Nu skal skoleeleverne til valgurnerne
Foto: Ivan Johan Hansen
Mens de voksne venter på, at folketingsvalget udskrives, får børnene nu lov til at prøve kræfter med valgkamp og valgdag. Skolevalg 2019 er blevet udskrevet i dag, søndag.
- Jeg har indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives Skolevalg til afholdelse torsdag den 31. januar 2019. Jeg ønsker jer alle sammen et godt skolevalg.
Sådan lyder det i dag, søndag, fra Statsministeren, Lars Løkke Rasmussen. Han har udskrevet skolevalg for 80.000 elever på 800 skoler i Danmark. 106 af skolerne ligger i Nordjylland.
I Strandby ved Frederikshavn deltager 8. og 9. klasserne på Strandby Skole. I de næste uger skal de lære mere om de forskellige partier og deres mærkesager.
Jeg synes, det er godt, at man får noget forberedelse i stedet for, at man lige pludselig skal i gang med at stemme, når man bliver 18 år.
Mathias Fjølner, 9.B, Strandby Skole
- Det kan godt være svært at finde rundt i, hvilke holdninger partierne har. Det kan være forvirrende, siger Matilde Snebang, der er elev i 9.B på Strandby Skole.
Hendes klassekammerat Mathias Fjølner fortæller, at han ikke interesserer sig for politik, og derfor er han glad for at få lov til at lære om det, inden han bliver gammel nok til at stemme:
- Jeg synes, det er godt, at man får noget forberedelse i stedet for, at man lige pludselig skal i gang med at stemme, når man bliver 18 år, siger han.
Unge stemmer mindre end ældre
Stemmeprocenten ved valg i Danmark er generelt høj, men de unge under 30 år vælger oftere at blive i sofaen end de ældre, når der er valg.
- Man tænker for det meste, at det styrer de voksne. Men en eller anden dag er det jo en selv, der skal stå og stemme på de politiske partier, siger Matilde Snebang fra 9. B.
Det skal skolevalget ændre på. Håbet er, at eleverne får større politisk selvtillid og føler, at de kan træffe et mere kvalificeret valg, når de har været igennem en valgkamp.
- Eleverne får afmystificeret det at stemme. De lærer, at de har en stemme og en mening til tingene, der er lige så vigtig som alle andre. Skolevalget giver en højere politisk selvtillid til de unge, siger Kasper Møller Hansen, der er professor og valgforsker ved Københavns Universitet.
Realistisk valghandling
Skolevalget er bygget op så realistisk som muligt. Det betyder, at det udskrives officielt af Statsministeren, og herefter følger en valgkamp, hvor eleverne undervises i dansk og samfundsfag. De fleste skoler får også besøg af ungdomspolitikere, som debatterer forskellige emner. Til sidst laves der valgbåse på skolerne, og eleverne stemmer.
- Jeg synes, det er rigtig godt, fordi det er realistisk på det niveau, det kan være. Vi har booket en sal, hvor 8. og 9. klasserne skal ind og stemme, fortæller Mette Isaksen, der er samfundsfagslærer i 9.B på Strandby Skole.
Det er den 31. januar, eleverne skal sætte deres kryds. På Strandby Skole er Matilde Snebang glad for, at have et forløb, hvor hun kan blive klogere, inden valgkortet skal udfyldes:
- Jeg kan blive mere sikker på mig selv, og hvilket parti jeg gerne vil stemme på, siger Matilde Snebang.