Claus blev snydt: - Det er træls, men det er jo, fordi man er lidt naiv

Foto: Privatfoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Han bryder sig ikke om at stikke sig selv, og så tog han chancen på nettet.

Claus Christensen fra Bedsted i Thy har haft sukkersyge i fem år, men han hader de daglige nålestik, der skal måle hans blodsukkerniveau. 

Men så dukkede der et interessant tilbud op på Facebook. 

En blodsukkermåler til 300 kroner, der bare skulle sættes på enden af fingere - nærmest som var det en tøjklemme. 

- Det ville gøre det så meget nemmere for mig, siger 68-årige Claus Christensen. 

Men det viste sig, at 'tøjklemmen' slet ikke kunne måle blodsukkerniveauet. Den kunne i bedste fald lave usikre målinger på puls og iltniveau, fortæller han.  

- Det er da træls, men det er jo, fordi man er lidt naiv. Det ville jo have været rart, for jeg bliver lidt øm i fingeren af at stikke mig selv. 

Diabetesforening advarer

Claus Christensen købte produktet af mærket Bikenda, og han er tilsyneladende ikke den eneste, der blevet snydt af producenten.

På Trustpilot fremgår det, at flere købe har været utilfredse med deres køb. "Det er det rene fup", lyder det blandt andet i en af anmeldelserne

Nu er Diabetesforeningen ude at advare diabetikere om at købe glukosemåleinstrumenter af dette mærke.

Ifølge foreningen misbruger Bikenda også deres røde logo i forskellige annoncer. 

- Diabetesforeningen har ikke noget med Bikenda at gøre og kan ikke stå inde for produktet, de tilbyder, og de har ikke fået godkendelse til at benytte vores logo til deres markedsføring. Det er misbrug af vores logo og den tillid, som ligger i vores navn, skriver de i et opslag på Facebook.

Foto: Privatfoto

På Claus Christensens ubrugelige blodsukkermåler fremgår der ikke et logo af Diabetesforeningen. Han mindes heller ikke at have set det på Facebook-annoncen, hvor han blev fristet.

Men én ting er sikkert: Han fortryder sit køb.

Men burde du ikke have undersøgt sagerne lidt bedre?

- Jo, helt sikkert. Jeg burde have undersøgt, om det var rigtigt. Men når man sidder i situationen, tænker man jo, at det går nok.

- Det hele ser jo meget tilforladeligt ud, men nu må jeg fortsætte med nålene, afslutter han. 

TV MIDTVEST ville gerne have lavet et interview med Bikenda. Men det har ikke været muligt at finde kontaktoplysninger på firmaet. 


Tilfældig synstest ændrede Lars' liv: - Ikke noget man lige regner med

Foto: Niels Yuri Iltchenko Rasmussen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Lars Boelt blev tilbage i september sygemeldt, da familie og kollegaer var bekymrede for hans helbred.

55 procent af landets befolkning frygter at miste synet mere end nogle af de andre sanser. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Øjenforeningen. Alligevel er det kun halvdelen, der får testet deres syn mindst en gang om året.

Men en synstest kan faktisk vise sig at være livsvigtig.

Det var den i Lars Boelts tilfælde. Han var i efteråret sygemeldt fra sit arbejde.

- Mine kollegaer og min familie følte, at der var noget i vejen med mig. Jeg var ikke mig selv, jeg havde ikke den energi, jeg plejede, og jeg var heller ikke så glad, som jeg plejede at være, fortæller Lars Boelt.

Ingen kunne finde problemet

Efter sygemeldingen tog Lars Boelt en stresstest, der ikke viste stress. Derfor gik man ud fra, at der var tale om mental træthed. Derudover opsøgte han også en psykolog og kostvejleder, samt en fysioterapeut, da Lars Boelt havde hovedpine.

Lige lidt hjalp det, for ingen kunne helt konkret finde ud af, hvad problemet var. Men om det var skæbnens eller tilfældighedens lod, så tog Lars Boelt 11. november til en synstest hos Louis Nielsen i Hjørring.

- Under min sygemelding så jeg en reklame i fjernsynet for en synstest hos Louis Nielsen. I og med at det var lang tid siden, jeg sidst fik tjekket mit syn, tænkte jeg, at det nok var tid til dét, forklarer Lars Boelt, der tilkøbte sig et sundhedstjek.

Og det sundhedstjek skulle vise sig at være livsvigtigt.

Ender i MR-scanner et døgn efter

Optikeren i Louis Nielsen så nemlig, at Lars Boelts synsnerver var hævet kraftigt, og han blev derfor sendt videre til en øjenlæge. Allerede dagen efter røg han i en MR-scanner.

- De ser en stor knude på syv gange syv centimeter i højre side af mit hoved. Så jeg bliver indlagt med det samme.

Se indslaget med Lars Boelt herunder:

Havde ro i maven

Grundet knudens størrelse røg Lars Boelt på operationsbordet 15. november. Efter otte timer blev knuden succesfuldt bortopereret, og han kom allerede hjem mandagen efter operationen.

Selvom meldingen kom som et chok for Lars Boelt, havde han dog alligevel ro i maven. Han har nemlig en yngre bror, som hele fire gange har været igennem samme forløb.

- Man regner jo ikke med, at man til en synstest opdager, at man har en knude. Men jeg har kendt forløbet, så jeg var faktisk ret tryg ved det. Selvfølgelig var det en stor operation, men jeg tog det ganske roligt, lyder det fra Lars Boelt.

Til venstre ses Lars Boelts raske øjne i 2023. Til højre ses hans syge øjne fra 11. november. Det var især den manglende afgrænsning af synsnerven (lys kugle i det raske øje), der fik optikkeren hos Louis Nielsen til at spærre øjnene op. Foto: Niels Yuri Iltchenko Rasmussen / TV2 Nord

'Har fået et helt nyt liv'

Efter noget genoptræning vendte Lars Boelt efter nytår tilbage til sit job hos Bravida, først på halv tid og nu på fuld tid.

- Jeg har fået et helt nyt liv. Min energi er vanvittig, og det siger mine kollegaer og min familie også. De har fået den gamle Lars igen.

Også hos Øjenforeningen ønsker man at øge opmærksomheden omkring øjensygdomme og vigtigheden af synstest.

Øjenforeningen tilbyder derfor, i samarbejde med flere af landets optikkere, i denne uge gratis synstest.

- Mange danskere tror, at de først skal reagere, når de oplever synsproblemer. Ofte kan et simpelt synstjek sikre, at du opdager synsproblemer og øjensygdomme i tide. I Øjenforeningen ved vi, at synet er helt afgørende for vores livskvalitet. Det handler om at se godt hele livet, siger Marijke Vittrup, der er direktør i Øjenforeningen.


Fiskere udleder svimlende mængder CO2 på at tanke i Sverige

Foto: TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Afgiften, der skal nedbringe CO2-udledning, ender med at skabe mere CO2-forurening, mener brændstofvirksomhed.

Det er ikke uden omkostninger for miljøet, når de danske fiskere begynder at tanke deres kuttere i Sverige for at omgå den omdiskuterede CO2-afgift.

Hvis én enkelt fiskeskipper fra Hanstholm skal sejle til Göteborg for at tanke for derefter at sejle ud at fiske og igen ind til land, ender det med at have en ekstraordinær CO2-udledning på cirka 10 ton. På et år bliver det til 400 ton CO2. Det viser en udregning, som virksomheden Malik Supply i Aalborg har lavet.

Det svarer til 400 elbiler, der kører rundt i et år. For at indfange den CO2, vil det kræve at 20.000 træer vokser i et år.

Malik Supply, der har lavet udregningen, lever af at sørge for brændstof til fiskerierhvervet.

Laver I så ikke denne beregning, fordi I mister penge på den nye CO2-afgift?

- Nej, for vi hjælper dem også med brændstof i Göteborg. Vi har simpelthen lavet udregningen, fordi vi mener, det er så urimeligt, det der foregår. Man skævvrider konkurrencen for de danske fiskere, som i forvejen har det hårdt, siger Steen Møller, der er administrerende direktør i Malik.

Foto: Malik Energy

- Det er alt for let at kritisere nu

Direktøren forstår ikke, hvordan den nye CO2-afgift kan være et grønt tiltag, når det ender med at fiskerne tager til udlandet og tanker. Han fortæller, at han bare siden i mandags har fået forespørgsler fra seks fiskere, der skulle tanke i udlandet. Fem har tanket i Sverige og en har tanket i Holland.

- Det er også et problem, at det ender med at koste arbejdspladser i Danmark. Også for følgeerhvervene, siger direktøren for Malik Supply.

Det er det lokale folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Kristian Bøgsted, helt enig i. Partiet står uden for aftalen, og ifølge folketingsmedlemmet har han forsøgt at råbe ministeren op i sagen.

- Det er håbløst, at vi i Danmark går enegang og indfører sådan en afgift. Vi tvinger dem jo til at tanke i udlandet, og det gør de, for at deres forretning kan overleve. Det redder jo ikke klimaet, siger han til TV2 Nord og tilføjer:

- Jeg har stillet mange spørgsmål til ministeren, men det er som om, at der bare er total radiotavshed. Man kan få mistanke om, at de vil lukke helt ned for fiskeriet i Danmark.

Men den kritik falder ikke i god jord hos den socialdemokratiske fiskeriordfører på Christiansborg, Bjarne Laustsen.

- Hvad vil Kristian Bøgsted fra Danmarksdemokraterne? Vil han være med i en aftale eller vil han bare skælde ud? Aftalen er vedtaget med et bredt flertal. Det er alt for let bare at kritisere nu. Har Danmarksdemokraterne selv fremlagt en politik? lyder det skarpt.

Kompensationsudspil er på vej

CO2-afgiften betyder, at diesel til fiskerierhvervet nu er blevet to kroner dyrere per liter at tanke, og dermed ender med at være en meget omkostningsfuld affære for fiskerne, hvis de skal tanke hjemme. I weekenden udtalte en fisker, at det koster ham en nedgang på 10-15 procent.

Dertil kommer, at fiskerne måske begynder at lande deres fisk i Sverige - og dermed går Danmark glip af danskfangede fisk.

Onsdag indrømmede socialdemokratiets fiskeriordfører Bjarne Laustsen, at landets fiskere er havnet i en uheldig situation, der er uhensigtsmæssigt.

Bjarne Laustsen siger dog til TV2 Nord, at der skulle være gode nyheder på vej til fiskerne. For ifølge socialdemokraten er et udspil til kompensation til fiskerne nemlig på trapperne.

- Jeg får bare at vide, at det skulle være i den her uge.

Kan du fortælle lidt om, hvad udspillet indebærer?

- Det ligger over mit løntrin, siger fiskeriordføreren.


Frivillige foreninger narret: Nu kommer særlig politienhed med advarsel

Foto: Snedsted Revitalisering

Snedsted er ikke længere en by i blomstring. Virkeligheden er vigende indbyggertal og tomme huse, og det tager Foreningen Snedsted Revitalisering konsekvensen af med et projekt, som skal vise mulighederne for at tilpasse byen til en ny virkelighed

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Falsk politibetjent franarrede foreninger i Snedsted over 100.000 kroner gennem en timelang telefonsamtale.

Et udspekuleret svindelnummer har kostet tre foreninger i Snedsted over 100.000 kroner, og nu advarer politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet andre foreninger mod de kriminelle.

Ifølge de oplysninger, TV MIDTVEST er kommet i besiddelse af, har svindleren udgivet sig for at være fra politiet. Gennem en flere timer lang telefonsamtale, har den falske betjent manipuleret et af medlemmerne fra foreningslivet i Snedsted til at overføre de mange penge til en såkaldt sikkerhedskonto.

En metode, som politiet normalt ser blive brugt målrettet mod private, fortæller Kresten Munksgaard, der er leder af afdelingen for forebyggelse og analyse i National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK.

- Svindleren ringer og udgiver sig for at være fra banken eller fra politiet. De fortæller, at ens bankkonto er blevet hacket, og at man derfor skal skynde sig at sende sine penge i sikkerhed på en konto, som svindlerne har adgang til, fortæller han.

Politiet har set flere tilfælde, hvor svindlerne kan finde på at oplyse navne og medarbejdernumre på rigtige medarbejdere i politiet, hvilket øger opkaldets troværdighed. På den baggrund, er der grund til at advare ekstra mod svindlen.

- Ingen i politiet eller fra andre myndigheder vil bede dig om at overføre penge, eller udlevere dine MitId oplysninger, via telefon, mail eller sms, siger Kresten Munksgaard videre.

NSK-lederen opfordrer i den forbindelse til, at der ringes til 114 for at få bekræftet henvendelsen.

- Vi ser jævnligt, at svindlere forsøger at franarre penge fra foreninger. Derfor er det noget vi løbende advarer om. Også i det her tilfælde, siger Kresten Munksgaard.

En række organisationer, blandt andre DGI, har tidligere advaret sine medlemsforeninger om risikoen for at blive udsat for svindel. 

For et par år siden var det den såkaldte ”direktør-svindel”, hvor kassereren modtager en mail fra en falsk formand, der beder kassereren købe gavekort eller lignende, overføre et beløb til en udenlandsk konto, eller betale en falsk faktura.

I Snedsted lykkedes det altså en falsk politibetjent, at lænse Snedsted Borgerforening, Snedsted Bladet og Snedsted Amatører for de mange tusinde kroner.

Formanden for Borgerforeningen, Claus Martinussen ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen, men kaldte det i weekenden et slag for byens foreningsliv.

- Det er jo ufatteligt, at det er sket. Nu havde vi endelig skrabet mange penge sammen, så vi kunne lave en hel masse i byen. Og så er de bare væk. Det må ikke ske igen, sagde formanden. 


I seks år har borgerne kæmpet for lavere hastighed: Nu kan regeringen komme i vejen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

- Der er massere af mennesker og børnehaver her i Vejgaard, så jeg synes, at det er forkasteligt, hvis ikke man vil sætte hastigheden ned. Den skal ned på de 40 kilometer i timen, pointerer Ib Holmberg.

Han ejer Slagter Holmberg, som ligger på Hadsundvej, og han mener ikke, at det kan passe, at en så trafikeret vej ikke kan få nedsat sin hastighed.

De seneste seks år har borgere og erhvervsdrivende i Vejgaard nemlig ønsket hastighedsnedsættelser, men et nyt lovforslag, som er fremlagt af transportministeriet, lægger op til, at hastigheden på veje, hvor mere end 4.000 biler passerer i døgnet, ikke må sættes under 50 kilometer i timen.

- Så sent som i sidste uge var der en bil, der forulykkede ude foran mig, pointerer Ib Holmberg og tilføjer.

- Det er bare en af de mest trafikerede veje i Aalborg, og vi ser sindssyg kørsel her, altså der er virkelig nogen, der kører stærkt.

Flere oplever vild kørsel

Og han er langt fra ene om at opleve den form for kørsel på vejen.

- Jeg oplever trafikken hurtig og meget tung trafik herude med især lastbiler der kører stærkt, bakker Jenna Borregaard Sørensen, der er indehaver af Salon Haircuts, op.

Der skulle ellers til at blive sat skilte op med en hastighedsbegrænsning på 40 kilometer i timen, men det kan det nye lovforslag altså sætte en stopper for.

- Det er jo det, der er rigtig ærgerligt, fordi vi ville faktisk gerne imødekomme de erhvervsdrivende, så det er jo rigtig ærgerligt, at den mulighed bliver frataget os, konstaterer Rådmand i By og Land i Aalborg Kommune, Jan Nymark Thaysen (V).

Aalborg Kommune har derfor også forberedt et høringssvar, som de har sendt ind. De håber på, regeringen vil udvise lidt mere tillid til kommunerne.

- Det er jo reelt set en begrænsning af de muligheder, vi har, for at regulere trafikken, så det er vi selvfølgelig kede af. Generelt giver det os bare nogle udfordringer i forhold til de planer, vi egentlig havde om at få nedskiltet hastigheden nogen steder for at passe på de bløde passagerer, siger Jan Nymark.


Ordfører beklager udskældt afgift: 'Det har været uhensigtsmæssigt'

Foto: Billede: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix/ Grafik: TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Politiske modstandere kalder CO2-afgiften på brændstof til fiskeriet for en katastrofe, mens regeringen barsler med snarling løsning.

- Jeg skal være den første til at beklage.

Det minder om en ren tilståelsessag.

Socialdemokratiets fiskeriordfører Bjarne Laustsen erkender, at landets fiskere er havnet i en uheldig situation, efter det fra årsskiftet nu koster dem 2,26 kroner per liter diesel i afgift.

- Det er da ganske uhensigtsmæssigt, og jeg skal være den første til at beklage. Efter aftalen om den grønne skattereform, er brændstofpriserne steget, og så kommer afgiften oveni. Det gør rigtig ondt på nogen af fiskerne, og derfor er risikoen også, at danske fiskere søger udenlandske havne, siger fiskeriordføreren.        

'Ting tager tid'

Ifølge Bjarne Laustsen var det meningen, at aftalen om CO2-afgiften skulle følges op af en fiskeriaftale, der gav fiskerne mulighed for at få tilbagebetalt nogle af afgiftspengene, som de så kunne bruge på at omstille til et grønnere fiskeri. Men den aftale er endnu ikke blevet til noget.

- Ting tager tid, og regeringen har først skullet formulere en hel fiskeripakke – ovenpå Brexit, ovenpå Fiskerikommissionens rapport, men jeg tror, man meget snart spiller noget ud, siger Bjarne Laustsen.

CO2-afgiften er blevet kritiseret af ikke bare fiskerne selv, men også blandt andet nordjyske havne og følgeerhverv, der frygter, at afgiften kan få store konsekvenser for fremtidens fiskeri i Danmark.

Tanker i Sverige

TV2 Nord har for nylig fortalt, hvordan fiskere fra Skagen allerede har fundet måder at omgå afgiften ved i stedet at tanke i Sverige.

Det er helt hen i hegnet, fordi jeg kan ikke se, hvad det skal hjælpe. Vi hjælper ikke miljøet. Vi belaster det bare mere, når vi sejler rundt for at omgås reglerne, sagde Lars Mose tirsdag.

Samtidig har FF Skagen, der både forarbejder fisk og sælger dieselolie til fiskere oplevet en mærkbar nedgang i efterspørgslen efter brændstof.

Blandt andet derfor er Danmarksdemokraternes fiskeriordfører Kristian Bøgsted også klar i mælet og beskriver CO2afgiften som en katastrofe.

- Der er ikke et alternativ. Det her er bare at ødelægge konkurrenceevnen for dansk fiskeri. De skal også bidrage (til den grønne omstilling, red.), men det skal ikke være på den her måde, hvor de får ulige konkurrencevilkår uden at have et alternativ, siger Kristian Bøgsted.

Bjarne Laustsen kan ikke sige, hvornår regeringen er klar med et aftaleudspil, men indikerer, at det er op over.