Prøveboring giver 1000 tons affalds-mudder
Prøveboringen efter skifergas i Dybvad er i fuld gang. Borearbejdet giver masser af brugt boremudder og spildevand, som Frederikshavn Kommune skal håndtere. En opgave, kommunen mener, den er i stand til at løfte.
Frederikshavn Kommune forventer at skulle håndtere op med 1000 tons boremudder fra Totals prøveboring i Dybvad. Og det er kun i 2015.
Når det franske Energiselskab Total i øjeblikket leder efter skifergas i undergrunden under Dybvad producerer de samtidig en ganske stor mængde affald.
Det er det såkaldte boremudder - en blanding af vand, jordarter fra borehullet og kemikalier brugt i boringen - der er tale om, og det ender på Frederikshavn Kommunes genbrugspladser.
Flere gange om ugen transporterer lastbiler boremudderet til genbrugspladsen.
- Når de kommer ind, læsser de af i de her bassiner, for der er meget vand i (mudderet red.), så det ligger og tørrer lidt ind, inden vi kører det videre ud på deponiet, fortæller Tore Vedelsdal, der er direktør i Frederikshavn Forsyning.
Bare i år forventer man at prøveboringen vil generere 1000 tons boremudder. Og selvom de aldrig har modtaget så stor en mængde deponiaffald fra et projekt, mener de godt, de kan håndtere det.
- Man kan være tryg ved det der foregår her, for det foregår efter alle de regler som vi skal overholde, siger Tore Vedelsdal.
Og inden Frederikshavn Forsyning modtager affaldet er det da også blevet testet ved ophavsmanden - det franske energiselskab Total. Men Frederikshavn Kommune holder dog øje med, hvad der foregår.
- Den her tilladelse er givet til Total og de skal sørge for de her ting og det fører vi så tilsyn med. Det er sådan set helt normal praksis i forbindelse med den slags projektet, siger Christian Roslev, der er direktør i Teknik- og miljødirektør i kommunen
Kommunen har fået en række henvendelser fra borgere, der ikke føler sig trygge ved om restprodukterne fra boringen bliver håndteret korrekt. Dem reagerer kommunen på.
- Der har været en henvendelse på om det her boremudder bliver deponeret forsvarligt og det har vi været ude og følge op på og det må vi konstarere at det bliver det. Det er der skrevet et notat på og det er en typisk episode fra det her forløb.
Når boremudderet er tørret ind, bliver det blandet med andet byggeaffald, der ikke kan brændes.
- Der er ikke andet at gøre, end at ligge det på losseplads, siger Tore Vedelsdal fra Frederikshavn Forsyning.
Spildevandet fra prøveboringen ender på rensningsanlægget, og når det efter mindre end en måned igen er rent, bliver det ledt ud i Kattegat.