Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Peter har fået nok af giftig plante: - De bør fjernes

Giftige brandbæger spreder sig, mens kvægejer Peter Paaske kæmper for at fjerne dem. Han forstår ikke, hvorfor kommunen ikke gør det.

Den gule plante spreder sig i det nordjyske sommerlandskab og lægger sig som et tæppe over marker og langs veje. 

Engbrandbæger har de seneste år haft særdeles gode vækstbetingelser og er god for biodiversiteten. Men den er giftig for husdyr som kvæg og heste, hvis de spiser dem. 

Derfor kæmper Peter Paaske fra Thisted ihærdigt for at fjerne dem. 

- Der er forfærdeligt mange af dem. Det har taget en uge, hvor jeg har gået flere timer hver dag langs markerne, siger han. 

Kvægejeren har 50 Angus-kvæg, der græsser på en mark i Snedsted, og han føler sig nødsaget til at fjerne den udbredte plante. 

Hvis jeg slår markerne og laver det til hø til dyrene, så slår jeg dem ihjel

Peter Paaske

Peter Paaske har tidligere mistet en ko, som han mistænker for at have spist den giftige plante, og derfor er han særligt opmærksom på at luge ud. 

Vil have kommune til at bekæmpe plante  

Peter Paaske fortæller, at han har bekæmpet brandbægeren i flere år. Og han frygter, at det kun bliver værre. 

Han mener derfor, det bør prioriteres af Thisted Kommune at gøre en indsats for at fjerne planten. 

- Den (brandbægeren red.) er et endnu større problem end bjørnekloen lige pt. Den burde ligestilles med bjørnekloen, hvor de skal tage sig af det.  

Men ifølge Anja Sørensen, biolog i Thisted Kommune, så kan engbrandbægeren ikke bekæmpes på lige fod med eksempelvis bjørnekloen. 

- I Thisted Kommune betragter vi engbrandbægeren som en naturlig, hjemmehørende art, som hører til i den danske natur, lyder det fra Anja Sørensen. 

- Det er en vigtig insektplante. Der er kun lovgivning om, at vi skal fjerne bjørnekloen, som også er giftig for mennesker. 

Hos Danmarks Naturfredningsforening opfordrer man også til, at man lader planten råde selv og ikke river den op. Brandbægeren er nemlig levested for mange forskellige insektarter, blandt andet sommerfuglearten blodplet. 

Skaber vild debat

Også på en lokal Facebook-gruppe bliver den giftige plante ivrigt drøftet, efter Peter Paaske lagde et billede op, hvor han har fjernet store mængder af planten og smidt dem om bag i bilen. 

I kommentarsporet beretter flere om, at de også selv har forsøgt at bekæmpe engbrandbægeren. 

Flere borgere deler deres frustration på Facebook, hvor de fortæller, at de selv har fjernet planterne. Foto: Privatfoto

En Facebook-bruger fortæller blandt andet, at han selv har fjernet brandbægeren på et område, der er større end 2000 kvadratmeter.

Andre skriver, at de ikke synes, man bør flå de langstilkede, gule planter op ad jorden, da de gavner biodiversiteten.

Kommune har ingen planer om at skride ind

Men forklaringen om, at den udbredte plante er god for biodiversiteten, har Peter Paaske ikke meget tilovers for. 

- Det er rigtigt, at der er insekter, der bruger den, men der er jo rigeligt af dem. Når de står, som de gør langs vejene, hvor de smitter til markerne, så synes jeg, det er et kæmpestort problem, lyder det fra kvægejeren. 

Hvorfor er det ikke nok bare at fjerne dem fra din egen grund? 

- Så bliver jeg jo aldrig færdig. Den plante sætter en masse frø, som flyver direkte ind på min mark. Det nytter ingenting, hvad jeg gør på min grund. De breder sig endnu mere, hvis der ikke bliver gjort noget, siger Peter Paaske. 

- Jeg er nødt til at passe på mine dyr. Mine varmblodede husdyr er trods alt levende væsener. Jeg ved ikke med en sommerfugl. 

Thisted Kommune er ikke bekendt med, at der er specifikke områder, der er særligt plaget af engbrandbægeren, og der er foreløbigt ingen planer om, at yde særlige tiltag. 


Skrækkeligt syn møder Helle hver dag: Nu er der endelig godt nyt

Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

I flere år har en faldefærdig bygning midt i Brovst generet naboerne. De synes, at den er en skamplet for byen, og de er nervøse for, at det er farligt at færdes i nærheden af den.

Helle Frederiksen har i flere år været nærmeste nabo til den faldefærdige bygning, som engang husede biografen i Brovst. Hun har flere gange kontaktet Jammerbugt Kommune for at få dem til at gøre noget.

- Hver gang jeg åbner min dør, kigger jeg lige ind i den ruin. Det er et grimt syn. Det larmer helt vildt fra bygningen, når det blæser, og vi skal rende rundt og samle alt muligt sammen fra bygningen, når det har været blæsevejr, siger Helle Frederiksen.

Men i dag kunne TV2 Nord bringe godt nyt til beboerne på villavejen i Brovst.

Jammerbugt Kommune har for nylig købt ejendommen for at rive den ned. Arbejdet er sendt i udbud, og i den kommende uge vil en entreprenør blive udpeget til opgaven. Umiddelbart efter kan nedrivningen gå i gang.

- Det lyder rigtig godt. Men jeg vil se det, før jeg tror det. Det ville i hvert fald være dejligt at få den helt væk, siger Helle Frederiksen.

Børnebørn kommer ikke så ofte

Skiftende ejere har de senere år intet gjort for at vedligeholde eller istandsætte den tidligere biograf. Under en storm for tre år siden styrtede taget ned i bygningen og siden har bygningsdele løsrevet sig hver gang, det blæser kraftigt.

- Mine børnebørn kommer ikke så ofte her, fordi deres forældre er bange for, hvad der kan ske med bygningen, og jeg er da også bange for at få et eller andet i hovedet, når jeg går udenfor, siger Helle Frederiksen.

Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord
Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord
Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord
Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

Helle Frederiksen har indtil nu ikke fået noget ud af at beklage sig til Jammerbugt Kommune. Men nu er der altså håb forude, og bygningen kan teoretisk set være væk om meget kort tid.

- Det er jeg rigtig glad for. Det er træls hver dag at se på den bunke lort for at sige det, som det er, siger Helle Frederiksen.

Kommunen svarer

Jammerbugt Kommune fortæller i et skriftligt svar til TV2 Nord, at de har ejet ejendommen siden 7. november, og at den er opkøbt som en del af indsatsen om nedbringelsen af faldefærdige huse. Derfor er denne ejendom også købt med henblik på nedrivning.

På nuværende tidspunkt er opgaven om nedrivning i udbud, men det udløber i næste uge, og derfor vil den vindende entreprenør herefter rive bygningen ned.

"Ejendommen forventes som beskrevet nedrevet snarest", skriver kommunen videre.


Stjerneadvokat forklarer: Sådan forholder 18-årig sig til nye anklager

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

I anklageskriftet omkring drabet på en 13-årig pige i Hjallerup kom der nye sager frem.

11. marts modtog Nordjylland Politi et alarmopkald vedrørende en person, der var kommet til skade, og da de ankom til Hjallerup var det en 13-årig pige, som kort efter blev erklæret død.

Kort tid efter anholdt politiet en dengang 17-årig mand, som er sigtet for drabet på den 13-årige pige.

Han har siddet varetægtsfængslet lige siden, og fyldte 18 år i fængslet.

Fredag kom anklageskriftet mod ham, efter at Nordjyllands Politi har efterforsket de nærmere omstændigheder omkring pigens død. Af anklageskriftet fremgår det, at den 18-årige er tiltalt for både manddrab og usømmelig omgang med lig.

Netop de to tiltalepunkter erkender han sig skyldig i, fortæller hans advokat, stjerneforsvarer, Mette Grith Stage. Den 18-årige erkender sig dog ikke skyldig i voldtægt af den 13-årige pige.

Men der er også kommet nye tiltalepunkter frem i andre sager. Det gælder to tilfælde af voldtægter mod en 15-årig pige og en 14-årig pige, mens han også er tiltalt for vold og røveri i to andre sager.

- Han nægter voldtægterne, men han erkender sig delvist skyldig i vold og røveri, fortæller Mette Grith Stage, som dog ikke vil uddybe, hvorfor han tager stilling til tiltalerne, som han gør.

- Det skal han selv have lejlighed til at forklare i retten, siger hun.

Ikke enig i strafudmåling

Også specialanklager hos Nordjyllands Politi, Mette Bendix, sætter nogle ord på anklageskriftet og de nye tiltalepunkter, selvom det på nuværende tidspunkt er begrænset, hvad hun vil sige.

- Der er rejst tiltale i en række yderligere forhold, men det er nogle forhold, som vil blive en del af sagen til den tid, og derfor kan jeg ikke sige mere lige nu her, fortæller hun til TV2 Nord.

Hos anklagemyndigheden nedlægger de påstand om, at den 18-årige skal have en forvaringsdom. Det er en tidsubestemt straf, som kan bruges mod særligt farlige personer.

Men den straf er Mette Grith Stage ikke enig i.

- Straffen skal selvfølgelig være hård, når han erkender drab, som er den værste forbrydelse, man kan begå. Men jeg vil protestere mod forvaring. Jeg mener i stedet, at det skal være en tidsbestemt straf med et vist antal års fængsel.

At den 18-årige nu erkender drab, vil anklager Mette Bendix ikke forholde sig til.

- Hans endelige stillingtagen til tiltalen kommer til at foregå under hovedforhandlingen (retsmødet, red.), og derfor kan jeg heller ikke nu gå ud og sige, hvad det betyder for sagen, slutter hun.

Retssagen er endnu ikke berammet, men når det sker, vil den finde sted ved Retten i Hjørring.


Lønningsdag og Temu påvirker Black Friday: Her er de meste søgte varer

Foto: Amanda Rishøj Madsen / TV2 Nord

Særligt i to varekategorier er forbrugerne på udkig efter at gøre sig en god handel.

Black Friday er i fuld gang, og mange nordjyder svinger dankortet og benytter sig af dagens tilbud.

Flere virksomheder er overrasket over, hvor godt det går allerede i løbet af formiddagen.

- Fællesnævneren for nogle af vores største kunder er, at de er positivt overraskede over, hvor godt det går, lyder det fra  Bilal Yasin, der er senior specialist inden for Google-annoncering for den Aalborg-baserede virksomhed Lazzaweb, der beskæftiger sig med digital marketing.

Og der er måske en helt særlig grund til, at årets Black Friday er godt i gang. Faktisk var det noget, man forventede i virksomheden.

- Det er lønningsdag i dag, hvor der sidste år var længe mellem Black Friday og lønningsdag, så vi havde en forventning om, at det ville gå bedre i år, forklarer Bilal Yasin.

Det søger forbrugerne på

Særligt i to varekategorier er forbrugerne på udkig efter at gøre sig en god handel.

- Det er inden for teknologi og fashion, konstaterer Mathias Teis, der er direktør for virksomheden.

- Det er for eksempel Playstations, IPads og IPhones, hvor fashion er alt indenfor mande- og kvindefashion, tilføjer han.

Men selvom Black Friday ifølge Lazzaweb er kommet godt fra start, så er kurven generelt nedadgående, når det kommer til den store sparedag, hvis man ser på omsætning.

- Flere butikker spreder det ud, så de holder Black Week eller Black Month. Derfor er omsætningen en smule bagud, når man sammenligner med 2023. Dog er den i fremgang, når man kigger på hele måneden, forklarer Bilal Yasin.

Temu fylder mere

Desuden er en omdiskuteret spiller på markedet - nemlig Temu - også blevet en faktor.

- Temu fylder helt sikkert, og de har en betydning, konstaterer Lukas Spanggaard, der er ansvarlig for annoncering på sociale medier hos Lazzaweb.

Han fortæller, at virksomheden kan se, at Temu i år har over 1000 annoncer på Facebook og Instagram, der er målrettet danskerne, hvorimod der sidste år var 300 aktive annoncer.

- Vi kan mærke, at de er kommet ind, og at de er mere aggressive. Sidste år var de i top 10 af konkurrenter for mange af vores store kunder. I år er de i top tre ved de fleste af vores kunder, forklarer Bilal Yasin.


Den store eftersøgning blev sat i værk: Men kvinden var slet ikke væk

Foto: Thomas Hansen / TV2 Nord

Både politiet og personalet på plejehjemmet havde ledt efter den 91-årige kvinde, men uden held.

Den helt store eftersøgning gik fredag nat i gang, da en 91-årig kvinde var blevet væk for personalet på et plejehjem i Sindal.

Derfor alarmerede de politiet, som også ledte efter kvinden på plejehjemmet, inden helikopter, droner og hundepatruljer kom for at lede efter hende.

Men der var et stort problem med eftersøgningen, som ikke foregik på plejehjemmet. Hun var der nemlig stadig, og da hun blev fundet, afblæste politiet fredag formiddag eftersøgningen.

- Hvis personalet ret hurtigt efter ikke har fundet den pågældende, tilkalder man politiet. I det her tilfælde har politiet også søgt på plejecentret, og da de så ikke fandt vores beboer, er det politiet, der sætter den store eftersøgning i gang, fortæller Mikkel Grimmeshave, direktør, Sundhed, Ældre og Handicap i Hjørring Kommune, til TV2 Nord.

Men blev der ledt godt nok efter hende, når hun stadig befandt sig på plejehjemmet?

- Det er klart, at når vi nu har ledt på plejecentret og ikke har fundet hende, skal vi have kigget vores procedure i sømmene for, om det er helt godt nok den måde, vi leder efter beboerne. Men man må jo sige, at både vi og politiet havde samme resultat, siger han.

En svær øvelse

Mikkel Grimmeshave mener også, at der allerede er rigtig mange forholdsregler på plads i forhold til demente borgere på plejehjemmene, og at der ikke kan gøres mere for holde dem inde.

- Vi låser ikke dørene for folk, og det er også landets lovgivning, som fortæller, at det må man ikke. Så vi gør alt, hvad vi kan inden for lovens rammer.

Hos Nordjyllands Politi, der igangsatte den store efterforskning, fortæller vagtchef Lau Larsen, at det sker en gang imellem, at en beboer stadig befinder sig på plejehjemmet, når personen bliver med savnet.

- Vi opfordrer selvfølgelig altid til, at man kigger efter, men det er en svær øvelse, da personalet leder på ofte store områder, og at beboeren kan bevæge sig rundt på plejehjemmet, fortæller han.


Kommune i langstrakt lovbrud: - Det er en pis-sag

Formand for Plan & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune Peter E. Nielsen erkender, at kommunen ikke har fulgt loven i en langvarig sag om støj i Skagen. Nu skal kommunen rette ind, lyder det.

En afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet i december sidste år slog fast, at Frederikshavn Kommune ikke fulgte loven i den restaurantionsforskrift, som sætter rammerne for musik-støj på kommunens restauranter.

I modsætning til kommunen så mente nævnet, at restaurationsforskriften var omfattet af miljøvurderingsloven, som betød, at kommunen skulle have gennemført en vurdering af, om planen kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Derfor skulle der have været lavet en såkaldt screeningsafgørelse.

- Jeg er nødt til at lægge mig fladt ned, for jeg har også misforstået det, og forstået det som om, at der var lavet en administrativ screening. Det viser sig efterfølgende, at det er der ikke, siger formanden for Plan- & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, Peter E. Nielsen (Socialdemokratiet).

Tre måneder efter Miljø- & Fødevareklagenævnets afgørelse blev sagen behandlet i byrådet 20. marts i år. Her besluttede politikerne, at kommunen fortsat skulle administrere efter restaurationsforskriften.

- Hvad tænker du om det?

- Det er en pis-sag. Den har rullet frem og tilbage, og nu må vi gøre det ordentlig den her gang, så det er lovmedholdeligt, fastslår Peter E. Nielsen.

I Skagen har en lokalgruppe med Mogens Bandholm i spidsen i flere år klaget over støjgenerne, og at Frederikshavn Kommune ikke overholdt lovgivningen.

Afgørelsen i Plan- & Miljøklagenævnet i 2023 var således stor sejr til støj-kritikerne. De har utallige gange siden forsøgt at råbe politikerne og forvaltningen op, for at gøre dem opmærksom på, at nævnets afgørelse ikke blev efterlevet, og at kommunen handlede ulovligt.

Nu erkender kommunen, at de tog fejl, og at loven ikke blev fulgt.

- Det viser sig, at det vurdering, som der efterfølgende har været er, at vi ikke havde ret, siger Peter E. Nielsen.

Restaurationsforskriften som blev vedtaget i 2010 giver restaurationerne mulighed for at få dispensation fra de generelle regler. Når restaurationsforskriften suspenderes, skal restaurationerne følge miljøbeskyttelseslovens bestemmelser.

Kan få store konsekvenser for sommerbookinger

Det betyder, at uden restaurationsforskriften vil de generelle regler i miljøbeskyttelsesloven gælde, og her kan der gives påbud om, at væsentlige støjgener skal afhjælpes. Kan de ikke det, kan der nedlægge forbud imod virksomheden eller aktiviteten.

Dermed kan suspenderingen af restaurationsforskriften få store konsekvenser for de forskellige musikarrangementer i kommunen.

- Vi er nødt til at tage skeen i den anden hånd og sige, at de her dispensationsansøgninger er desværre ikke lovlige på det nuværende grundlag, siger Peter E. Nielsen.