Hjørring betaler for at undgå slam
Hjørring Kommune er parat til at betale landmænd for at undlade at bruge slam på drikkevandsfølsomme områder. Kommunen planter desuden skov på følsomme arealer for at beskytte grundvandet.
Hjørring Kommune vil som de fleste andre nordjyske kommuner ikke have spredt spildevandsslam på deres drikkevandsområder. Kommunen tager kontante midler i brug for at forhindre det.
Om kort tid vokser der ved Højene en helt ny skov frem oven på et af Hjørring Kommunes særligt følsomme drikkevandsområder. Det er et samarbejde med Staten, der betaler halvdelen af udgifterne.
- Vi kan ”lige så godt spille med”, og beskytte grundvandet her, og som byen skal have gavn af i mange år, siger Thomas Lomholt, der er specialkonsulent i Hjørring Kommune.
Hjørring Byråd investerer millioner af kroner i at beskytte deres drikkevand. I Løkken, Sindal og på Højene i Hjørring bliver der lige nu plantet knap 200 hektar skov, som på den måde bliver sikret mod forurening fra f.eks. slam.
- I Hjørring Kommune er det sådan, at vi gerne vil friholde tre procent af vores landbrugsjord. Jeg mener, at det kan vi godt aftale os ud af, siger den borgmester Arne Boelt (S).
Faktisk går Hjørring Kommune ekstra langt for at undgå spildevandsslam på de drikkevandsfølsomme områder. De er villige til at betale landmanden erstatning, hvis han vil undlade at bruge slam.
- Det er en kompensation til landmanden, hvis han undlader at bruge spildevandsslam på sine landbrugsarealer, siger Arne Boelt.
Loven er ikke god nok til at beskytte vores drikkevandsressourcer
TV2 Nord har tidligere fortalt, at Vesthimmerlands Kommune ikke kunne forhindre, at der blev spredt spildevandsslam på et af deres drikkevandsområder - selv om byrådet har gjort alt for at forhindre det. Arne Boelt erkender problemet.
- Jeg synes, at kommunen selv bør kunne bestemme, om der skal køres slam ud på særligt følsomme områder. Loven er ikke god nok til at beskytte vores drikkevandsressourcer, siger Arne Boelt
Foreløbigt har Hjørring sikret sig imod spildevandsslam på ca. 200 hektar ny skov - som måske endda bliver en win-win-situation.
- Der bliver lavet stier, hvor det er muligt at gå nogle ture. Man forbinder byen med den nærliggende golfbane, så det bliver et attraktivt sted at bosætte sig, siger Thomas Lomholt.