Fjorde og vandløb lider: Opfinder hævder, at løsningen står i hans stue
Foto: Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST
Andreas Ifversen har taget patent på en idé, der skal afhjælpe kvælstofsudlening.
Flere af landsdelens fjorde og vandløb lider under iltsvind. En opfinder fra Thy mener at have knækket koden til en snuptagsløsning.
Der står en fin model af et landbrugslandskab på et stuebord i Thy.
Udover marker, skove og dyr er der nogle knapper og en brønd på modellen. Og det er netop nede i brønden, man finder den nøgle, der kan bekæmpe et af tidens store miljøproblemer. Det mener manden bag, Andreas Ifversen, i hvert fald.
- Jeg vil gerne have, at befolkningen forstår, at det er rivende galt det, der foregår, siger han.
Andreas Ifversen er uddannet landmand og agraøkonom, og det er hans viden fra den baggrund, der har givet ham idéen. En idé der ifølge ham selv kan dæmme kraftigt op for udledningen af kvælstof fra blandt andet landbrugsjord, og som derfor i sidste ende måske vil kunne gøre op med iltsvind i vandløb og fjorde.
Kan det virkelig lade sig gøre, at en enkelt mand lige kan regne det hele ud?
- Vi lever i en verden, hvor folk ikke accepterer, at der findes opfindere. Det er noget sjovt noget. Det var jo heller ikke en gruppe af mennesker, der opfandt hjulet, siger Andreas Ifversen.
Idéen kort fortalt
Andreas Ifversens idé tager udgangspunkt i de dræningsbrønde, der er på drænet landbrugsjord. Det er nemlig fra de brønde, at vandet ledes væk fra markerne og i sidste ende sendes ud i vandløb og fjorde.
I disse dræningsbrønde vil Andreas Ifversen opsætte måleudstyr, der kan fortælle landmanden præcis, hvor meget kvælstof vandet indeholder. Hvis der er for højt kvælstofsindhold, skal vandet bremses fra at kunne løbe ud i vandløb. I stedet skal det sendes ud over arealer, der kan optage kvælstoffet.
Landmænd tror på idéen
Andreas Ifversen har haft patent på idéen i fem år, men det er først det seneste år, han har kastet sig fuldtonet ind i projektet. Han håber på, at de politikere, der lige nu forhandler om Den Grønne Trepart, vil tage hans idé med i deres overvejelser.
- Jeg har brugt al min tid på det, så derfor er jeg nok den i Danmark, der med ét hoved ved mest om det her, siger Andreas Ifversen.
Allerede nu er der flere landmænd, der har tilkendegivet, at de kan se en fidus i Andreas Ifversens idé. Leif Gravesen, der er bestyrelsesformand i landbrugsforeningen Fjordland tøver ikke med at sende en opfordring til politikerne.
- Jeg håber, projektet kommer ud at flyve, fordi vi mangler et redskab, vi hurtigt kan implementere. Vi skal bare have den administrative proces til at følge med, og det er politikernes opgave at speede det arbejde op, siger Leif Gravesen.
Tidligere på måneden gav statsrevisorerne skarp kritik til to ministerier for ikke at have ført tilstrække kontrol med, hvor stor en mængde kvælstof, der udledes fra landbruget. Andreas Ifversen mener, at han med sin opfindelse netop kan komme med det værktøj, der kan sikre et overblik.
- Hvis vi fik sat sådan et anlæg op på 2000 landbrug, så ville vi pludselig stå med big data fra 2000 landbrug. Det ville jo være helt unikt og give os et helt nyt billede, siger han og afslutter.
- Det vil jo være en fantastisk succes, hvis vi kan tage vores fjorde hjem igen. Når man er født i Jylland vil man gerne ud og skyde en bekkasin og en and, og man vil gerne fiske. Hvis ikke vi gør noget, så er de muligheder jo pludselig væk.