Kommune: - Umuligt at kontrollere slammet
Uden det får konsekvenser kan landmændene stort set sprede deres slam i Jammerbugt Kommune, hvor det passer dem.
Landmændene kan stort set sprede deres slam, hvor de har lyst - uden det får konsekvenser.
Otte ud 11 nordjyske kommuner har forsøgt, men de sidste tre har erkendt, at de med loven i hånden, ikke kan sætte en stopper for, at der bliver spredt spildevandsslam ud på arealer, hvor der bliver, eller i fremtiden bliver, indvundet drikkevand.
Jammerbugt er en af de tre kommuner, der har erkendt, at man så godt som intet kan gøre, og her er der i det hele taget store frustrationer i miljøforvaltningen over, at landmændene stort set kan gøre med slammet, som det passer dem.
Jammerbugt Kommunes ansvarlige for kontrol af spildevandsslam, der bliver kørt ud på markerne, miljømedarbejder Kaj Søndergaard, kan ikke andet end bare stole på, hvad landmændene fortæller ham.
- Jeg har ikke andre muligheder. Jeg har simpelthen ikke mulighed for selv at tage ud at tjekke noget som helst, da jeg ikke aner på hvilke dage, slammet bliver kørt ud, siger Kaj Søndergaard.
Hvis landmanden kører slammet ud på en anden mark, end hvad han har meddelt, så er det faktisk ikke ulovligt
Når Jammerbugt-borgernes efterladenskaber er blevet godt og grundigt centrifugeret på kommunens rensningsanlæg, er slammet klart til at blive kørt ud på landbrugsjorden. Landmanden eller hans slamleverandør skal senest otte dage før forventet levering meddele kommunen, på hvilke marker slammet bliver kørt ud. Så har kommunen mulighed for at komme med indsigelser eller forbud. Men der er et andet problem.
- Hvis landmanden kører slammet ud på en anden mark, end hvad han har meddelt, så er det faktisk ikke ulovligt, siger miljømedarbejder Kaj Søndergaard.
Det er ejeren af Oxholm Gods på Øland, Per W. Jørgensen, som aftager al spildevandsslammet fra Jammerbugt Kommune. Det meste af slammet bliver angiveligt kørt ud på egne marker, mens resten bliver formidlet til andre landmænd. TV2 NORD ville gerne have spurgt ham, om han har prøvet at køre slam ud på andre marker, end hvad han i første omgang har meddelt kommunen, men det har han ikke villet svare på.
Der er ingen hjemmel i loven til at komme efter landmændene
4.776 tons slam producerede Jammerbugt Kommune sidste år. Sammen med omkring lige så meget fra andre kommuner er det blevet spredt ud på marker i hele kommunen. Hvis det ikke er sket der, hvor landmændene har orienteret kommunen om, at de vil gøre det, så sker der altså ikke noget ved det.
- Der er ingen hjemmel i loven til at komme efter landmændene. Det gør, at begejstringen for at udføre kontrollen er begrænset. Det virker ustyrligt, siger Kaj Søndergaard.
Først når landmændenes endelige gødningsplaner er færdige den 31. marts hvert år, kan kommunen se, hvor slammet faktisk er blevet kørt ud. Altså uden kommunens kontrollant kan gøre noget som helst ved det.