Henrik Skals.

Sagen har fået det nordjyske folketingsmedlem, Simon Kollerup, til at reagere. Det er nemlig langt fra første gang, der er problemer med de hollandske fiskere. Tidligere har lokale fiskere mistænkt dem for at fiske i Skagerak, hvor de har en lille kvote, for bagefter at tilskrive fangsten deres langt større kvote i Østersøen.

- Problemet med hollænderne har varet alt for længe. Det skal stoppes, og der er vi nødt til at kræve, at også fiskeriministeren går ind i sagen, siger han.

Hør, hvad Simon Kollerup siger til sagen her.

Hollænderne har ikke svaret på TV2 Nords opkald.


De gør det igen: Nordjysk bryggeri vinder fornem titel

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Bad Seed Brewing tager for anden gang på bare tre år titlen som Årets Bryggeri.

- Kan vi ikke lige starte med at sige skål?

Sådan begyndte takketalen – meget passende med en skål i øl - da Fredrik Hector Schmidt og Peter Vad Godtberg Jensen fra Bad Seed Brewing modtog klapsalverne som vinderne af Årets Bryggeri 2024.

Faktisk er det anden gang, det nordjyske bryggeri vinder titlen. Det skete også for to år siden, da bryggeriet blev Årets Bryggeri 2022.

- Det beviser for os, at vi ikke er stagneret. Det betyder utroligt meget for os, at vi bliver ved med at udvikle os og fortsat er med til at levere noget, der rykker ved milepælene og ikke bare kører fast i samme rille, siger Fredrik Hector Schmidt, der er grundlægger og direktør i Bad Seed Brewing.

Du kan se mere fra Bad Seed Brewing i programmet ”Humlen ved Nordjylland” lige her. Artiklen fortsætter under videoen.

Humlen ved Nordjylland - Episode 6

Kollegaers anerkendelse

Prisen som Årets Bryggeri bliver uddelt i forbindelse med Danish Beer Blogger Awards, og det er kun ølbloggere og branchemedlemmer, der har haft mulighed for at stemme på de nominerede.

Og her var der ingen tvivl om vinderen. Ud af i alt ti nominerede fik Bad Seed Brewing 28,3 procent af alle stemmerne.

Bad Seed Brewing blev Årets Bryggeri for anden gang på tre år Foto: (Privatfoto)

- Det er jo en sindssygt fed anerkendelse at få. Det er kritikere, kollegaer, konkurrenter og kunder, der giver den her pris. Det er dem, man allerhelst vil have, skal synes, man gør det godt, siger Fredrik Hector Schmidt.

Udlandet kalder

Bad Seed Brewing brygger deres øl i det gamle Landkær Sodavands bryggerilokaler i Gudumholm i Himmerland, hvor de har haft hjemme siden 2018.

Her brygger de cirka 100.000 liter øl om året.

Men som Fredrik Hector Schmidt fortæller i programmet ”Humlen ved Nordjylland”, så har de aldrig markedsført sig specifikt som et nordjysk bryggeri. Og det er der er en klar tanke bag.

Hør hvorfor her:

Særligt i det seneste år er det eventyr for alvor begyndt at udfolde sig for de nordjyske bryggere.

Bad Seed Brewing sender i dag øl ud til salg i ni lande i Europa, ligesom de oftere og oftere inviteres til internationale øl-festivaler.

Senest har de lavet øl i samarbejde med bryggerier i både Østrig og Italien.

- Så det er begyndt at blomstre ret godt, så det er mega positivt, siger Fredrik Hector Schmidt.

Ud over titlen som Årets Bryggeri, så vandt Bad Seed Brewing også prisen for Årets Udgivelse 2024 med øllen Leviathan, der er af typen barley wine.

Du kan se mere om Bad Seed Brewing i programmet øverst i artiklen eller på TV 2 Play.

 


Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

De pårørende er underrettet.

Opdateret 17:53 med en opdatering fra Nordjyllands Politi.

Station Brønderslev kørte lørdag eftermiddag af sted til en brand på Algade i Brønderslev.

Her var der meldinger om, at bygningen var overtændt. Beredskabet skrev klokken 16.37 på X, at de var massivt til stede med to indsatslederbiler, to autosprøjter, to vandtankvogne, og desuden var der en vandtankvogn på vej fra Løkken.

Nu oplyser vagtchef ved Nordjyllands Politi, Rene Kortegaard, at en 30-årig mand er afgået ved døden. Manden boede i villalejligheden og blev erklæret død på sygehuset.

- Der er ikke noget, der tyder på, at der ligger en kriminel handling bag. Det tyder på, at det er en ulykke. På nuværende tidspunkt kan vi ikke sige noget om, hvad der er sket, og hvordan det er sket.

Der venter nu en brandundersøgelse af stedet.

I lejligheden ved siden af var en kvinde hjemme. Hun kom ved egen hjælp ud.

Meldingen gik først på, at huset var røgfyldt. Det skrev Nordjyllands Beredskab på X klokken 16.11, hvor de også oplyste, at man skulle give plads til udrykningskøretøjerne.

'Station Hjørring er kaldt til assistance med en redningsstige. Giv plads og respekter afspærringer, lød det videre på X cirka klokken 16.45.

TV2 Nords mand på stedet så flere ambulancer på adressen, som kørte væk med udrykning på.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Fremtidens huse? Helt særlige boliger står klar

Her var husene ved at blive opført.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Rækkehusene er bygget af alternative materialer.

Tre lejere har allerede fået overdraget nøglerne.

De er flyttet ind i et hus, der skiller sig ud. For rækkehusene er blandt andet bygget af alternative materialer som hamp og halm. De tre rækkehuse, som ligger i det østlige Aalborg i den nye bydel Tranders Høje, er første del af et større initiativ om at fremme brugen af CO2-reducerede byggemateriale.

Byggeriet har konkret afprøvet anvendeligheden af materialer som halm, hamp, ler og kalk.

Bag Halmhuset står pensionskassen PKA og entreprenør og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard via det fælles ejendomsselskab PKAE Ejendom

- Halmhuset er en del af vores fælles strategi om at fremme udviklingen af mindre CO2-belastende byggematerialer. Med de tre færdige og ibrugtagne boliger får vi en række vigtige erfaringer om biogene materialers kvaliteter – ikke bare i prototyper, men i rigtige byggeprojekter, som skal leve op til alle moderne krav til boliger, siger ejendomsdirektør Nikolaj Stampe fra PKA i en pressemeddelelse.

- Vores håb og formodning er, at det over tid kan bidrage til at udbrede mere klimavenlige materialer i byggeriet,

Rækkehusene er 100 kvadratmeter og er opført med et særligt fokus på brugen af biogene materialer i boligernes yder- og indervægge samt tagkonstruktioner.

Nye standarder for byggeri

Opførelsen af Halmhusene har betydet, at materialernes egenskaber og pålidelighed nu er blevet afprøvet i forhold til at leve op til alle relevante krav såsom brandsikkerhed, støj og isolering.

 - Det betyder jo i sagens natur, at det bliver lettere – både for os og andre – at benytte materialerne fremadrettet, fordi den påkrævede dokumentation og klassifikationer er på plads. Mindst lige så vigtigt er det, at vi har opbygget rigtig meget nyttig erfaring og viden gennem projektet, som vi ønsker at stille til rådighed for alle byggeriets parter, så vi sammen kan fortsætte udviklingen og tage nye skridt, siger afdelingschef i A. Enggaard Jakup Sjostein.  

Om Halmhuset

Halmhuset i det østlige Aalborg er et særligt byggeprojekt, der består af tre rækkehuse på hver 100 kvadratmeter. Projekter tester anvendelsen af biogene materialer i moderne boligbebyggelser med særligt fokus på yder- og indervægge samt tagkonstruktion.

Rækkehusets vægge er opbygget af halmbaserede elementer fra Ecococon, der er skalmuret med hempcrete-blokke fra Havnens Hænder med kalkpuds udvendigt og lerpuds indvendigt. Taget består af en trækonstruktion med træspåner, mens de indvendige lofter er beklædt med CO2-reducerede gipsplader. 

Ecolab har udført en omfattende LCA-analyse, som dokumenterer, at projektet har opnået en CO2-besparelse på 60% for de bygningsdele, der er i fokus. Ydervægskonstruktionen – herunder udvikling og fuldskalatest – er støttet af WE BUILD DENMARK og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Projektet er blevet realiseret af pensionsselskabet PKA og entreprenørvirksomheden A. Enggaard gennem det fælles ejendomsselskab PKAE Ejendom.

Kilde: PKA

Halmhuset skiller sig blandt andet ud ved, at der er anvendt halm til isolering, hampblokke i stedet for mursten og træspån i stedet for tagsten. Facaderne er behandlet med kalkpuds, mens indvendige vægge er afsluttet med lerpuds. Ifølge en LCA-analyse fra Ecolab har det betydet en CO2-reduktion på 60 procent på de konkrete dele af byggeriet, der var omdrejningspunkt for projektet.

2.0 er muligvis på vej

Opførelsen af Halmhuset er en del af et større initiativ fra PKA og A. Enggard, som ønsker at fremme brugen af CO2-reducerede byggematerialer via en række testbyggerier. Parterne er klar til at teste yderligere elementer.

- Med Halmhuset har vi fået rigtig gode erfaringer med de bygningsdele, vi har haft fokus på. Nu kigger vi på, hvilke andre materialer og bygningsdele vi kan teste, og derfor er vi lige nu på udkig efter nye forsøgsprojekter og leverandører, der vil være med, siger Jakup Sjostein og tilføjer:

- Vi vil også rigtig gerne lave et Halmhuset 2.0, hvor vi udvider testen til flere elementer og potentielt hele huset – herunder også de tungere bygningsdele som eksempelvis fundamentet, hvor der for alvor er potentiale for at nedbringe den samlede CO2-påvirkning per kvadratmeter.

Fra sommeren 2025 træder nye klimakrav i kraft, der blandt betyder, at kravene til den maksimale CO2-udledning per kvadratmeter skærpes hver andet år frem til 2029. Håbet er, at testbyggerier kan bidrage til, at branchen får lettere ved at levere på de strammere krav på en både teknisk og økonomisk forsvarlig måde.


Pink penis skal videre til næste kvinde: - Vi glæder os

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Den pink fallos-installation bliver på nordjyske hænder.

Emma Jensen i Drastrup kan se frem til en 'retti', 'retti' stor overraskelse på sin 30-års fødselsdag i dag, lørdag.

Og den gemmer på lidt af en historie. Det er nemlig den nu kendte fire meter høje fallos fra Hirtshals.

- Vi glæder os så meget til at se hendes ansigtsudtryk, siger Sabrina Lærke Nielsen, der sammen med fire andre veninder og Emmas lillebror har arrangeret den utraditionelle gave, som i skrivende stund bliver overrakt.

Tidligere i januar kunne TV2 Nord fortælle, hvordan selvsamme penisskulptur gjorde sig bemærket hos Tina Normann i Hirtshals, der forsøgte at skaffe sig af med den på Facebook.

Knækkede midt over

Det lykkedes i sidste weekend, da Malthe Ottov, Emmas lillebror, hentede den sammen med syv gæve gutter og en minilæsser.

Det skete dog ikke uden udfordringer.

- Jamen pikken knækkede jo, da vi løftede den med minilæsseren. Så vi har været ude og svejse den sammen igen. Men ellers gik det ganske fint, fortæller Malthe Ottov.

Nu glæder gruppen af venner sig til at 'pranke' fødselaren, når monstrummet stilles op i hendes indkørsel til hjemmet i Drastrup.

- Klokken 12 kommer vi og får Emma ud af huset. Så får hun peber, imens hun står op ad den, og så holder vi fest med vores biler omkring den, siger Sabrina Lærke Nielsen.

Hun går op i, at hendes hjem ser ordentligt ud, og så hader hun opmærksomhed.

Sabrina Lærke Nielsen, veninde til fødselar

Peberet skal med, fordi Emma Jensen, der både har kæreste og barn, ikke er gift.

- Hun kommer til at synes, vi er pisseirriterende, og det er så typisk os. Og så tror jeg også, hun vil sige: 'Den kan I godt tage med, når I kører', griner veninden, der har lidt af en historik med Emma, når det gælder pranks.

Kunstværket er lidt af et fyrtårn i nabolaget, da den også kan lyse i mørke.

- Vi har altid haft noget med, at vi pranker hinanden. Sidst fik jeg et konfettirør skudt ind i min bil. Så hun ved, at det er payback-time, siger Sabrina Lærke Nielsen.

Og fordi veninden er lidt af en kontrolfreak, så vil et blikfang i hendes indkørsel være det perfekte nummer.

- Hun går op i, at hendes hjem ser ordentligt ud, og så hader hun opmærksomhed. Hun er lidt perfektionistisk, så det kommer ikke til at passe hende, siger Sabrina Lærke Nielsen.

Sådan stod "jagertusen" i Hirtshals. I dag får den et nyt hjem.

Næste aftager er klar

Og egentlig ville hun gerne lade det være en del af pranken, at Emma selv skulle finde ud af at komme af med penisskulpturen igen.

Men faktisk er en anden i Nordjylland klar til at afhente den.

- Der er allerede én, der har skrevet til mig, at han godt vil have den efterfølgende. Hun må dog godt lige nå at svede lidt over, hvordan hun kommer af med den, før vi afslører det, slutter Sabrina Lærke Nielsen.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Anamariia Joulié Fragtrup oplever, hvordan hun kan udrette mirakler med lysterapi og healing.

En annonce på nettet blev skelsættende for Anamariia Joulié Fragtrups liv.

Efter perioder med stress, depression og ensomhed, havde hun lyst til at gøre noget godt for sig selv. Noget, der forhåbentlig ville kunne lindre de negative følelser og tanker.

Så da hun faldt over annoncen, der omhandlede behandling med et særligt lysprodukt, blev hun nysgerrig.

- Jeg tænkte, at jeg skulle prøve det, siger hun.

Se ”Englen fra kolonihaven” her – artiklen fortsætter under programmet:

Program: Englen fra kolonihaven

Lysmaskinen Golden Angel havde stor effekt på Anamariia.

- Det virkede som om, jeg havde været ude at løbe et maraton. Jeg var høj af det. Jeg havde så meget energi, og min ensomhed var væk, fortæller 51-årige Anamariia Joulié Fragtrup.

Egen klinik

Faktisk overbeviste seancen hende så meget, at hun selv købte en lysterapimaskine og startede Fremtidens Lysterapi i Aalborg.

Her kombinerer hun lysterapien med sine healende evner.

- Jeg har svært ved at få det ud over mine læber, men det er sådan, det er: Jeg har nogle magiske evner. Jeg vil ikke sige, at de kan helbrede, men det er tæt på, siger Anamariia Joulié Fragtrup.

Mange genkender nok Anamariia fra 'Balladen om kolonihaven' på TV 2.

Hun fortæller, at hun har mange succeshistorier fra sin klinik, men at særligt én har rørt hendes hjerte.

Nemlig historien om Marian Miklagard fra Frederikshavn.

Efter 15 år med kroniske smerter og mistet førlighed på grund af en ødelagt ryg var en førtidspension næste skridt for Marian Miklagard.

- Jeg var afhængig af kørestol og kunne ikke komme ud af hjemmet uden at få hjælp, siger hun.

Efter en behandling hos Anamariia skete der noget nærmest mirakuløst.

Hør Anamariia og Marian fortælle om det her:

I dag har Marian sit eget firma, nemlig Miklagard Coaching, hvor hun hjælper folk med coaching og mindsettræning.

Anamariia Joulié Fragtrup er ikke i tvivl om, at hun er velsignet med særlige evner - og dem har hun tænkt sig at bruge på at hjælpe andre.

- Jeg er jo klokkeblomst. Jeg er den der engel på jord. Jeg kan udrette noget helt særligt, siger hun.

Se ”Englen fra kolonihaven” længere oppe i artiklen eller på TV 2 Play.